Vize Başvurusu Reddedilen Ne Yapmalı?

Vize başvurusu reddedilen ne yapmalı? Konusu üzerine hazırladığımız sayfamıza hoş geldiniz. 2024 yılı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize retlerinin arttığı bir yıl olmuştur.

2024 yılında başta Schengen Konsoloslukları olmak üzere İngiltere, Amerika ve Kanada Konsoloslukları Türk vatandaşlarının yapmış olduğu vize başvurularını en çok Türkiye’ye geri dönüş yapılmayacağı görüşüyle ardından ise seyahat planının inandırıcı bulunmadığı görüşüyle reddetmiştir.

Peki, bu retler ne anlama geliyor? Vize başvurusu reddedilen ne yapmalı? Vize reddine itiraz mı yapılmalı? Yoksa başka bir ülkeden yeni başvurumu yapılmalı?… Gelin bu sorulara yanıt verdiğimiz yazımızı birlikte inceleyelim.

İyi okumalar diliyoruz…

Konsolosluklar Vize Başvurusunu Neden Reddeder?

Vize başvurusu rededilen ne yapmalı? sorusunun cevabına gelmeden önce Konsolosluklar vize başvurusunu neden reddeder gelin birlikte inceleyelim.

  • Başvuru sahibini vize onayı almaya uygun bulunmaması.
  • Başvuru sahibinin Türkiye’ye bağlayıcı etkenlerinin zayıf olması.
  • Başvuru sahibinin geçerli bir seyahat planının olmaması.
  • Vize başvurularında çelişkili bilgi verilmesi.
  • Daha önce vize reddi alınmış olması.
  • Sahte evrakla vize başvurusu yapılması.
  • Başvuru sahibinin Konsolosluğa kendisini yeteri kadar anlatamaması.
  • Yanlış vize türüne başvuru yapılması.
  • Seyahat için yeterli maddi imkânın olmaması.
  • Başvuru sahibinin banka hesabında kaynağı belirsiz paraların bulunması.
  • Vize başvurusunun Konsolosluklardaki güncel gelişmelere göre yapılmaması.

Vize Başvurusu Reddedilen Ne Yapmalı?

Vize başvurusu reddedilen vatandaşlarımıza ret sonrası 3 farklı yöntem izlemelerini öneriyoruz:

1. Vize reddi sonrası karara itiraz edin.

Bu yöntem: vize reddi sonrası izlenecek en zor yöntemlerden biridir. Ret kararına itiraza çoğu zaman yanıt gelmez veya yanıt gelme süresi ön görülemeyebilir. Ayrıca konsoloslukların büyük bölümü vize reddine itiraz etme hakkı vermemektedir. Bu işlem için ayıracak uzun bir süreniz yoksa vize başvurusu reddedilen vatandaşlarıma karara itiraz başvurusu yapmalarını tavsiye etmiyoruz.

2. Vize reddi sonrası tekrar başvuru yapın.

Bu yöntem: vize reddi sonrası izlenebilecek en doğru yöntemdir. Öncelikle vize reddi sonrası yapacak olduğunuz yeni başvuru vize reddi itirazının sonucuna oranla daha hızlı karar bağlanır. Ayrıca doğru başvuru yapılması durumunda yeniden vize almak söz konusu olabilir.

Vize başvurusu reddedilen ne yapmalı diyorsanız yeni vize başvurunuzu vize danışmanlık şirketleri ile yapmanızı öneririz.

3. Vize reddi sonrası yeni başvuru yapmaktan bir süre vazgeçin.

Bu yöntem: bazı durumda olan vatandaşlarımız için sıklıkla önerdiğimiz bir yöntemdir. Eğer aynı iş yerinde uzun süredir çalışmıyorsanız, önemli bir seyahat gerekçeniz yoksa vize reddi sonrası tekrar başvuru yapılmasını tavsiye etmiyoruz.

Burada önemli olan Konsolosluğun kaygılarıdır. Konsolosluğun kaygılarını gideremeyeceğini düşünüyorsanız ısrarlı vize başvuruları yaparak iki hatta üç kez vize reddi almamalısınız.

Ayrıca vize reddi sonrası yapacak olduğunuz ısrarlı vize başvuruları hem vize sicilinizi hem de maddi kayıp yaşamanıza neden olacaktır. Bu sebeple vize başvurusu reddedilen ne yapmalı? sorusunu soran vatandaşlarımıza bir süre yeni vize başvurusu yapmaktan çekinmelerini tavsiye ederiz.

Vize Reddi Sonrası Konsolosluklara İtiraz Nasıl Yapılır?

Vize reddi sonrası Konsolosluklara itirazlar yazılı olarak yapılmaktadır. Vize reddi aldığınız Konsolosluğa itirazda bulunacaksanız itiraz gerekçelerinizi Konsolosluğa hitaben bir dilekçe yazarak vize reddine itiraz edebilirsiniz.

Vize reddine itiraz dilekçesi ilgili ülkenin ana dilinde yazılmalı veya itiraz dilekçesi tercüme edilmelidir. Vize reddi için itiraz dilekçesi yazarken içeriğinde mutlaka ad-soyad, pasaport numarası, ret belgesinin üzerinde yazan belge numarası ve vize reddine itiraz etme gerekçenize yer vermeyi unutmamalısınız.

Vize reddine itiraz dilekçesinin ekine itiraz nedeninizi destekleyen otel, uçak rezervasyonu, davetiye veya banka hesap özeti gibi belgeleri eklemeyi unutmamalısınız.

Konsolosluklara vize reddi için itiraz ederken Konsolosluğun bütün endişelerini ortadan kaldıracak evrak ve belgeler sunmaya, Konsolosluğun endişesini iyi anlamış olmaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde vize reddi itirazınız olumlu sonuç vermeyebilir.

Vize Reddi İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Vize başvurusu reddedilen ne yapmalı? Diyorsanız Konsolosluğa hitaben vize reddine itiraz dilekçesi yazarak ret kararına itiraz edebilirsiniz. Vize reddi itirazı için tek tip bir dilekçe örneği veya konsolosluklar tarafından oluşturulmuş vize reddine itiraz formu bulunmamaktadır. Her vize reddi başvuru sahibinin durumuna özeldir. Bazı vize başvuruları başvuru sahibinin maddi durumu nedeniyle reddedilirken, bazı vize başvuruları ise başvuru sahibinin Türkiye’ye geri dönüş yapmayacağı düşüncesiyle reddedilmektedir. Bu sebeple vize reddi sonrası yazılacak itiraz dilekçesi ret belgesinde belirtilen gerekçelere göre değişiklik gösterecektir.

İşte Konsoloslukların vize başvurularını en çok reddetme gerekçesi olan: ‘’Üye ülke topraklarından ayrılacağınızı düşünmüyoruz.’’ Vize reddi itiraz dilekçesi örneği:

A….. Başkonsolosluğu’na İstanbul

Konu: Vize reddi kararına itiraz.

Ret Belgesi No: XY…..

Sayın ilgili, ben Ahmet Demir.

11/11/2024 tarihinde yapmış olduğum vize başvurum 13. Madde gerekçe gösterilerek reddedilmiştir. Konsolosluğunuzun vize başvurumu reddetme kararına aşağıdaki gerekçelerle itiraz ettiğimi bilmenizi istiyorum.

25/12/2024 – 28/12/203 tarihlerinde ülkenize turizm amaçlı seyahat üzere için vize başvurusunda bulundum. Bu başvurum ret belgesinde ülkeme geri dönmeyeceğim gerekçesiyle reddedildi. 11/04/2014 yılından bu yana aynı iş yerinde çalışıyorum. 12 yıldır evliyim ve 2 çocuk sahibi bir babayım. Çocuklarım ana dilimi konuştuğum ülkede eğitim hayatlarına devam etmektedir. Eşim A….. şirketinde muhasebe sorumlusu olarak 01/03/2012 yılından bu yana aynı iş yerinde çalışmaktadır. Bu seyahat bir hava yolu şirketinin yapmış olduğu indirimli bilet kampanyasından yararlanarak arkadaşımla birlikte planlamış olduğum bir seyahattir. Eşim ve çocuklarım bu seyahatte benimle birlikte yer almayacaktır. Seyahatimi vize başvuru dosyamda bilgilerini sunduğum arkadaşım Mehmet Demir’le birlikte planladık. Arkadaşım Mehmet Demir yeşil pasaporta sahip ve vize uygulamasından muaf bir Türkiye Cumhuriyet vatandaşıdır. Demir, ülkenize daha önce defalarca seyahat etmiş ve ülkenizi detaylı bir şekilde bilen birisidir. Kendisi ile birlikte ülkenizde kısa bir tatil planı yaptık.

Hava yolu şirketinin yapmış olduğu kampanyadan gidiş-dönüş uçak biletlerimizi satın aldık. Bu dilekçenin ekinde uçak biletlerimizin faturasını, çalıştığım şirketten aldığım seyahat sonrası şirkette çalışacağımı garanti eden yazıyı, evlilik cüzdanımızın kopyasını ve arkadaşım Mehmet Demir’in geçmişte ülkenize seyahat ettiğini gösterir pasaporta vurulan giriş-çıkış kaşelerini bulabilirsiniz.

Amacımız …. Ve …. Şehirlerini ziyaret etmek, … restoranında ülkenize özgü yemekleri deneyimlemek olacaktır. Seyahat sonrası ise ülkeme geri döneceğim ve ../../… tarihinde işe başlayacağım.

Türkiye’de eğitim hayatına devam eden çocuklarım, 13 yıldır profesyonel iş hayatı olan eşim, adıma kayıtlı gayrimenkullerim ve aracım bulunmaktadır. Türkiye’ye geri dönüş yapmak için geçerli nedenlerim olduğunu düşünüyorum ve vize başvurum hakkında vermiş olduğunuz kararı yeniden gözden geçirebilmeniz için Konsolosluğu’nuzun nazik yardımını rica ediyorum.

Konsolosluğunuzun tarafımdan talep edeceği olası yeni evrakları eksiksiz ve tam zamanında Konsolosluğunuza ulaştıracağımı, vize onayı vermeniz durumunda ülkeme kesin geri dönüş yapacağımı peşinen garanti ederim.

Daha detaylı bilgiler için tarafıma aşağıdaki bilgilerden ulaşmanızı rica ederim.

Saygılarımla

Ahmet Demir
Telefon:
E-mail:
Adres:

Vize Reddi Yedikten Sonra Yeni Başvuru Ne Zaman Yapılmalı?

Vize reddi yedikten sonra yeni başvuru ülke değişikliği yapacaksanız en az 5-6 ay sonra aynı ülkeye tekrar başvuru yapacaksanız ret kararının üstünden süre geçmesini beklemeden yeni vize başvurunuzu yapabilirsiniz.

Burada önemli olan Konsolosluğun vize başvurunuzu hangi gerekçe ile reddettiği ve mevcut durumunuzu ne kadar sürede düzeltip-düzeltemeyeceğiniz olacaktır.

Vize Reddi Sonrası Tekrar Başvuru Nasıl Yapılır?

Vize reddi sonrası tekrar başvuru yine aynı konsolosluğa yapılmalıdır. Kısa süre içerisinde farklı Konsolosluklara yapacağınız yeni vize başvurularının inandırıcı bulunmayacağı için reddedilme oranı yüksektir. Örneğin: Almanya Konsolosluğundan vize reddi alınmışsa Yunanistan Konsolosluğa yeni vize başvurusu yapılmamalıdır.

Vize reddi sonrası tekrar başvuru yapmak için:

  • Vize reddi aldığınız başvuru ile yapacak olduğunuz yeni vize başvurusu arasında çelişkili bilgi verilmemelidir.
  • Vize reddinin üzerinden en az 5-6 ay geçmemişse Konsolosluk değişikliği yapılmamalıdır.
  • Vize reddi aldığınız başvuru dosyasının zayıf yönleri güçlendirilerek başvuru yapılmalıdır.
  • Mümkün ise otel ve uçak bileti satın alınarak yeni vize başvurusu yapılmalıdır.
  • Konsolosluğa hitaben durumu anlatır samimi bir dilekçe yazılmalıdır.
  • Varsa birlikte seyahat edilecek kişinin vize veya yeşil pasaportlarının kopyası vize başvuru dosyasına eklenmelidir.

Vize Başvurusu Reddedilenin Pasaportuna Konsolosluk İşlem Yapar Mı?

Vize retleri pasaporta işlenmemektedir ancak kimlik ve biyometik bilgileriniz Konsoloslukların veri tabanında saklı tutulmaktadır. Bu sebeple vize reddi sonrası yeni pasaport çıkarılacak vize başvurusu yapılması tavsiye edilmemektedir.

Vize Başvurusu Reddedilen Ücret İadesi Alabilir Mi?

Vize sonrası Konsolosluklar, vize başvuru merkezleri veya vize danışmanlık firmaları ücret iadesi yapmamaktadır. Ödenen ücret başvuru sonucundan bağımsız olarak vize başvurusunun değerlendirilmesi, başvuru sahibinin biyometik kayıtlarının alınabilmesi için tahsil edilir.

Tahsil edilen vize ücretleri vize onayı almayı garanti etmemektedir.

Vize Reddi Teminatı Olan Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?

Vize başvurusu reddedilen ne yapmalı? sorusunu soran vatandaşlarımız vize reddi teminatlı seyahat sigortası yaptırmaları durumunda konsolosluk ücretinin iadesini alabiliyor. Artan vize retleri sonrası bazı sigorta şirketleri seyahat sağlık sigortası poliçelerine yeni teminatlar eklemiştir. Bu teminatın adı ‘’Vize Reddi ‘’ teminatıdır. Başvuru sahibi vize reddi durumunda ödemiş olduğu ücretin iadesini alabilmek için daha kapsamlı seyahat sağlık sigortası poliçesi satın alabilecektir. Ancak vize reddi sigortasının ücret iadesi imkanından yararlanabilmek için bazı kriterleri bulunmaktadır.

Vize reddi sigortası ile ret sonrası ücret iadesi alabilmek için öncelikle: seyahat etmenizin önünde hukuki bir engel bulunmamalı, daha önce vize reddi almış olmamalı, Konsolosluğun istediği tüm evrakları eksiksiz beyan etmiş olmalı ve vize reddi sonrası Konsolosluğun antetli kağıdına basılı kaşe ve imzalı vize ret belgesini sigorta şirketine beyan edebiliyor olması gerekmektedir. Bu kriterleri eksiksiz bir şekilde yerine getirebilen vatandaşlarımız sadece Konsolosluk vize harç bedelinin iadesini alabilecektir. Vize başvuru merkezlerine, aracı kurumlara veya vize danışmanlık şirketlerine ödenen ücretler vize reddi sigortaları ile geri alınamamaktadır.

Vize Reddi Nasıl Anlaşılır?

Konsolosluklar vize başvurusunu reddetmesi durumunda kararını başvuru sahibine yazılı olarak beyan etmektedir. Bu sebeple vize reddi yiyenlerin pasaportlarına Konsolosluklar herhangi bir işlem (ret kaşesi) yapmamaktadır. Vize reddi belgesi Konsolosluğun antetli kağıdına yazılıp imzalanarak bir zarf içinde başvuru sahibine pasaportuyla birlikte iade edilir.

Konsolosluk vize reddi belgesinde vize başvurusunu hangi gerekçe ile reddettiğini açıklar ve vize başvurusu reddedilenlerin ne yapması gerektiğini dilekçede belirtir. Vize ret belgesi olmayanlar pasaportlarının içerisinde vize etiketi yoksa vize reddi aldıklarını anlayabilirler. Ayrıca birçok konsolosluk vize başvurularının kabulü sırasında pasaport kapağına üzerinde barkod olan bir sticker yapıştırır ve yine pasaportun içerisinde verilmiş bir vize yoksa başvuru sahibi vize reddi aldığını anlayabilecektir.

En Çok Vize Reddi Veren Konsolosluklar

  • İngiltere
  • Amerika
  • Kanada
  • Norveç
  • Yeni Zelanda
  • Avustralya
  • Danimarka
  • İsveç
  • Finlandiya
  • Belçika
  • Çekya
  • Polonya
  • Avusturya
  • Yunanistan
  • Fransa
  • Almanya
  • Hollanda
  • İtalya
  • İspanya

Vize Reddi Almamak İçin Ne Yapmalı?

Değerli ziyaretçilerimiz, vize reddi yiyenler ne yapmalı? sorularınıza en olarak vize reddi almamak için ne yapmalı? sorunuzla ilgili de içerik hazırladık. Vize başvurusu yaparken dikkat etmeniz gereken hususları sizler için derledik. Vize reddi almamak için yapılması gerekenler:

  • Mümkün olduğunca güvenilir vize danışmanlık firmaları aracılığıyla vize başvurusu yapmalı.
  • Doğru konsolosluğa ve doğru vize türüne başvuru yapılmalı.
  • Akraba, arkadaş ziyareti için vize başvurusu yapılacaksa ziyaret edilecek kişilerden davetiye temin edilmeli.
  • Aynı iş yerinde en az 1 yıldır çalışıyor olmalı.
  • İyi planlanmış bir seyahat amacı ile vize başvurusunda bulunulmalı.
  • Birlikte seyahat edilecek kişilere ait bilgiler vize başvuru dosyasına eklenmeli.
  • Bankada göstereceğiniz paralar en az 6 aydır hesabınızda bulunuyor olmalı.
  • Randevu tarihinden önce banka hesaplarına para yatırma veya çekme işlemi yapmamalı.
  • Maaş ve diğer birikim hesaplarınızın özeti konsoloslukla paylaşılmalı.
  • Turistik vize başvurularında toplam seyahat süresi 5-6 günü geçmemeli.
  • Varsa eski vize ve pasaportların kopyası başvuru dosyasında bulundurulmalı.
  • Geri iadesi mümkün otel ve uçak bileti rezervasyonları ile vize başvurusu yapmalı.
  • Evli kişiler evlilik cüzdanlarının kopyasını vize başvuru dosyasına eklemelidir.

Değerli ziyaretçilerimiz, vize başvurusu reddedilen ne yapmalı? Konusu üzerine hazırladığımız yazımızın burada sonuna geldik. Kolay vize veren ülkeler hakkında detaylı bilgi için ” En Kolay Schengen Vizesi Veren Konsolosluklar ” yazımızı okumanızı öneririz.

vize reddi
Okumaktan yorulduysanız, bizimle iletişime geçin!
Vize danışmanlarımızla görüşün, hizmetlerimiz hakkında bilgi edinin ve başvuru sürecinizi başlatın.
Hızlı İletişim
Vize danışmanlarımızla görüşmek için iletişim bilgilerimiz

Diğer Yazılar

Google Değerlendirme Notu
4.9
842 yoruma göre
js_loader