Vize İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Yurtdışına çıkacak olan vatandaşların vize işlemleri süresini de seyahat planlamasına dahil etmeleri gerekiyor. Vize başvuru süresi mutlaka seyahat tarihlerinden en az 15 iş günü öncesini kapsayacak şekilde ayarlanmalı. Vize işlemleri ne kadar sürer? sorusunun yanıtı ise geçmişteki vize başvuru işlemleri referans alınarak yanıtlanabilir.

Vize işlemleri öncesi ve sonrasıyla belirli bir prosedür çerçevesinde ilerler. Schengen vizesi, Fransa vizesi, Yunanistan vizesi, İngiltere vizesi, Hollanda vizesi fark etmeksizin her ülkenin genel bir vize prosedürü vardır. Mühim olan, bu prosedürlere uygun şekilde zamanlama planı yapmak ve evrak hazırlığını titizlikle tamamlamaktır. Sonrasında ise geriye elbette vize başvuru takibi yapmak kalıyor.

Bu yazımızda, yurtdışı seyahati planlayan ve vize başvurusu yapacak olanların sıklıkla sorduğu: “Vize başvuruları kaç günde sonuçlanır?” Vize işlemleri ne kadar sürer? Schengen vizesi kaç günde çıkar? Vize başvuru takibi nasıl yapılır? Vize işlem süreleri hangi durumlarda uzar?” gibi soruların yanıtlarını vermeye çalıştık. Aynı zamanda en hızlı vize veren ülkeler konusunda da sizleri bilgilendirmeyi amaçladık.

Keyifli okumalar…

Vize İşlemleri Ne Kadar Sürer? Başvurular Kaç Günde Sonuçlanır?

Vize işlemleri ne kadar sürer? sorusunun yanıtını öğrenmeden önce, pasaportunuzun türünü bilmeniz gerekiyor. Çünkü yeşil (hususi) veya gri pasaport türüne sahipseniz Schengen ülkeleri başta olmak üzere bazı ülkelere vizesiz seyahat edebiliyorsunuz. Şayet bordo (umumi) pasaport sahibiyseniz ve gideceğiniz ülke vizeye tabiyse seyahat öncesinde vize almanız gerekiyor. Bu durumu, ilgili konsolosluğun internet sitesinden teyit etmelisiniz.

Gidilecek olan ülkeye vize gerekip gerekmeyeceğini tespit ettikten sonra, vizeye başvuracaksanız ikinci adım vize türü belirlemektir. Ülkeye gidiş sebebi ve amacı vize türünü belirler. Vize işlemleri ne kadar sürer? sorusunun cevabı vize türüne ve gidilecek olan ülkeye göre değişmektedir. Seyahat amacına ve sizin seyahati gerçekleştirecek imkanlara sahip olup olmamanıza göre de vize başvuru süresi kısalır veya uzayabilir.

Turistik vize alacaksanız vize işlemleri genellikle 5-15 iş günü sürmektedir. Bu kadar kısa sürede sonuçlanmayan ve birkaç hafta/ay sürebilen vize başvuruları da vardır. Vize başvurusunun yapıldığı konsolosluk sizden ek evrak talebinde bulunabilir veya vize mülakatı talep edebilir. Ziyaretçi vizesi alacaksanız konsolosluk, ilgili makamlardan onay veya ayrıca belgeler isteyebilir.

Hal böyle olunca da vize alma süresi de uzayabilir. Konsoloslukların yoğun olduğu dönemde ya da araya giren resmi tatil zamanlarında yine aynı şekilde vize işlemleri ne kadar sürer? sorusuna net bir cevap veremiyoruz. 

Başvuruda bulunduğunuz vize danışmanlık firması/acentesi de aslında kritik bir rol oynar. Çünkü danışmanın sizi ve süreci doğru yönlendirmesi kesinlikle vize süresini kısaltan bir etkendir.

Schengen Vize İşlemleri Ne Kadar Sürer? 

Schengen vizesi genellikle 8 ile 25 günlük bir sürede sonuçlanır. Fakat Schengen vizesi başvurusu yapılan şehir önem arz ediyor. Örneğin en erken Schengen vizesi İstanbul ve Ankara konsolosluklarından alınıyor. Antalya, Bursa, Gaziantep, Trabzon üzerinden Schengen vizesi alınacaksa vize işlemleri süresi 1 ayı geçebilir.

Vize türü dışında, başvurulan ülkenin konsolosluğu da yine vize sonucu etkenleri arasında yer alıyor. Eksik evrak hazırlamak, konsolosluğun ek belge talep etmesi ve vize mülakatı da vize işlemleri süresini uzatıyor. Başvuruya ek taleplerin olması da vize sonuçlanma süresi üzerinde 45 iş gününe kadar uzayabilen bir etki yaratabiliyor.

Öte yandan ticari, kongre, konferans gibi sebeplerle yapılan vize başvuruları daha hızlı sonuçlanıyor.

Yeni Schengen vize kuralları gereği seyahatten en az 15 iş günü önce vize başvurusu yapmak gerekiyor. İspanya Konsolosluklarında bu süre 17-25 güne kadar çıkabiliyor. Yapılan yeni düzenlemeye göre, VIP vize hizmeti vatandaşların vize işlemlerinde pratiklik sağlıyor.

VIP vize acelesi olanlar ve vize işlemlerinin daha hızlı ilerlemesini isteyenlerin başvurduğu bir hizmettir. Bu hizmet doğrudan vize işlem süresine müdahale etmemektedir ancak vize başvuru merkezi prosedürlerinden muaf tutabilmektedir. Fakat alınan hizmetlerin ülke konsolosluklarının kararında herhangi bir etkisi bulunmaz. Yalnızca vize prosedürlerinin daha hızlı ve konforlu şekilde ilerlemesi sağlanır.

İngiltere Vizesi Kaç Günde Çıkar?

İngiltere vizesi 4-8 hafta arasında çıkar. Konsolosluğu’n yoğun olduğu dönemlerde İngiltere vize işlemleri 2-3 ay sürebilmektedir. Vize evrakları eksik değilse, ülkelerin resmi tatil günleri yok ve belgelerle birlikte parmak izi işlemlerini de hallettiyseniz İngiltere vizesi genellikle 4-8 hafta arasında sonuçlanır.

Bu süre vize evraklarının teslim edilmesinden itibaren başlayan ortalama bir süredir.

Fransa Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Fransa vize işlemleri 4-8 iş gün sürebilmektedir. En hızlı vize veren ülkeler listesinin başında bulunan Fransa vize başvurusu yapan vatandaşlara en kısa sürede dönüş yapıyor. Evrak teslimi yapıldıktan sonra Fransa vizesi 4-8 iş gün arasında çıkar. Tüm vize işlemlerinde olduğu gibi Fransa vize başvuru evraklarında da eksik var ise ya da mülakat yapılacaksa vize süresi uzuyor.

Yunanistan Vize İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Yunanistan vizesi 5-7 iş günü sürebilmektedir. Yoğun dönemlerde bu süre 15 iş gününe kadar çıkabiliyor. Yunanistan vize başvurusu için 30 gün önceden evrak teslimi yapmak ve başvuruyu konsolosluğa iletmek iyi olacaktır. Geç kalınan vize başvurularının işleme kabul edilmeme ve vize reddi alma ihtimali artar.

Yunanistan vize başvuru evrakları titizlikle hazırlanmalıdır. Daha önce Schengen vizesi aldıysanız Yunanistan vizesi almanız kolaylaşabilir ve vize sonuç süresi kısalabilir.

Konsolosluğun başvuru sahiplerini mülakata davet etmesi durumunda ise işlem süreleri ön görülen sürelerden daha uzun olacaktır.

Hollanda Vize İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Hollanda vizesi 1-4 hafta sürmektedir. Konsolosluğun randevu takvimi oldukça yoğundur. Hollanda vizesi sonuçlanma süresi başvuru bilgilerinin doğru olması, eksiksiz evrak vs. gibi etkenlerden etkilenebilir. Her şey tam olduğunda genellikle Hollanda vizesi 1-4 hafta arasında sonuçlanır. Bununla beraber, Hollanda vize işlemleri için 3 ay önceden hazırlık yapmak gerekebilir. Konsolosluğun İnternet sitesinden edinemediğiniz ya da hala kafanızda soru işaretleri bırakan konulara ilişkin detaylı bilgilendirmeyi SaltVisa vize danışmanlık acentesi vasıtasıyla zahmetsizce alabilirsiniz.

Vize Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?

Vize başvuru takibi yapmak için öncelikle vize başvurusu yaptığınız firmanın takip sistemini öğrenmeniz gerekiyor. Konsoloslukların yetkilendirdiği vize merkezleri, başvuru sonrasında size vize başvuru numarası/referans numarası/barkod numarası olarak adlandırılan bir takip numarası verirler.

Referans numarası, internet üzerinde yapılacak olan vize takiplerinde kullanılan bir numaradır. Takip numarası ile vize başvuru takibi yapabilirsiniz. Öte yandan barkod numarası yerine doğrudan başvuru sahibinin T.C. kimlik numarası da kullanılabiliyor.

Vize Durumu Nasıl Sorgulanır?

Vize güncel durumu online olarak öğrenilebilir. Vize durumu sorgulama için iki yöntem kullanılmaktadır. T.C kimlik numarası ile vize başvuru sorgulaması yapacaksanız, iDATA ya da VFS Global gibi (vize işlemlerini hangi aracı firmayla tamamladıysanız) firmaların İnternet sitesi üzerinden vize başvuru takibine dair ilgili ekranı bulmalısınız. Bu ekran size mail yoluyla iletilmiş de olabilir. Vize sorgulama sayfasına isim, soyisim ve T.C kimlik numarası yazarak güncel vize durumunuzu öğrenebilirsiniz.

Vize danışmanlık firması ile başvuru yaptıysanız bu süreçte size eşlik eden ve işlerinizi kolaylaştıran vize danışmanınız vize durumu sorgulama için de sizi yönlendirecektir.

Vize Başvuru Numarası Nedir, Nerede Yazar?

Vize başvuru numarası vize takibi yapabilmeniz için aracı veya danışman firma tarafından size verilen bir takip numarasıdır. Referans numarası olarak da adlandırılan vize başvuru numarası sayesinde oturduğunuz yerden güncel vize durumunuz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Vize başvuru numarası vize merkezindeki işlemler bittikten sonra başvurunun tamamlanmasıyla birlikte size verilen kâğıtta yer alır. Online vize sorgulama için ilgili siteye yönelerek vize başvuru numarasını girdiğinizde ve “Sorgula” butonuna tıkladığınızda vize durumu öğrenilmiş olur.

Eksik Evrak Durumunda Vize İşlem Süresi Uzar Mı?

Vize başvurusu yaparken sizden talep edilen evrakları konsolosluğa iletmeniz gerekiyor. Başvuru sahibinin mesleki, finansal vs. durumuna göre değişkenlik gösteren ek belgelerin dışında, vize başvurusu sırasında; mevcut pasaport dışında varsa eski pasaportlar, vize başvuru formu, kimlik kartı veya Türkiye ikamet izni fotokopisi, pasaport fotokopileri, varsa davetiye, başvuru sahibinin adı ve soyadıyla kayıt yaptırılan otel ve uçak rezervasyonu bilgisi, daha önce belirlenmiş kriterleri karşılayan seyahat sağlık sigortası, seyahatinize ait detaylı bilgilerin yer aldığı dilekçe, seyahat masraflarınızı karşılayacak kadar bakiyeye sahip son 3 aylık banka dökümü, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, varsa tapu, araç ruhsatı gibi ek gelir belgelerine ya da kira sözleşmesine ait belge fotokopileri gibi belgelerin hazır edilmesi gerekiyor.

Eksik evrak durumunda ise vize işlemleri uzuyor. Eksik evrak olması vize reddi alma ihtimalinizi de artırıyor. Eksik evrakınız varsa konsolosluk size belge tamamlamanız için bir süre sunuyor. Belirtilen süre içerisinde başvuru sahibi eksik olan belge veya belgeleri tamamlamalı ve konsolosluğa elden ya da vize başvuru merkezi aracılığı ile yeniden iletmelidir. Kargo veya faks ile gönderilen eksik vize evrakları kabul edilmiyor. Size verilen sürede evrak tamamlama yapmazsanız da işlemleriniz iptal olmuş oluyor.

Hafta Sonu Vize İşlem Sürelerini Uzatır Mı?

Vize işlem süresi iş günleri referans alınarak hesaplanır. Hafta içi olan pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma günleri iş günü olarak sayılır. Hafta sonu yani cumartesi ve pazar günleri ise iş günü sayılmadığı için vize süresine eklenmez. Dolayısıyla hafta sonu vize işlem sürelerini otomatik olarak uzatır.

Vize işlemleri süresini hesaplarken hafta içi günleri sayarak zaman belirlemelisiniz.

İşlem Devam Ederken Başvuru Süreci Hızlandırılabilir Mi?

Vize işlemleri için evraklarınız konsolosluğa teslim edilmiş ve başvurunuz alınmışsa işlemleri hızlandırmak için ayrıca yapabileceğiniz bir şey yoktur. Fakat vize başvuru işlemlerini başlatırken sürecin hızlanmasını sağlayabilecek bazı sebepler ve belgeler mevcuttur.

Eğitim, cenaze ve sağlık ile ilgili durumlarda hızlı vize alımı talebi yapılarak başvuru süresi kısaltılabilir. Elbette ki hızlı vize talebinizi karşılayan belgelerin tutarlı, ikna edici ve eksiksiz olması gerekiyor.

Bu konuda detaylı bilgilendirmeyi ise SaltVisa vize danışmanlık ofisinden rahatlıkla alabilirsiniz. SaltVisa vize işlemleri sürecinde sizi ne gibi zorlukların beklediğini önceden bilerek planlama yapar ve başvurunuzu olabilecek en pratik şekilde tamamlayabilmenizi amaçlar. Detaylı bilgi için bizi arayabilir ya da ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.

Bunun dışında VIP vize ve ekspress vize olarak adlandırılan başvuru türleri de vize işlemleri süresini kısaltan seçeneklerdir. Ekspress vize uygulamasından yazımızın devamında bahsettik.

VIP vize ise özellikle yoğun çalışan ve seyahat eden üst düzey yöneticiler ve işinsanları tarafından tercih edilen bir vize türüdür. Vize başvuru ücretine ve standart vize takibi ücretine ek olarak satın alınan bir hizmettir. VIP vize hizmetini de tıpkı ekspress vizede olduğu gibi her ülke sunmuyor.

Ayrıca VIP vize paketini satın alan kişiler, aldığı vize başvuru merkezi ve danışman acenteler tarafından, evrakların bulunduğu yerden alınması ve pasaportun eline teslimi gibi hizmetlerden yararlanıyorlar.

Dikkat: VIP vize satın alındığında vize verilmesi garanti değildir, son karar konsolosluk tarafından verilmektedir.

Daha Önce Vize Alanların İşlemleri Daha Hızlı Sonuçlanır Mı?

Vize başvuru sonuçları değerlendirilirken konsolosluklar süreci belirli kriterlere bağlı kalarak tamamlarlar. İstikrarlı bir işe sahip olmak, sabıka kaydının olmaması, finansal durum vs. gibi pek çok etken vize alım sürecini doğrudan etkiler.

Normalde Konsoloslukların vize işlem süresini tamamladığı yaklaşık bir süre vardır. Bu süre 5 ile 15 iş günü arasında değişir. Daha kısa ya da uzun sonuçlandırılan vize başvuruları da vardır fakat vize başvurusu yapan kişinin çizdiği olumlu profil vize işlemlerinin süresini etkileyebilir. Daha önce vize alanların işlemleri daha hızlı sonuçlanabilir.

Öte yandan bu konuda kesin yargılara da varmamak gerekir. Çünkü konsolosluk gibi resmi makamların başvuru ve evrak değerlendirme süreci her zaman için değişkenlik gösterebilir.

Daha önce vize almış olsanız dahi başvuru sonucunuzu haftalarca öğrenemeyebilirsiniz. Yine de söz konusu durumun, vize işlemlerini hızlandırdığına dair örnekler mevcuttur.

Vize İşlem Süreleri Hangi Durumlarda Uzar?

Konsolosluğun belirlediği tüm evrakları eksiksiz şekilde temin ve teslim ettikten sonra vatandaşlar için vize sonucu sorgulama ekranının başında sabırlı bir bekleyiş başlıyor. Vize işlem süreleri ülke ülke değişmekle birlikte, genellikle benzer zamanlarda sonuçlanır. Bazı durumlarda ise vize işlem süreleri uzar. Standart bir süre geçmesine rağmen başvuru sonucu henüz açıklanmayan vatandaşlar ise panik yapabiliyorlar. Şunu bilmek lazım ki vize işlem süreleri belirli şartlarda bazen uzayabilir. “Vize işlem süreleri hangi durumlarda uzar?” diye soracak olursak ise 2 sebep çıkıyor karşımıza: vize başvurusu yapan kişinin bilgilerinde/evraklarında eksiklik ya da gerçekle uyuşmayan ifadelerin olması, konsolosluklardan kaynaklı sebepler.

Vize başvurusu yaparken teslim ettiğiniz evrakların, istenen şekilde hazır olması gerekiyor. Evrak tesliminde yapılan en ufak eksiklik vize başvuru süresini uzatır. Aynı şekilde, sizinle uyuşmayan ve gerçeği yansıtmayan bilgiler de vize işlem süresini uzatır.

Konsolosluğun yoğunluğunun arttığı dönemlerde de vize işlem süreleri uzar. Yaz döneminde seyahat taleplerinin artması bu duruma bir örnektir.

Gidilecek olan ülkenin herhangi bir resmi ya da dini bayram tatilinin olması da yine işlemlerin aksamasına sebebiyet verebilir.

En Hızlı/Kolay Vize Veren Ülkeler Hangileri? Ekspres Vize Hizmeti Olan Konsolosluklar

En hızlı ve kolay vize veren ülkeler özellikle Schengen ülkeleri dediğimiz gruba dahil olan Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor. Bugüne dek yapılan vize işlemlerinin istatistiği çıkarıldığında söz konusu ülkelerin diğerlerine göre daha hızlı, zahmetsiz ve kolay bir şekilde vize onayı yaptığı sonucuna ulaşıyoruz. Ancak hazırlamış olduğumuz bu sıralama randevu tarihi sonrası diğer bir deyişle parmak izi beyanı sonrası vize başvurularını en hızlı şekilde sonuçlandıran konsolosluklardan oluşmaktadır.

En hızlı vize veren ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İtalya
  • Yunanistan
  • Fransa
  • İspanya
  • İsviçre
  • İsveç
  • Almanya
  • Hollanda
  • Polonya

Bir ülkenin hızlı vize vermesi, başvurunuzu son dakikalarda yapabileceğiniz anlamına gelmez.

Unutmayın ki; vize işlemleri birkaç günde sonuçlanabilir ancak randevu tarihi ile seyahat tarihi arasında en az 15 iş günü süre olması genellikle zorunludur ve bu süre olmazsa vize başvurularınızın işleme kabul edilmeme durumu söz konusu olabilir. 

Hızlı vize almanın yolları arasında ekspress vize uygulaması da vardır. Ekspress vize ya da bir diğer adı ile hızlı vize; gideceğiniz ülkeye seyahat başlangıç tarihinize çok yakın bir tarihte başvurabileceğiniz ve kısa süre içinde sonuçlanabilen vize türüdür. Bu tarz vizeler diğer vize türlerine göre nispeten daha pahalı olabiliyor. Ayrıca her ülke için alabileceğiniz bir vize türü olmadığını ve pandemi sürecinde bu ve benzeri özel hizmetleri askıya alınabileceğini de belirtmekte yarar var.

Ekspress vize uygulaması olan ülkeler listesi:

  • İngiltere Express Vize (Konsolosluk yeni bir karar alıncaya kadar bu hizmet kapalıdır.)
  • Dubai Express Vize
  • Rusya Express Vize
  • Gana Ekspres Vize

Değerli ziyaretçilerimiz, ”Vize işlem süreleri ne kadar sürer?” yazımızın sonuna geldik. Türkiye’de en çok vize başvurusu yapılan Konsoloslukların vize işlem sürelerini sizlerle paylaşmaya çalıştık. Ancak belirtmekte olduğumuz bu bilgiler dönem dönem değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple Schenge vize başvurularınızı seyahat tarihinizden maksimum 6 ay önce İngiltere vize başvurularınızı ise seyahat tarihinizden 3 ay önce başlatmanızı tavsiye ederiz.

Okumaktan yorulduysanız, bizimle iletişime geçin!
Vize danışmanlarımızla görüşün, hizmetlerimiz hakkında bilgi edinin ve başvuru sürecinizi başlatın.
Hızlı İletişim
Vize danışmanlarımızla görüşmek için iletişim bilgilerimiz

Diğer Yazılar

Google Değerlendirme Notu
4.9
842 yoruma göre
js_loader