Ticari Vize: Türk vatandaşlarının yabancı ülkelere yapacakları iş amaçlı seyahatlerde alması gereken vize kategorisidir. İş amaçlı alınan (toplantı, fuar, müşteri ziyareti) vizeler: kısa süreli seyahatler için düzenlenir ve çalışma vizeleri ile karıştırılmamalıdır.
Ticari Vize Nedir?
Değerli ziyaretçilerimiz ticari vize, iş amaçlı yurt dışı seyahatlerinde almanız gereken vize kategorisidir. Vizeler çoğunlukla: toplantı, müşteri ziyareti, fuar ziyareti veya pazar araştırması yapma amacıyla seyahat edeceklere verilir. Ticari vize ile turistik vize arasındaki fark ziyaret edilecek ülkeden davetiye belgesi alınacak olmasıdır.
Yine bu vize kategorisi Konsolosluklarda C tipi vize, affair vize, business vize veya visitor vize veya M tipi vize olarak isimlendirilebilir. Yine iş vizeleri kişilere ziyaret edilecek ülkede çalışma, yaşama ve iş kurma hakkı vermemektedir.
Vize Başvuruları İçin Gerekli Evraklar
Ticari vize için gerekli olanlar yine vize talep edilecek ilgili Konsolosluğa göre değişkenlik gösterecektir. Ancak ana hatlarıyla bu vize başvurularında istenen evraklar turistik vize ile büyük oranda benzerlik göstermektedir. Ticari vize başvurularında da yine turistik vize başvurularında olduğu üzere başvuru sahibi seyahat amacını, finansal gelirlerini, mesleki bilgilerini ispat etmek durumundadır. Ticari vize başvurularında turistik vize başvurularında belirtilen evraklara ek olarak:
- Davetiye belgesi,
- Fuar katılım belgesi,
- Çalışılan şirketin banka hesap özeti veya
- Daha detaylı şirket vize yazısı talep edilebilmektedir.
İstenmekte olan bu evraklar ülkeden ülkeye göre değişiklik gösterirken ziyaret etmekte olduğunuz bu web sayfamızda “ülkeler” menüsünü ziyaret ederek hazırlayacak olduğunuz evrakların tam listesini öğrenebilirsiniz.
İş Amaçlı, Toplantı ve Fuar Vizesi için Yapılacak Başvurularda Davetiye Belgesi Nasıl Olmalı?
Ticari vize başvurularında kullanılacak olan davetiye belgesi başvuru yapılacak Konsolosluğa göre değişiklik göstermektedir. Ancak davetiye belgeleri büyük oranda ziyaret edilecek şirketin antetli kağıdına düzenlenmesi gerekmektedir. Bu hususta vize için kullanılacak davetiye belgesinde olması gerekenler:
- Davet edilecek kişinin kimlik bilgileri,
- Davet edilecek kişinin pasaport bilgileri,
- Davetin konusu,
- Davet edilen tarihler ve seyahat masraflarının kim tarafından karşılanacağına dair bilgilerin detaylı bir şekilde beyan edilmesinden oluşacaktır.
Bir çok Konsolosluk temin edilecek davetiye belgelerine bir standart getirerek davetiye formatı belirlemiştir. İş amaçlı vize başvurularında davetiye formatı olan ülkeler başlıca: İtalya, Hırvatistan, Suudi Arabistan, Çin Halk Cumhuriyeti ve Romanya’dır.
İş Amaçlı Vize Davetiyelerinin Geçerlilik Süresi
Ticari vize davetiyelerinin geçerlilik süreleri davetiye belgesi üzerinde bulunan tarihlerdir. Ticari, toplantı, müşteri ziyareti veya pazar araştırması vize davetiyelerinde mutlaka ön görü olarak davet edilen kişinin ilkeye giriş ve çıkış tarihi belirtilmek zorundadır. Dolayısıyla davetiye üzerinde ki tarihler dışında davet belgeleri geçerli olmayacaktır. Örnek vermek gerekirse istisnai durumlar hariç 2020-2021 yılları arasında çeşitli tarihlerde seyahat edilecektir şeklinde düzenlenen davetiye belgeleri geçerli kabul edilmemektedir.
Turistik Vize İle Ticari Vize Arasındaki Fark Nedir?
Turistik vize tamamen turistik faaliyetler için düzenlenen bir vizedir ve ziyaret edeceğiniz ülkede herhangi bir tanıdığınızın veya iş ortağınızın bulunması gerekmez.
Turistik vize süreleri amaçlı verilecek vize sürelerine oranla daha kısa tutulabilir.
Turistik vize başvurularının reddedilme oranı daha yüksektir. (bkz: vize reddi)
Turistik vizelerde davetiye belgesi sunulması gerekmez ancak ticari vizelerde ziyaret edilecek ülkeden davetiye belgesi almanız gerekebilir.
Ticari vize başvuruları daha kıs a sürede sonuçlanırken turistik vize başvuruları daha uzun sürede sonuçlanabilir.
İş Amaçlı, Fuar Vizeleri Nasıl Alınır?
Vizeler, vize talep edilecek Konsolosluğa bağlı olarak bir ülkenin Konsolosluğundan, vize başvuru merkezinden, sınır kapılarından veya elektronik ortamda e-vize şeklinde alınacaktır.
Vize Başvuruları Kaç Günde Sonuçlanır?
Vize başvurularının sonuçlanma süreleri yine vize talep edilecek Konsolosluğa göre değişiklik gösterecektir. Ancak toplantı, fuar, müşteri ziyareti vizesi başvuruları turistik vize başvurularına oranla daha erken sonuçlanabilmektedir. Ancak bu bilgi kesinlik taşımamakta ve tecrübelerimizden yola çıkılarak belirtilmektedir. Dolayısıyla vize uygulamalarında bölgesel farklılıklar olabilecektir.
Vize başvurularının ön görülen sonuçlanma süreleri aşağıdaki gibidir:
- Schengen üye Konsolosluklarında 5-15 iş günü,
- İngiltere Konsolosluklarında 12-21 iş günü.
- Amerika Konsolosluklarında 3 iş günü,
- Kanada Konsolosluklarında 10 ila 30 gün,
- Mısır Konsolosluklarında 15-45 iş günü,
- Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri) Konsolosluklarında 2 ila 5 iş günü,
- Cezayir Konsolosluklarında 2 ila 5 iş günü,
- Suudi Arabistan Konsolosluklarında 3 İle 5 iş günü,
- Hindistan Konsolosluklarında aynı günün sonunda verilebilir.
Vize İşlemleri Hakkında Önemli Hususlar
Gerçek anlamda ticari, iş amaçlı bir seyahat gerçekleştirecek, müşterinizi ziyareti edecek veya fuar ziyaretinde bulunacaksanız davetiye belgesi almanızı tavsiye ederiz.
Davetiyeli yani ticari amaçlı yapacağınız vize başvurularında daha uzun süreli vize onayı alabilir, olası vize reddinin önüne geçebilir hem de vize sonucunuzu daha kısa sürede alabilirsiniz. Ancak bu demek değildir ki vizenizi kesin ve daha kısa sürede alabilirsiniz. İş amaçlı vize başvurularında da değerlendirmeye alınacak olan konu vize başvuru sahibinin durumudur. Dolayısıyla davetiye belgesi sunsanız dahi vize reddi ile karşılaşabilirsiniz.