Değerli ziyaretçilerimiz, Hollanda Turuncu Halı vizesi nedir, nasıl alınır? konusu üzerine hazırladığımız sayfamıza hoşgeldiniz.
Schengen ülkeleri arasında yer alan Hollanda, yalnızca turistik ziyaretler için değil aynı zamanda ticari amaçlı seyahatler için de sıklıkla tercih edilmektedir. Bu sebeple özel anlaşmalar sonucunda hazırlanmış vize kategorileri de mevcuttur. Hollanda Orange Carpet vizesi bu anlaşmaların bir tanesidir. İş amaçlı seyahatleri kolaylaştırmak adına tasarlanmış Orange Carpet vizesi bir Schengen vizesidir.
Bu vize kişilere Hollanda’da yaşama ve çalışma hakkı vermez. Turuncu Halı bir nevi “vize kolaylığı” olarak görülür ve esasen Hollanda’da mevcut veya gelecekteki ekonomik çıkarları olan şirketlerin çalışanları içindir. Ancak aynı koşullar ve avantajlar, diğer organizasyon türleri (kültürel, bilimsel, devlet) ve bireysel gezginler için de geçerli olabilir.
Turuncu Halı vize kolaylığını kullanıp kullanamayacağınız, işletmenizin bulunduğu ülkeye bağlıdır. SaltVisa gibi profesyonel vize danışmanları bu konuda size detaylı bilgi verecektir. Turuncu Halı prosedürünün koşulları da ülkeden ülkeye değişir. Burada önemli olan, işiniz için neden sık sık seyahat ettiğinizi gösterebiliyor olmanızdır.
Orange Carpet olarak da bilinen Hollanda Turuncu Halı vize başvurusuna dair tüm detayları yazı içerisinde bulabilirsiniz.
Keyifli okumalar dileriz…
Hollanda Turuncu Halı Vizesi Nedir?
“Turuncu Halı” olarak da bilinen Hollanda Orange Carpet vizesi, Hollanda ile ticari ilişkileri bulunan ve sık sık Hollanda’ya iş ziyaretinde bulunmak durumunda olan iş insanlarına verilen bir vize türüdür. 2008 yılından bu yana verilen Hollanda Orange Carpet vizesi ile iş insanları vize sonuç süresini 3 güne kadar indirebilirler. Turuncu Halı uygulaması öncesinde ise Hollanda’ya özellikle grup şeklinde gitmek isteyen iş insanlarından bazısı vize alabilirken bazısı alamıyordu, böylece bu sorun ortadan kalkmış oldu.
Hollanda Orange Carpet vizesini ilk kez alacaksanız tıpkı Schengen vizesi gibi parmak izi kaydı yaptırmalısınız, son 5 yıl içerisinde parmak izi verdiyseniz buna gerek yoktur. İlk kez alınan vize bir yıllık, daha sonrakiler 5 yıllık çok girişli olarak verilir.
Başvuruları Hollanda Başkonsolosluğu’na VFS Global aracılığıyla yapabilirsiniz. Başvuru sırasında vize türünüzü Orange Carpet olarak işaretlemeli ve gerekli evrakları teslim etmelisiniz.
Hollanda Turuncu Halı vizesi için gerekli evraklar:
- Uzun vize verileceği için en az 5 yıl geçerli pasaport
- Online ortamda doldurulmuş ve imzalanmış Hollanda Schengen vize başvuru formu
- 2 adet 35×45 mm ölçülerinde, eski vizelerde kullanılmamış biyometrik fotoğraf
- Referans mektubu (şirketin antetli kağıdına)
- Pasaport ve eski vizelerinizin fotokopileri
- Yabancılar için geçerli ikamet belgesi
- Acente/Firma Yetkilendirme Yazısı (Başvuru sahibi tarafından doldurulmuş ve imzalanmış olmalıdır. Başvuru şahsen yapıldığında belgeye gerek yoktur.)
- Turuncu Halı Kolaylığı (OCF) Kaydı
- Vize harcı ve başvuru merkezi ücreti (Bkz: Hollanda vize ücretleri)
Turuncu Halı Vize Uygulamasından Kimler Yararlanabilir?
Hollanda Turuncu Halı vize uygulamasına başvurmak için bazı kriterleri karşılıyor olmak gerekir. Her şirket sahibi veya her çalışan Orange Carpet vizesi alamaz.
Turuncu Halı vizesi alabilecek olanlar başlıca şu şekilde listelenebilir:
- Hollanda merkezli kuruluş ya da şirketlerin şubeleri,
- Hollanda’daki bir kuruluş ya da şirketin kurucuları,
- Hollanda merkezli bir kuruluş ya da şirket ile en az iki yıl süreli iş birliği anlaşması olan Türk kuruluş ya da şirketleri,
- Hollanda merkezli kuruluş ya da şirketler ile son iki yıl içinde gerçekleştirilen iş birliğini belgeleyen Türk kuruluş ya da şirketleri
Hollanda Turuncu Halı vizesine başvurmadan önce Türkiye’de bulunan firma yetkililerinin Orange Carpet Facility (OCF) üyeliğine başvurmaları gerekir. Gerekli olan belgelerin tamamlanıp başvuru formunun doldurulmasının ardından e-posta üzerinden üyelik başvurusu yapılabilir. Kayıt prosedürü ortalama 2 ile 4 hafta arasında sürer. Eğer firma Hollanda Turuncu Halı Uygulamasına katılmaya hak kazanırsa firma çalışanları tüm haklardan yararlanabilirler.
Orange Carpet için başvuru uygunluğu onayı bulunan referans mektubu, şirket yetkilisi tarafından kaşelenmeli ve imzalanmalıdır. Talep edilen vize süresi ve gidiş amacı mutlaka referans mektubunda yer almalıdır. Şirketin antetli kağıdında şirket hakkında genel bilgiler ve yol, konaklama vb. harcamaların şirket tarafından karşılandığına dair bilgi de yer almalıdır.
Dikkat: Hollanda Turuncu Halı vizesi firmanızın müşterilerini veya iş ortaklarınızı kapsamaz. Aynı şekilde aile üyeleriniz de Orange Carpet vizesi kapsamına girmezler. Bununla birlikte, eksik veya yanlış evrak beyanı vizenizin olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilir.
Hollanda Turuncu Halı Vizesi Uygulamasının Avantajları Nedir?
Hollanda turuncu halı vizesi esasen bir vize kolaylığıdır. Bu vizeye başvuru yapabilmek için Hollanda ticaret odalarına üye Türkiye menşeli şirketlerin veya Hollanda şirketlerinin Türkiye temsilcilik ofislerinin temsilcisi olma şartı aranabilir. Bu vize ile başvuru yapanlar daha hızlı sonuç alır ve birçok vize formalitesinden muaf tutulurlar. Ayrıca başvuru sahiplerine uzun süreli Hollanda Schengen vizeleri verilir. Turuncu halı vize başvurularında genel olarak kişilere 5 yıllık vize verilmektedir. Ancak Konsolosluk son dönem başvuru sahibinin geçmiş Hollanda ve Schengen vizelerine bakarak 1 veya 5 yıllık Orange Carpet multiple Schengen vizesi verebilmektedir.
O halde Hollanda Turuncu Halı avantajları şunlardır:
- Kolay vize alım süreci
- Randevu önceliği
- Daha az belge ibrazı
- Hızlı sonuç
- Birçok vize formalitesinden muaf tutulma
- Uzun süreli Hollanda Schengen vizesi alabilme imkanı.
Hollanda Turuncu Halı Vizesi ile Diğer Vizeler Arasında Farklar Neler?
Hollanda Turuncu Halı vizesi ile diğer vizeler arasındaki en belirgin fark, bu vizenin özellikle düzenli olarak yurtdışı seyahati yapan iş insanlarının vize sürecini kolaylaştırmasıdır. Daha az belgeyle alınabilir olması diğer vizeler arasındaki bir diğer farkı oluşturur. Ayrıca vize onayı alındığı takdirde en az 1 yıllık verildiği için diğer Schengen bölgesi ülkelerinin vizelerine göre uzun sürelidir.
Turuncu Halı Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Turuncu Halı vize başvurusu Hollanda Başkonsolosluğu adına yetkili vize merkezi VFS Global üzerinden yapılabilir. Ayrıca Hollanda vize danışmanlık firmaları aracılığıyla da başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Orange Carpet vize başvurusu için randevu almak zorunludur. Bunun için ise mail üzerinden kolaylıkla randevu kaydı oluşturulabilir.
Randevu günü ve saati vize merkezinde gerekli evraklar ile birlikte hazır bulunulmalıdır. Sıra size geldiğinde belgeleri teslim etmeli ve herhangi bir Schengen vizesi için son 5 yıl içerisinde parmak izi vermemişseniz biyometrik kayıt yaptırmalısınız. Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra pasaport teslimi için vize merkezini ziyaret etmeniz gerekir.
Hollanda Turuncu Halı Vize Ücreti Ne Kadar?
Hollanda Orange Carpet vizesi ücreti 2024 güncel rakamı 80 Euro’dur.
VFS Global Hollanda vize merkezi hizmet bedeli ise 18,6 Euro’dur.
Yani böylece Hollanda Turuncu Halı vizesi masrafı toplam ücret bir kişi için 98,6 Euro olmuş olur.
Orange Carpet vize harç ücretini ve başvuru merkezi ücretini randevu günü nakit TL olarak ödeyebilirsiniz.
Not: Vize reddi alınması durumunda ödenen vize ücreti geri iade edilmez.
Vize Başvuruları Kaç Günde Sonuçlanır?
Orange Carpet vize başvuruları 5-45 takvim günü içerisinde sonuçlanır. Konsolosluk bölümü ek belgeler talep edebilir veya vizeniz için farklı geçerlilik sürelerinde karar verebilir. Ayrıca konsolosluk yetkililerinin mülakat talep etme hakları da vardır. Bu gibi durumlarda vize sonuç süreleri uzayabilmektedir. Her ihtimale karşı olabildiğince erken başvuru yapılmasını öneriyoruz.
Turuncu Halı Vizesine Ne Zaman Başvuru Yapılmalı?
Hollanda Turuncu Halı için başvurabileceğiniz en erken tarih, seyahat tarihinizden 6 ay öncesidir. Seyahatinizden en geç 15 iş günü önce başvuru işlemlerini tamamlamalısınız.
Çoğunlukla, başvurunuzun başarılı olup olmadığı 15 takvim günü içinde size bildirilecektir. Bununla birlikte, vize başvurunuza karar verilmesi 45 günü bulabilir.
Bazı Schengen üye ülkeleri vize başvuru sahipleri hakkında bilgi alışverişinde bulunmak istemektedir. Bu kontrol (“danışma” olarak bilinir) belirli uyruklar için zorunludur.
Takip kodunuzu kullanarak başvurunuzun durumunu takip edebilirsiniz. Başvurunuzun durumu hakkında herhangi bir sorunuz olursa vize başvuru merkezi ile iletişime geçebilirsiniz. Vize danışmanları eşliğinde başvuru yapmışsanız danışmanınız sizin adınıza bilgi alacak ve aktarım sağlayacaktır.
Vizeniz için başvurduktan sonra vize başvurunuz işleme alınırken pasaportunuzu yanınızda götürmeniz mümkün olmayacaktır. Başvuru sonuçlandıktan sonra pasaport teslimi için vize merkezini ziyaret etmeniz gerekir.
Vize Randevusu Nasıl Alınır?
Hollanda Orange Carpet vize randevusu VFS Global üzerinden alınır. Yurtdışı seyahati için ister konsolosluktan başvuru yapılsın ister vize merkezinden, vize randevusu almak zorunludur.
Hollanda turuncu halı vize randevusu alırken başvuru merkezinden alınacaksa aşağıdaki bilgiler e-mail olarak gönderilmelidir:
- E-mail: [email protected]
- İsim, Soyisim :
- Pasaport Numarası :
- Firma Adı (Mavi / Turuncu halıya kayıtlı firma) :
- Başvuru Sahibinin İletişim Numarası
- Temsilci / Seyahat Acentası Adı ve İletişim Numarası :
- Tercih Edilen VAC Konumu :
- Tercih Edilen Randevu Tarihi :
Hollanda Turuncu Halı vize randevusu Konsolosluktan alınacaksa aşağıdaki e-mail adresleri kullanılmalıdır:
Randevu günü ve saati vize merkezinde hazır bulunulmalıdır. Geç kalınan randevular iptal edilmektedir.
Başvuru işlemlerini kendiniz yapmak istemezseniz vize danışmanlık firmaları aracılığıyla da zahmetsiz bir şekilde randevu alabilirsiniz.
Vize Başvuruları Hangi Şehirlerden Yapılabilir?
VFS Global şubeleri Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir olmak üzere 4 ilde mevcuttur. Başvurunuzu vize merkezi üzerinden yapacaksanız bu illeri tercih edebilirsiniz.
Öte yandan Hollanda vize danışmanlık firmaları/acenteleri aracılığıyla Turuncu Halı vizesi almak isteyenler için herhangi bir il kısıtlaması yoktur. Bulunduğunuz ilde yer alan vize danışmanlarından işlem yapabilirsiniz.
VFS Global Ankara şubesi hafta içi her gün 08.30-12.00 ile 13.00-15.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
VFS Global Antalya şubesi hafta içi her gün 08.30-12.00 ile 13.00-14.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
VFS Global İstanbul şubesi hafta içi her gün 08.30-16.00 saatleri arasında işlemleri gerçekleştirmektedir.
VFS Global İzmir şubesi hafta içi her gün 08.30-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Hollanda Turuncu Halı Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Hollanda vize başvuru formu gerekli vize evrakları arasında pasaporttan sonra gelen temel belgelerden biridir. Dolayısıyla bu formu doğru ve düzgün şekilde doldurmak oldukça önem arz eder. Schengen vize başvuru formu size ait bilgilerin yer aldığı 37 kutucuktan oluşan yazılı bir belgedir. Bu formda size ait bilgilerin doğru, eksiksiz ve Hollanda Konsolosluğu formatına uygun olması gerekir.
Form üzerinde kesinlikle herhangi bir karalama ya da değişiklik yapmamalısınız.
Hollanda Başkonsolosluğu’nun resmi İnternet sitesi üzerinden ya da VFS Global vize merkezi internet sitesinden Hollanda vize başvuru formuna ulaşabilirsiniz. Formu çevrim içi şekilde doldurabilir ya da bilgisayarınıza indirip çıktısını aldıktan sonra elle de doldurabilirsiniz.
Çıktısı alınan Schengen başvuru formunun beşinci, altıncı ve yedinci sayfasını şahsen imzalamayı lütfen unutmayın. İmzalanmış ve tamamı doldurulmuş olan başvuru formunun tüm sayfalarını, diğer evraklarınız ile birlikte başvuruya getirmelisiniz. Vize türünü Orange Carpet olarak işaretlemeyi de kesinlikle unutmamalısınız.
Turuncu Halı Vizesi İçin Şirket Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Hollanda Turuncu Halı vizesi için şirket dilekçesi sunmak zorunludur. Hatta bu vize türü için bariz bir ayrımdır diyebiliriz. Orange Carpet için başvuru uygunluğu onayı bulunan şirkete ait referans mektubu (şirket dilekçesi) şirket yetkilisi tarafından kaşelenmeli ve imzalanmalıdır. Talep edilen vize süresi ve gidiş amacı mutlaka dilekçede yer almalıdır. Şirketin antetli kağıdında şirket hakkında genel bilgiler ve yol, konaklama vb. harcamaların şirket tarafından karşılandığına dair bilgi de detaylı şekilde yer almalıdır.
Turuncu Halı firma dilekçesine tarih atılmalıdır ve A4 kağıdına, ilgili konsolosluğa hitaben kaleme alınmalıdır.
Hollanda Turuncu Halı vizesine başvurmadan önce Türkiye’de bulunan firma yetkililerinin Orange Carpet Facility (OCF) üyeliğine başvurmaları gerekir. Gerekli olan belgelerin tamamlanıp başvuru formunun doldurulmasının ardından e-posta üzerinden üyelik başvurusu yapılabilir. Kayıt prosedürü ortalama 2 ile 4 hafta arasında sürer. Eğer firma Hollanda Turuncu Halı Uygulamasına katılmaya hak kazanırsa firma çalışanları tüm haklardan yararlanabilirler. Fakat üyelik başvurusu kabul edilmezse Orange Carpet vize başvurusu yapılamaz. Dolayısıyla tüm bu sürece başlamadan önce OCF üyeliği yapılması zorunludur.
Turuncu Halı Vizesi İçin Fotoğraf Ölçüsü Nedir?
Turuncu Halı vize başvurusu için fotoğraf kriterleri mutlaka karşılanmalıdır. Fotoğraf ölçüleri belirlenen standartta yani 35×45 mm olmalıdır. Ayrıca istisnai bir durum söz konusu olmadığı sürece vize yetkililerinin belirlediği kurallara uyulmalıdır. Biyometrik veri toplamanın bir parçası olarak, dijital fotoğrafınız, dini veya tıbbi nedenlerle giyilmedikçe, güneş gözlüğü veya renkli gözlük veya baş örtüsü olmadan tam yüz görünür şekilde çekilir. Yüzünüz, gözlerin üzerinde saç olmadan açıkça görülebilir olmalıdır.
Fotoğrafınız ICAO standardına göre çekilmiş olmalıdır. Yani aşağıdaki Hollanda Orange Carpet fotoğraf şartlarına uyulmalıdır;
- Baş fotoğrafa göre ortalanmalı (sağda, solda veya fotoğrafın dış çevresine sıfır vaziyette değil)
- Net, deforme olmamış bir görüntü olmalı
- Yüz üzerinde herhangi bir gölge veya yansıma olmamalı, ışık direkt olarak gelmeli
- Baş düz durmalı, sağa veya sola eğilmemeli
- Fotoğraf arka planı açık renkte ve düz olmalı (açık gri, açık mavi veya beyaz)
- Güneş gözlüğü veya gözleri kapatan bir cama sahip olan herhangi bir gözlük takılmamalı (şeffaf optik gözlük kullanılabilir)
- Yüzün, alnın, gözün üzerine saç düşmemeli
- Gülmeden veya herhangi bir mimik yapmadan düz bir şekilde durulmalı
- Çene ve alın kapanmayacak şekilde başörtüsü kullanılabilir (dini sebepler)
- Kaş ve alın kapanmayacak şekilde sarık vs. kullanılabilir (dini sebepler)
Turuncu Halı Vize Başvuruları Reddedilir mi?
Turuncu Halı vize başvuruları genellikle reddedilmez. Ancak vize şartları mutlaka karşılanıyor olmalıdır. Hollanda Orange Carpet vize şartları ise başlıca şu şekilde sıralanabilir:
- Başvuru sırasında vize türü “Orange Carpet” olarak işaretlenmelidir.
- Gerekli evraklar tam ve eksiksiz olarak teslim edilmelidir.
- Şirket Turuncu Halı kriterlerini karşılamalıdır.
- Şirket yetkilisi tarafından referans mektubu yazılmalı ve kaşelenip imzalanmalıdır.
- Firma yetkilileri OCF üyesi olmalıdır.
- Schengen bölgesinde ilk giriş yapacağınız veya daha fazla vakit geçireceğiniz ülke Hollanda olmalıdır.
Bu şartlar karşılandığı takdirde vize başvuruları çoğunlukla reddedilmez. Bununla birlikte, Hollanda Başkonsolosluğunun ek belge talep etme veya mülakat gerçekleştirme hakkı vardır.
Turuncu Halı Vizesi Kaç Yıllık Verilir?
Turuncu Halı vizesi ilk kez başvuracaklar için 1 yıllık, daha önce başvurmuş ve vize prosedürlerine uygun şekilde seyahat etmiş kişiler için 5 yıllık şekilde verilmektedir. Aslında bu noktada, bazı detaylara dikkat etmek gerekir.
İlk giriş yapacağınız veya asıl seyahat edeceğiniz Schengen ülkesi Hollanda olmadığında, bu Turuncu Halı kapsamına girmemektedir. Konaklayacağınız Schengen ülkesinden vizenizi almanız gerekmektedir.
Bir önceki vizenin uygunsuz kullanımı, verilecek olan vize kararını ve vize süresini etkileyebilir.
Yukarıda belirtilen duruma örnek olarak: ilk bir yıllık vizenizi daha çok diğer Schengen ülkeleri için kullanırsanız sonrasında beş yıllık vize verilmez ve ilk yıl devamlı seyahatinizi gerçekleştirdiğiniz ülkeye yönlendirilirsiniz.