Vize Reddi Almamak İçin 20 Altın Kural

Vize reddi almamak için 20 altın kural. Değerli ziyaretçilerimiz, Schengen, İngiltere, Amerika ve Kanada vize retlerinin arttığı 2024 yılında vize retleri ile alakalı en önemli 20 altın kuralı sizler için derledik.

Vize retleri konusu üzerine hazırladığımız bu yazı, SaltVisa’nın Schengen, İngiltere, Amerika ve Kanada konsolosluklarının vermiş olduğu onlarca vize ret mektuplarının incelenmesinin ardından hazırlanmıştır.

Bilindiği üzere vize reddi sık yurt dışına seyahat edecek vatandaşlarımız için oldukça önemli bir konudur. Özellikle yıl içerisinde iş, fuar, müşteri ziyareti gibi gerekçelerle Avrupa, İngiltere ve Amerika’ya seyahat edecek veya yıllık izni için aylar öncesinden ucuz uçak bileti almış vatandaşlarımızın vize başvurularının reddedilmesi kelimenin tam anlamıyla bir kabus olacaktır.

Ayrıca vize retlerinin yapılacak olan yeni vize başvurularında olumsuz bir sicil oluşturması vize reddinin ne kadar önemli bir konu olduğunu göstermektedir.

Evet değerli ziyaretçilerimiz, vize reddi almamak için 20 altın kuralı sayfamızın devamında bulabilirsiniz.

Vize Reddi Almamak İçin 20 Altın Kural Nedir?

  1. Konsolosluğun istediği vize başvuru evraklarını eksiksiz hazırlayın.
  2. İlk seyahatiniz ise seyahatinizin amacı net ve anlaşılır olsun. Varsa davetiyeli vize başvurusu yapın.
  3. Konsolosluğa hitaben yazacağınız vize dilekçesine önem verin. Niyetinizin anlaşılacağı belge vize talep dilekçeleri olacaktır.
  4. Konsoloslukların olası vize mülakatlarına karşı hazırlıklı olun. Özellikle, İtalya, Yunanistan, Fransa ve Danimarka Konsoloslukları telefon ile sürpriz vize mülakatları yapmaktadır.
  5. Çalışmıyorsanız, işe yeni girdiyseniz veya asgari ücretli çalışansanız vize başvurunuzu güvenilir vize danışmanlık şirketleri ile yapın.
  6. Banka hesabınız hareketli değil veya banka hesabınıza ortalama gelirinizden daha yüksek para yatmış ise bu paranın kaynağını belgelerle ispat edin. Bilhassa bu durum İngiltere vize başvurularından oldukça önemli bir konudur.
  7. Yeni açılmış banka hesabınızla vize başvurusu yapmayın. Bakiyesi olmayan veya sadece vadeli banka hesap özetleri ile de vize başvurusu yapmayın.
  8. İlk vize başvurunuz sa vize başvurunuzu yalnız seyahat ediyormuş gibi düzenlemeyin. Birlikte seyahat edeceğiniz kişilerin vize veya varsa yeşil pasaportlarının fotokopilerini vize başvuru dosyanıza ekleyin.
  9. Daha önce vize reddi sonrası tekrar başvuru yapacaksanız ret sonrası yeni başvurunuzu vize danışmanlığı alarak yapın.
  10. Davetiyeli vize başvurusu yapıyorsanız davetiyenizi sevgilinizden veya yasal oturum izni olmayan kişilerden almayın.
  11. Pasaportunuzda Irak, Suriye, Somali vizeleri veya giriş-çıkış kaşeleri varsa pasaportunuzu yenileyin.
  12. Şirketinizi yeni kurduysanız ve vergi levhanızda matrahsız notu var ise özellikle İngiltere vize başvurusunda dikkat edin.
  13. Daha önce İngiltere vize reddi almışsanız bu bilgiyi konsolosluktan veya vize acentasından saklamayın.
  14. Vize başvurularınızı iptal edilebilir gerçek otel ve uçak bileti rezervasyonları ile yapın. Göstermelik (feyk) otel ve uçak bileti ile yapılan vize başvurularınızın 2024-2024 yılında reddedilme olasılığı yüksektir.
  15. Geçmişte aldığınız Schengen vizelerinizi ile vize aldığınız ülkeye girmeden diğer Schengen ülkeleri için kullandıysanız (hatalı Schengen vize kullanımı) vizenizi neden böyle kullandığınıza dair konsolosluğa dilekçe yazın ve varsa vizenizi yanlış kullanmanıza neden olan durumu belgelerle ispat edin.
  16. Seyahat tarihinizden en geç 15 iş günü önceden vize başvurunuzu tamamlayın. Geç yapılan vize başvurularının bilhassa 2020 yılından itibaren reddedildiğini veya reddedileceğini unutmayın.
  17. İlk vize başvurunuz ve turistik amaçlı vize başvurusu yapacaksanız ekspres veya Vip vize başvurusu yapmayın.
  18. Vize başvurularında maaşınızın yattığı banka hesap özetini Konsoloslukla mutlaka paylaşın.
  19. Vize reddi sonrası tekrar başvuru yapacaksınız vize başvurunuzu yine aynı konsolosluğa yapın. Kısa süre içerisinde ciddi bir seyahat gerekçesi sunmaksızın farklı Schengen konsolosluklarına vize başvurusu yapmayın.

Evet değerli ziyaretçilerimiz, vize reddi almamak için 20 altın kuralı sizlerle paylaşmış olduk. Vize reddi almamak için 20 altın kural aslında bir kural değildir ancak tüm bu uyarılar vize sektöründe geçirdiğimiz onlarca yılın ardından edindiğimiz tecrübelerdir.

Türkiye’de her yıl binlerce vatandaşımız: yanlış vize başvurusu, özensiz hazırlanan vize başvuru dosyası, dikkat eksikliği nedeniyle Konsolosluklardan 2. madde, 8. madde ve 9. maddeler üzerinden vize retleri almaktadır.

Bu sebeple vize başvurusu yapmadan önce dikkat edilmesi gereken en temel, en beşeri bilgi ve uyarıları sizlerle paylaşmak istedik. Bu bilgilerin sizlere yarar sağlayacağını düşünüyoruz. Vize reddi almamak için hazırlık aşamasının çok önemli olduğunu, sizleri için önemsiz görünen bilgi ve belgelerin Konsolosluk görevlileri tarafından önemli bir ayrıntı olabileceğini lütfen unutmayınız.

Vize reddi neden alınır?
Vize reddi neden alınır?

Vize Reddi Sonrası Ne Yapılmalı?

Değerli ziyaretçilerimiz, vize reddi yedikten sonra yapılması gerekenler vize reddi veren Konsolosluklara bağlıdır. Biraz daha açacak olursak örneği vize reddine itiraz edecekseniz doğrudan konsolosluğa itiraz edebileceğiniz Konsoloslukların sayısı azdır. İspanya, Almanya ve Macaristan Konsoloslukları vize reddine itiraz hakkı vermektedir. Ancak diğer konsolosluklar vize reddi yedikten sonra itiraz edebilme hakkı vermemektedir ve oldukça uzun bir işlem olan idari mahkemelere yönlendirmektedir. Veya vize reddi sonrası itiraz için yeni vize başvuru yapma hakkı vermektedir. Bu durumda yeni vize ücreti ödenmesi anlamına gelmektedir.

Ancak yine de vize reddi sonrası yapacağınız yeni vize başvurusunda hemen karar verilsin istiyorsanız bu durum vize reddi sonrası aynı konsolosluğa tekrar başvuru yapılması ile mümkün olacaktır.

Peki, Vize reddi yedikten sonra ne yapmalı?

Vize reddi yedikten sonra 3 farklı yol izleyerek yeni vize başvurusu yapabilirsiniz:

  1. Vize başvurunuzun yeniden değerlendirilmesini isteyebilirsiniz.Vize başvurunuz reddedilmiş ise 1 ay içerisinde vize reddi veren konsolosluğa vize başvuru dosyanızın yeniden incelenmesini talep edebiliyorsunuz. Almanya, Hollanda İspanya, Macaristan Konsoloslukları (kısa süre içerisinde diğer Schengen konsoloslukları da bu uygulamaya geçebilir) tarafından reddedildiyse bu konsolosluklardan vize başvurunuzun yeniden değerlendirilmesini talep edebilirsiniz. Ancak bu konsolosluklara yapacağınız vize reddi itirazları kısa süre de sonuçlanmayabilir. İtiraz sonrası vize başvurunuz hakkında karar verilmesi 1 ila 3 ay arasında değişiklik göstermektedir.
  2. Vize ret gerekçelerini ortadan kaldırarak yeni vize başvurusu yapabilirsiniz.Vize reddi yediniz ve seyahatinize çok kısa bir süre kalmış ise aynı konsolosluğa vize başvurunuzun reddedilme gerekçelerini çürütecek, itiraz etmenize neden olan belge, bilgi ve dokümanları konsoloslukla paylaşarak ve vize ücretini ödeyerek yeni vize başvurusu yapabilirsiniz. Bu işlem vize reddi durumundan en hızlı sonuç veren itiraz etme yöntemidir.
  3. Ülkelerin idari mahkemelerine vize reddi için itiraz edebilirsiniz.Ülkelerin idari mahkemeleri üzerinden vize reddine itiraz etme yöntemi ise tavsiye etmediğimiz bir yöntemdir. Kısa süre içerisinde, hızlı bir yanıt alamayabilirsiniz.

Ayrıca vize reddine itiraz etmek için yöntemi kullanacaksanız hukuki bir destek almanız gerekecek ve ilgili ülkelerin mahkemeleri ile muhatap olacağınızı unutmayınız.

Vize Reddi Yedikten Sonra Yeniden Vize Alınabilir mi?

Değerli ziyaretçilerimiz, vize reddi almamak için 20 altın kuralı yazısını hazırlarken onlarca vize ret belgesinden yola çıkarak yazıyı hazırladığımızı belirtmiştik. Ancak burada incelediğimiz vize ret yazısı en klişe, en bilindik gerekçelerle verilmiş vize ret mektupları değildir.

İncelemiş olduğumuz vize ret mektupları daha çok: Konsoloslukların bir vize başvuru dosyasını incelerken hangi şüphelerle vize başvuru dosyasına yaklaştıklarını, Konsoloslukların bir vize başvuru sahibi hakkındaki endişe ve tereddütleri diğer bir deyişle Konsoloslukların vize başvurularına dair düşünme sistematiklerini ifade eden vize ret mektuplarını ele aldık. Dolayısıyla vize reddi yedikten sonra yeniden vize alınabilir mi sorusuna cevap verebileceğimizi düşünüyoruz.

Değerli ziyaretçilerimiz daha önce de belirttiğimiz üzere her yıl binlerce kişinin vize başvuruları çeşitli gerekçelerle Konsolosluklar tarafından reddedilmektedir. Vize başvuruları reddedilen vatandaşlarımızın birçoğu vize reddi sonrası yeni başvuru yapmazken, seyahati önemli olan birçok vatandaşımız ise vize reddi sonrası tekrar başvuru yaparak vize onayı alabilmekte bazıları ise vize reddi sonrası doğru başvuru yapmadığı için yeniden vize reddi almaktadır.

Ancak şunu açıkça belirtmeliyiz ki eğer güvenilir bir dosyanız var ve seyahat amacınız net ve anlaşılır ise vize reddi sonrası itiraz başvurusu yaparak vize reddini onaya çevirebilirsiniz. Bu aşamada imkanınız var ise güvenilir vize danışmanlık firmalarından destek alın.

Vize Reddi Yedikten Sonra Tekrar Başvuru Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vize reddi yedikten sonra tekrar başvuru yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar genel anlamda vize reddi alınan başvuru dosyası hakkında bilgi sahibi olunmasının ardından mümkün olmaktadır. Ancak yine de Türkiye’de en yaygın vize ret gerekçelerinden yola çıkarak birtakım bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Schengen vizesi için başvuru yaptınız ve vize başvurunuz 2. madde (planlanan seyahatin şartları ve amacı gerekçelendirilmemiştir.) gerekçe gösterilerek reddedildiyse örneğin: turistik amaçlı seyahat ediyorsanız, seyahatinizi kapsamlı ve inandırıcı planlamamışsınız anlamına gelmektedir.

Örneğin: ilgili ülkenin turistik bölgelerine seyahat etmiyor veya otel, uçak ve seyahat sigortası bilgilerinde uyumsuzluk var veya amacınızın vize talep ettiğiniz ülke dışında bir başka Schengen ülkesine seyahat etmek olduğu düşünülmüştür. Bu durumda otel, uçak bileti ve seyahat sigortalarınızı yeniden gözden geçirin, seyahat edeceğiniz şehre ne amaçla seyahat ettiğinizi, bu şehirde nereleri görmek istediğinizi açıklayan Konsolosluğa hitaben İngilizce dilekçe yazın.

Schengen vizesi için başvuru yaptınız vize başvurunuz eski Schengen vize ret mektubu ile 8. madde yeni Schengen vize ret mektubu ile 10 ve 12. madde (10. Madde: planlanan kalışın amacı ve şartlarına ilişkin sunulan gerekçe inandırıcı değildir.

12. Sunulan destekleyici belgelerin güvenilirliği, gerçekliği veya içeriğinin doğruluğuna dair makul şüpheler bulunmaktadır.) ile reddedilmişse iki madde birbirini destekleyen şüphelerdir.

Bu maddeler ile vize reddi alan vatandaşlarımızın varsa vize davetiyelerinin geçerli sürelerini veya mevzuata uygunluğunu sorgulamaları veya otel rezervasyonlarının hala geçerli olup-olmadığını, uçak bileti rezervasyonlarının işlem süresince iptal olup-olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir. Eğer vize işlem süresince bahsetmiş olduğumuz bu üç durum yaşanmış ise yeni vize başvurusunda:

  • Vize reddi sonrası yapılacak yeni vize başvurusunda zincir otellerden kredi kartına bloke konulan ancak iptal etme seçeneği veren otellerden vize başvurusu sonuçlanana kadar geçerlilik imkanı sağlayan otel rezervasyonu yapılmalı,
  • İptal etme hakkı veren, sigorta uçak bileti rezervasyonu sunmalı,
  • Vize davetiyesindeki tarihler seyahatinizi kapsayacak şekilde Konsolosluk mevzuatına göre yeniden temin edilmelidir.
  • Vize başvurunuz kaynağı belirsiz para veya banka hesabınızdaki paranın size ait olduğunu düşünmüyoruz gibi gerekçelerle reddedilmişse banka hesabınıza yatan yüklü miktardaki paraların açıklamasını belgelerle yapın.
    Örneğin: banka hesabınıza yatan yüklü miktardaki para araç satışından gelmiş ise araç satış sözleşmesinin fotokopisi, ev satışı ise ev satış sözleşmesinin fotokopisi, ayrıldığınız iş yerinden aldığınız bir tazminat ücreti ise tazminat ödemesi yazan banka hesap özetini alın ve üzerini renkli kalemle işaretleyin. Hatta Konsolosluğa hitaben durumu özetleyen İngilizce dilekçe yazın.

Vize Reddi Pasaporta İşlenir mi?

Değerli ziyaretçilerimiz vize retleri pasaportlara işlenmektedir. Ancak bu durum pasaporta işlenmesinden öte sizin vize başvuruları sırasında vermiş olduğunuz biyometrik verilere işlenmektedir. Yani diğer bir deyişle vize reddi sonrası pasaportu değiştirerek yeni vize başvurusu yapmayın. Çünkü vize reddi durumunda ret bilgileri pasaportunuz üzerinden değil T.C. kimlik numaranız ve vermiş olduğunuz parmak izi bilgilerinden yola çıkılarak öğrenilir.

Ayrıca Konsolosluklar bir vize başvuru dosyası hakkında karar vermeden önce diğer konsolosluklarla bilgi alışverişi yapmaktadır. Bu durum daha çok Schengen Konsoloslukları için geçerlidir.

Konu ile alakalı resmi açıklama şöyle:

‘’Ön danışma 1
Tabi tutulan üçüncü ülke vatandaşları veya bu üçüncü ülke vatandaşlarının belirli kategorileri
Vize Kodu’nun 22. Maddesi kapsamında, bir Üye Devlet başka bir Üye Devletin merkezi otoritesinden, belirli üçüncü ülke vatandaşları veya bu vatandaşların belirli kategorileri tarafından gerçekleştirilen vize başvurularının incelenmesi sırasında kendi merkezi otoritesine danışılmasını talep edebilir. ‘’

Vize Retleri Ne Zaman Silinir?

Değerli ziyaretçilerimiz özellikle Schengen vize başvurularında vermiş olduğunuz parmak izi bilgileri 5 yıl süreyle geçerli kabul edilmektedir. Eğer vize reddi almışsanız ve yeniden vize onayı alamamışsanız vize ret bilgisi Schengen veri tabanında 5 yıl boyunca kayıtlı olacaktır. Ancak vize ret sonrası tekrar başvuru yapmış ve vize onayı almışsanız vize reddiniz sistemden silinmiş olacaktır.

Vize reddi almamak için 20 altın kural nedir?
Vize reddi almamak için 20 altın kural nedir?

Vize Reddi Sonrası Tekrar Başvuru Yapmak İçin Ne Kadar Süre Geçmeli?

Vize reddi sonrası tekrar başvuru yapmak için ret tarihinden sonra belirli bir sürenin geçmesi gibi Avrupa Birliği veya Schengen makamları tarafından belirtilmiş kesin bir süre bulunmaktadır. Konu ile alakalı Konsolosların ve Schengen komisyonları genel anlamda yeni vize başvurusu yapabilir veya vize reddine itiraz edebilirsiniz ifadesi kullanılmaktadır. Ancak burada önemli olan konu vize reddi sonrası tekrar başvuru yapmak için konsolosluğun ret gerekçelerini kısa süre içerisinde ortadan kaldırıp-kaldıramayacağınızla alakalıdır.

Örneğin: işe yeni girmiş ve düşük bir gelire sahipseniz kısa süre içerisinde maddi durumunuzu düzeltemeyebilirsiniz. Veya işsizseniz, çalışmıyorsanız ve eski Schengen vize ret mektubunda 9. madde yeni Schengen vize ret mektubunda 13. madde ile vize reddi almışsanız kısa süre içerisinde çalışma hayatınızı düzenlemeniz mümkün olmayabilir. (bkz: vize reddi hakkında her şey)

Dolayısıyla vize reddi sonrası yeni başvuru yapmak için ne kadar süre geçmesi gereken sorunun cevabı doğrudan sizin durumunuzla alakalı olacaktır. Eğer vize ret gerekçelerini kısa süre içerisinde ortadan kaldıramıyorsanız yeni vize başvurusu yapmanızı tavsiye etmeyiz. Aksi takdirde 2 vize reddi sonrası yeni vize almanız daha da zorlaşacaktır.

Vize Reddi İtirazı Sonrası Yeni Vize Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Vize reddine itiraz ettikten sonra Konsolosluğun cevabı durumunuzla alakalıdır.

  • Vize başvuru dosyanız karışık değil ve ret sonrası tekrar vize başvuru yapmışsanız konsolosluk cevabı 2 ila 6 hafta,
  • Vize reddi sonrası dosyanızın Konsolosluk tarafından yeniden değerlendirilmesini istediyseniz 30 ila 90 gün arasında,
  • Vize reddi sonrası mahkeme yolu ile ret kararına itiraz ettiyseniz bu cevap için süre belirtilmemektedir.

Evet değerli ziyaretçilerimiz, vize reddi almamak için 20 altın kural konumuzun sonuna geldik. Vize retleri ile alakalı oldukça detaylı bir çalışma yapmaya çalıştık. Umarız bu bilgiler vize reddi almamanız için sizlere gereken desteği ve faydayı sağlar.

Vize reddi almamak için en önemli altın kural her zaman açık, anlaşılır ve doğru bilgi verilmesidir. Çalışmayan, işsiz kişilerin vize alamaması gibi kural yoktur. Aynı durum çalışan, düzenli geliri olan kişilerin kesin vize alır gibi bir kuralda yoktur.

Vize başvurularında esas olan konsolosluğun hakkınızda yeterli bilgilere sahip olması, seyahat amacınızın net olması ve Türkiye’ye geri döneceğinizi gösteren faktörlerin ispat edilmesidir. 

Değerli ziyaretçilerimiz vize reddi almamak için 20 altın kural nedir? yazımızın burada sonuna geldik. Daha detaylı bilgi için lütfen Bize Ulaşın.

schengen vizesivize reddi
Okumaktan yorulduysanız, bizimle iletişime geçin!
Vize danışmanlarımızla görüşün, hizmetlerimiz hakkında bilgi edinin ve başvuru sürecinizi başlatın.
Hızlı İletişim
Vize danışmanlarımızla görüşmek için iletişim bilgilerimiz

Diğer Yazılar

Google Değerlendirme Notu
4.9
833 yoruma göre
js_loader