Litvanya Vizesi

Randevulu İşlem: Evet
İşlem Süresi: 2-4 hafta
Vize Süresi: konsolosluk belirler

Verdiğimiz Hizmetler

Değerli ziyaretçilerimiz, Litvanya vizesi ile ilgili merak edilen tüm detayları derlediğimiz yazımıza hoşgeldiniz.

Yazının içerisinde Litvanya vizesi denildiğinde akla gelen ve seyahat öncesi sıkça sorulan sorulara yanıt vermeye çalıştık.

Resmi adıyla Litvanya Cumhuriyeti turistik ve ticari amaçlı seyahatlerin yanı sıra, aile ziyareti ve eğitim sebebiyle de ziyaret edilen ülkeler arasında yer alır. Kuzeyde yer almasından dolayı soğuk bir iklime sahip. Kuzeyinde konumlanan Letonya ile isim benzerliği sebebiyle çoğu kez karıştırılmaktadır.

Litvanya başkenti Vilnius aynı zamanda bu ülkenin en büyük kentidir. Coğrafi yakınlığı ve tarihi dolayısıyla bu ülkede Rusya etkisini görebilirsiniz. Litvanya vize başvurusu yapmak istiyorsanız, öncesinde birkaç bilgiye mutlaka sahip olmalısınız. Çünkü Litvanya’nın çoğu Avrupa ülkesinden bazı noktalarda ayrılan vize prosedürleri mevcut. Örneğin, Litvanya Büyükelçiliğinin vize başvurusu almaması ve onun yerine aracı vize merkezi VFS Global üzerinden işlem gerçekleştirmesi gibi…

Litvanya vizesi ile ilgili bilmeniz gereken bilgileri sizler için bir araya getirdik. Keyifli okumalar…

Litvanya Türk Vatandaşlarından Vize İstiyor Mu?

Litvanya Türk vatandaşlarından vize istiyor. Fakat bazı koşullarda Litvanya’ya vizesiz seyahat edebilirsiniz. Buna göre, yeşil (hususi), gri (hizmet), siyah (diplomatik) pasaport sahipleri Litvanya vizesinden muaf olan kişiler arasında yer alır. Şayet bu pasaport türlerinden birine sahipseniz 6 ay yani 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatleriniz için vize almanıza gerek olmadan Litvanya’yı ziyaret edebilirsiniz.

Bordo (umumi) pasaport sahibi Türk vatandaşları ise seyahat amacına uygun olacak şekilde Litvanya vizesi almak zorundadır.

Litvanya Vizesi Nasıl Alınır?

Litvanya vizesi almak için yetkili vize merkezi VFS Global üzerinden başvuru yapmanız ya da Litvanya vize danışmanlık firmaları/acenteleri aracılığıyla vize talep etmeniz gerekir.

Litvanya Büyükelçiliği ya da Başkonsolosluğu direkt olarak vize başvurusu kabul etmemektedir. Dolayısıyla işlemlerinizi danışman firmadan yardım alarak veya VFS Global’e şahsi başvuruda bulunarak tamamlayabilirsiniz.

Kaç Çeşit Litvanya Vizesi Var?

Uzun dönem ve kısa dönem olmak üzere temelde 2 çeşit Litvanya vizesi vardır. 90 günü aşmayan seyahatleriniz için kısa süreli vizeye başvurmalısınız. 90 günü aşan ziyaretleriniz için ise Litvanya uzun süreli vize başvurusu yapmalısınız.

Kısa süreli Litvanya C Tipi Schengen vizesi, seyahat amacınıza göre kendi içerisinde 6’ya ayrılır:

  1. Turistik Litvanya vizesi
  2. Litvanya ticari vize
  3. Kültürel, bilimsel ve sportif faaliyetler
  4. Öğrenci vizesi
  5. Litvanya davetiyeli aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi
  6. Tır şoförleri için vize

D Tipi olarak da bilinen uzun süreli Litvanya vizesi genel hatlarıyla 5’e ayrılır:

  1. Litvanya Erasmus vizesi
  2. Basın vizesi
  3. Litvanya çalışma izni vizesi
  4. Litvanya göçmenlik vizesi
  5. İşverenler için faaliyet vizesi

Litvanya’dan turistik ziyaretlerin yanı sıra ticari amaçlı, kültürel, bilimsel ve sportif faaliyetler için, aile, akraba ya da arkadaş ziyareti sebebiyle vs. vize talep edilmektedir. Litvanya aynı zamanda Türkiye’den pek çok üniversite ile anlaşmalı okulları dolayısıyla Erasmus öğrencisi kabul etmektedir. Tır şoförü olan ve bu ülkede çalışmak isteyen vatandaşlar da yine Litvanya vizesi başvurusu yapanlar arasında yer alır.

Litvanya Vizesi Schengen Vizesi Midir?

Litvanya vizesi Schengen vizesidir. Litvanya Schengen bölgesinden konum olarak biraz uzak olduğu için bağımsız olarak düşünülebilmektedir fakat Schengen’e üye ülkeler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla Litvanya vizesi aldığınız zaman aynı zamanda bir Schengen vizesi almış oluyorsunuz ve bu bölgeye yapacağınız seyahatlerde vizeniz vasıtasıyla ülkelere giriş çıkış yapabiliyorsunuz.

Schengen Anlaşması’nı 2003 yılında imzalayan Litvanya, 2007 yılı itibarıyla Schengen bölgesine dahil olmuştur.

Litvanya Vizesi Almak Zor Mu?

Litvanya vizesi almak diğer Schengen ülkelerine kıyasla zordur diyebiliriz. Fakat gerekli koşulları sağladığınız sürece sorun yaşamadan vize alma ihtimaliniz yüksektir. Kolayca Litvanya vizesi almak için:

  • Seyahat amacınız net ve anlaşılır olmalıdır.
  • Düzenli bir gelire sahip olmanız önemlidir.
  • İlk defa Schengen vizesine başvuru yapacaksanız uzun süreli vize talebinde bulunmayın.
  • Eski pasaportlarınız Schengen, İngiltere ve ABD gibi ülkelerin vizeleri varsa bu vizelerini fotokopilerini mutlaka dosyanıza ekleyin.
  • Varsa birlikte seyahat edeceğinin kişilerin otel, uçak rezervasyonlarını ve geçerli Schengen vizelerinin fotokopilerini dosyanıza ekleyin.
  • Evrak listenizin eksiksiz ve doğru şekilde hazırlamış olmaya özen gösterin.
  • Seyahat tarihinizden en geç 1 ay önce başvuru işlemlerinizi tamamlayın.
  • Seyahat amacınıza uygun vize türüne başvuru yaptığınızdan emin olun.
  • Konsolosluğa beyan ettiğiniz bilgiler ile gerekli evrak belgelerinde yer alan bilgiler birbiriyle örtüşüyor olmalıdır.

Litvanya vize için gerekli evrakların başvurudan en fazla 1 hafta önce alınmasını ister ve bu konuda oldukça titiz bir politika yürütür. Evraklar 8-9 gün öncesinden alınmış olsa dahi kabul edilmez. O sebeple evrak temin etme işleminizi mümkün olduğu kadar başvuru tarihine yakın yapmalısınız.

Ayrıca seyahat amacınızı doğru ifade etmelisiniz ve seyahatinizi karşılayacak bütçeye sahip olduğunu kanıtlamalısınız.

Başvuru sonrası konsolosluk mülakata çağırabilir. Özellikle son dönem artan sıkıntılı vize süreçleri dolayısıyla, onaylanan vizenin geçerlilik süresi oldukça kısa tutulmaktadır.

Litvanya vizesi almanın kolay yolu yok mu? derseniz, danışman firma aracılığıyla başvuru yapmanız nispeten daha kolay olacaktır. Çünkü vize danışmanları sizi olabildiğince pratik işlemlere yönlendirir ve vize prosedürlerine uygun olarak doğru adımlar atmanızı sağlar. Özellikle ilk kez Schengen vizesine başvuracaklar için vize danışmanlığı almalarını öneriyoruz.

Vize Başvurusu Ne Zaman Yapılmalı?

Litvanya vize başvurusu seyahat başlangıç tarihine yakın yapılmamalıdır. Vizenin yasal olarak sonuçlanma süresi 15 gün görünse de bu süre olası etkenlere bağlı olarak uzayabilmektedir. En az 1 ay öncesinden Litvanya vize başvuru işlemlerini tamamlamanızı öneriyoruz. Güncel vize işlemleri ile ilgili bilgiler için SaltVisa’yı arayıp bilgi alabilirsiniz.

Litvanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Litvanya vizesi konsolosluğun güncel açıklamasına göre 15 gün içerisinde çıkmaktadır. Fakat bu süre yasal olarak belirlenmiş standart bir süredir. Dolayısıyla vize başvurularındaki anlık talep yoğunluğu, konsolosluğun başvuru yapan kişiyi değerlendirme durumu vs. gibi etkenlere bağlı olarak vizenin sonuçlanma süresi değişiklik gösterebilir ve 45 güne kadar uzayabilir. Mümkün olduğunca erken başvuru yapmak ve seyahat tarihine yakın başvurular yapmamak iyi olacaktır.

Litvanya Vize Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?

Litvanya vize başvuru takibi yapmak için başvuru sonrasında size verilen referans numarasını kullanmanız gerekir. Bu referans numarasıyla VFS Global’in İnternet sitesi üzerinden online olarak pasaport sorgulama yapabilirsiniz.

Litvanya Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada ise konuya ilişkin şu ifadeler kullanılmıştır:

“VFS Global vize merkezlerinden başvuru yapan başvuru sahipleri vize başvurularının takiplerini yalnızca VFS Global üzerinden yapmak durumundadır. Vize başvuru süreci hakkında bilgi almak için Büyükelçilik ile kesinlikle iletişime geçilmemelidir.”

Litvanya Vizesi İçin Gerekli Evraklar Neler?

Litvanya vizesi almak için gerekli evraklar listesini tam ve hatasız şekilde vize yetkililerine sunmalısınız. Vize için gerekli belgeler seyahat amacınıza ve mesleki durumunuza göre değişiklik gösterir. Genel evrakların yanı sıra çalışanlar için ya da emekliler için ek olarak sunulması gereken belgeler mevcuttur.

Litvanya’nın diğer ülkelerden ayrılan bir yönü vardır. O da evrakların temin edilme tarihi ile vize başvurusu yapılan tarih arasında en fazla 1 hafta olmasıdır. Yani başvuru yapmadan 8 gün önce alınan bir belge, vize işlemlerinizi tehlikeye sokabilir, evrakların yakın tarihli olması oldukça önemlidir.

Litvanya vizesi için gerekli evraklar 2024 yılı itibarıyla şu şekildedir:

  1. Schengen vizesi başvuru formu. (Başvuru formu online olarak https://visa.vrm.lt/epm adresinde doldurulmalı, çıktısı alınmalı, her sayfa imzalanmalı ve zımbalanmalıdır.)
  2. Pasaport ve fotokopisi (kişinin bilgilerinin yer aldığı sayfanın ve son 3 yılda alınmış Schengen vizelerinin fotokopisi):
    • Geçerlilik süresi, talep edilen vizenin geçerlilik süresinden en az üç ay daha uzun olmalıdır.
    • En az iki adet boş sayfaya sahip olmalıdır.
    • En fazla son 10 yıl içerisinde düzenlenmiş olmalıdır.
  3. İki adet, eski vizelerde kullanılmamış, 35×45 mm ölçülerinde biyometrik fotoğraf
  4. Orijinal Seyahat Sağlık Sigortası poliçesi
  5. Uçak / seyahat rezervasyonları veya diğer seyahat şekline ilişkin belge. (Gidiş ve dönüş seyahat sürelerini kapsayan ve rezervasyon kodu bulunan geçerli uçak rezervasyonu (farklı ülkelere geçiş yapılacak ise kullanılacak ulaşım aracına ait bilgiler)
  6. Vize başvuru ücreti
  7. E-devletten alınmış, düşünceler bölümü işlenmiş tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
  8. Düzenli geliri kanıtlayıcı evraklar
  9. Vize talep dilekçesi

Not: Çalışan, çalışmayan, şirket sahibi olan her başvuru sahibi için barkodlu hizmet dökümü zorunludur.

Çalışanlar/SGK’lılar/Beyaz yakalılar için Litvanya Schengen vizesi ek evrakları şunlardır:

  1. Barkodlu SGK hizmet dökümü
  2. E-devletten alınmış QR kodlu SGK işe giriş bildirgesi
  3. Son 3 aya ait işveren tarafından imzalı ve kaşeli maaş bordrosu
  4. Son 3 aya ait banka hesap dökümü (Seyahati finanse edebilecek kadar para bulunmalı ve para yakın tarihte, toplu şekilde yatırılmış olmamalı. İnandırıcılık açısından önemli)
  5. Şirketin antetli kağıdına yazılmış imzalı, kaşeli orijinal izin onay yazısı (İzin onay yazılarının içeriğinde, çalışan adı-soyadı ve pasaport numarası bilgileriyle birlikte, kişinin işe başladığı tarih, seyahat edeceği ülkede kalış süresi, ücretli/ücretsiz izin türü bilgisi, izin yazısı düzenleyen kişinin iletişim bilgisi ve unvanı gibi bilgiler de bulunmalıdır.
  6. İş yerine ait son 6 ayı geçmemiş faaliyet belgesi, oda sicil kayıt belgesi, imza sirküleri, sicil gazetesi ve en güncel haliyle vergi levhası

İşveren/Şirket sahibi/Şirket ortağı için Litvanya vizesi ek evrakları şunlardır:

  1. Şirketin antetli kağıdına yazılmış imzalı, kaşeli izin onay yazısı
  2. E-devletten alınmış barkodlu SGK tescil ve hizmet dökümü
  3. Son 3 aya ait kaşeli, ıslak imzalı ve imza sirküleri ile alınmış banka hesap dökümü
  4. Şirketin antetli kağıdına yazılmış imzalı, kaşeli izin onay yazısı (orijinal olması zorunludur)
  5. İş yerine ait son 6 ayı geçmemiş faaliyet belgesi, oda sicil kayıt belgesi, imza sirküleri, sicil gazetesi ve en güncel haliyle vergi levhası

Öğrenciler için Litvanya turistik Schengen vizesi gerekli ek evrakları şunlardır:

  1. Okuldan ya da e-devlet üzerinden alınmış güncel barkodlu öğrenci belgesi
  2. Seyahat masraflarını karşılayacak kişiye ait bilgilerin yer aldığı dilekçe
  3. Sponsorun son 3 aylık banka hesap dökümü (ıslak imzalı ve kaşeli)
  4. Reşit olmayanlar için ebeveynlerinin noter tasdikli izin belgesi aslı (Muvafakatname), doğum sertifikası/kayıt örneği

Emekliler için Litvanya vizesi ek evrakları şunlardır:

  1. E-devletten alınmış barkodlu Emeklilik belgesi
  2. Detaylı nüfus kayıt örneği
  3. Emekli maaşını aldığı banka hesabının son 3 aylık dökümü

Çiftçiler için Litvanya Schengen vizesi ek evrakları şunlardır:

  1. E-devletten alınmış barkodlu çiftçilik belgesi (ÇKS)
  2. Varsa işletme ruhsatı kopyası
  3. Varsa tapu, araç ruhsatı fotokopileri
  4. Gelir durumunu kanıtlayan banka hesap dökümleri

İşsizler/Ev hanımları için Litvanya vizesi ek evrakları şunlardır:

  1. Varsa sosyal yardım alındığına dair resmi belge
  2. Seyahat için sponsor olan kişiye ait eksiksiz iş yeri belgeleri
  3. Sponsora ait son 3 aylık banka hesap dökümleri

Not: Sponsor ağzından konsolosluğa hitaben yazılmış vize talep dilekçesi, vize onayı için destekleyici olacaktır. Dilekçede seyahat edecek olan kişi ile yakınlık belirtilmeli, seyahat detaylarına yer verilmelidir.

Ayrıntılı bilgi için Litvanya vize danışmanlık firması SaltVisa’dan destek alabilirsiniz.

Serbest meslek sahipleri/Freelance çalışanlar için Litvanya vizesi ek evrakları şunlardır:

  1. Muhasebeci veya avukatından mesleğini tasdik edici imzalı, kaşeli ve kayıt numarası bulunan yazı aslı.
  2. İş sözleşmesi veya çalıştığı yer ile bağlantısını kanıtlayacak belgeler
  3. İş yerinden alınmış seyahat onay izin dilekçesi
  4. Banka hesap dökümleri, maaş bordrosu

Vize Ücreti Ne Kadar?

Litvanya Schengen vizesi ücreti 2024 güncel rakamı 80 Euro’dur. Litvanya D Tipi vize ücreti 120 Euro’dur.

6-11 yaş arası çocuklar için Litvanya vize harç ücreti 40 Euro’dur. 0-5 yaş arası çocuklar için Litvanya vizesi ücretsizdir.

VFS Global hizmet bedeli ise vize ücretine ek olarak 19,90 Euro’dur. Uzun süreli yani D Tipi vizelerde hizmet bedeli 205 TL olarak belirlenmiştir. Harç ücretleri Euro ve nakit olarak ödenmektedir.

Ödemelerde metal Euro ve 500 Euro banknotlar kabul edilmemektedir. Vize merkezine ait hizmet bedeli TL ve nakit olarak ödenmektedir.

Litvanya vizesi 2024 ücret tarifesi aşağıdaki gibidir:

  • Litvanya turistik Schengen vizesi: 80 Euro
  • Ticari vize: Kısa süreli 80 Euro / Uzun süreli 120 Euro
  • Aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi: 80 Euro
  • Litvanya Erasmus vize ücreti: 120 Euro
  • Litvanya çalışma izni vizesi: 120 Euro
  • Basın vizesi: 120 Euro
  • Litvanya öğrenci vizesi ücreti: Kısa süreli 80 Euro / Uzun süreli 120 Euro

Not: Başvurunuzu vize danışmanlık firması aracılığıyla yaparsanız danışman firmanın da belirlediği bir hizmet bedeli mevcuttur. Bu ücret firmadan firmaya değişiklik gösterir, ayrıntılı ve güncel bilgi için acente ile iletişime geçmelisiniz.

Vize Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Litvanya vizesi için gerekli evraklar listesinde vize talep dilekçesi de yer almaktadır. Her başvuru sahibi gidiş amacını açıklayan ve seyahatine dair detayları anlatan Türkçe, İngilizce ya da Litvanca dillerinden birinde bir dilekçe yazmalıdır. Dilekçede mutlaka tarih, isim, soy isim, seyahat tarihleri, pasaport numarası bilgileri bulunmalı ve bu bilgilerin doğruluğundan mutlaka emin olunmalıdır.

Litvanya vizesi için yazılacak dilekçe çalışanlar için 2 tanedir. Bu dilekçelerden biri, başvuru yapacak kişi tarafından yazılmış olmalıdır, diğer dilekçe ise çalışılan firma yetkilisi tarafından yazılmalıdır. Litvanya vize dilekçesinde yer alması gereken bilgiler:

  • Başvuru yapılan konsolosluk şubesine hitap ile giriş.
  • Seyahat amacı (tur ile gidiliyorsa detayların yer aldığı gerekli belgeler de eklenmeli)
  • Seyahat tarihleri
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağına dair detaylı bilgi
  • Seyahat edecek olan ve seyahat masraflarını karşılayacak olan kişiye ait isim, soy isim, adres, iletişim bilgileri, pasaport numarası vs.
  • Ziyaret amacı ile Litvanya’ya gidiliyorsa ziyaret edilecek kişiye ait bilgilerin detayları. (Oturum izni veya vatandaşlık bilgileri evraklar arasına eklenmelidir)

Litvanya Vize Formu Nasıl Doldurulur?

Litvanya vize başvuru formu vize işlemlerinizin temelini oluşturur. Burada beyan ettiğiniz bilgilerin mutlaka eksiksiz ve doğru olması gerekir. Ayrıca başvuru yapacağınız vize türü de yine başvuru formunu doldururken önem arz eder.

Litvanya Schengen vize formu olmadan vize işlemlerini gerçekleştiremezsiniz. Başvuru formunu VFS Global’in İnternet sitesinden indirebilirsiniz. Litvanya vize formu aşağıdaki adımlara uyarak doldurulur:

  1. Formun sağ üst köşesine Schengen prosedürlerine uyan fotoğrafınızı yapıştırmalısınız. Fotoğraf, formda belirlenen çerçeve içerisine özenle yerleştirilmelidir.
  2. Litvanya vize başvuru formu İngilizce olarak doldurulmalıdır, Türkçe karakter yer almamalıdır.
  3. İsim, soy isim, iletişim bilgileri, adres, pasaport numarası gibi temel bilgilerin doğruluğundan ve form içerisinde bu bilgilerin yer aldığından mutlaka emin olun.
  4. Mesleki durumunu belirtin.
  5. Seyahat tarihleriniz, Litvanya’yı ziyaret amacınız, ziyaretinize dair detaylar mutlaka vize evraklarınızda beyan ettiğiniz bilgilerle örtüşmeli.
  6. Formu doldurduktan sonra imzalamayı unutmayın.

Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Litvanya vize başvurusu için randevu almak zorunludur ve randevusuz işlem yapılmaz. Dolayısıyla VFS Global vize merkezinden randevu kaydı oluşturmalısınız. Bunun için de VFS Global’in İnternet sitesine kayıt oluşturduktan sonra giriş yaparak seyahat amacınıza uygun vize türünü seçtikten sonra randevu oluşturabilirsiniz. Randevu gününde ve saatinde vize merkezinde hazır bulunmalı ve evrak teslimi yapmalısınız.

VFS Global Litvanya vizesi sayfasına girdiğinizde karşınıza “Vizeye başvurun” şeklinde bir buton çıkacak. Başvuru butonuna tıkladığınızda ise oturum açmanız için bir ekran açılacak. Daha önce VFS Global’de hesabınız varsa mailiniz ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz, şayet yoksa “Bir hesabım yok” seçeceğine tıklayarak kolaylıkla hesap oluşturabilir ve ardından giriş yapabilirsiniz. Sonrasında talimatları takip edin ve randevunuzu oluşturun.

Not: Başvuru yapılacak her bir kişi için (çocuklar da dahil) ayrı randevu oluşturmanız gerekir. Randevusuz Litvanya vizesi yalnızca ölüm, acil durum, sağlık vb. konularda geçerlidir.

Litvanya Vize Davetiyesi Nasıl Olmalı?

Litvanya aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi alırken ya da ticari vize talebinde bulunurken evraklarınız arasında vize davetiye mektubu da yer almalıdır.

Litvanya vize davetiyesi sizi Litvanya’ya davet eden kişi ya da kurum tarafından yazılmalıdır. Davetiye size ya da ilgili konsolosluğa hitap ederek başlamalıdır. Vize davet mektubunda ev sahibi kişiye ait;

  • İsim
  • Soy isim
  • Doğum tarihi
  • Adres
  • Meslek
  • Maddi durum
  • İmza mutlaka yer almalıdır.

Litvanya vize davetiyesinde misafire yani başvuru sahibine ait;

  • Pasaportta gösterildiği şekilde isim, soy isim
  • Telefon numarası
  • Doğum Tarihi
  • Adres
  • Meslek
  • Seyahat amacı
  • Seyahat tarihleri
  • Ev sahibi ile misafir arasındaki bağlantı, yakınlık ilişkisi bilgileri mutlaka yer almalıdır.

Davetiye mektubu misafire hitaben yazılacaksa çok fazla resmi dile gerek yoktur, hatta samimi şekilde kaleme alındığı takdirde yakınlık derecesini kanıtlama açısından olumlu olacaktır. Litvanya vizesi için davetiye sunarken mektubun yanı sıra ev sahibine ait pasaportun, nüfus cüzdanının fotokopisi, ikamet ettiği konutun sözleşmesi, maddi durumunu gösteren belgeler de evraklarınız arasına eklenmelidir.

Litvanya vize davetiyesi için vize danışmanlık firmalarından yardım alabilirsiniz.

Litvanya Vize Fotoğraf Ölçüsü Nedir?

Litvanya vizesi için fotoğraf ölçüsü 35×45 mm ve son 3 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. Ayrıca vize fotoğrafı aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:

  • Beyaz fona sahip olmalı.
  • Yüzünüz fotoğrafta yüzde 70-80 yer kaplamalı.
  • Başınızın ve omzunuzun üstüne yakın bir çekim açısı olmalı.
  • Gözlüksüz olmalı.
  • Dini sebepler haricinde baş örtüsü ve şapka yer almamalı.
  • Ağız tamamen kapalı olmalı.

Vize İçin Bankada Ne Kadar Para Olmalı?

Litvanya Schengen vizesi almak için banka hesabında bulunması gereken para miktarı seyahat edeceğiniz her gün için 40 Euro şeklinde olmalıdır. Yani 5 günlük bir Litvanya seyahati gerçekleştirecekseniz günde 40 Euro’dan 5 gün için toplamda 200 Euro paranız olmalıdır.

1 haftalık Litvanya seyahati için banka hesabında en az 280 Euro para olmalıdır.

Banka hesabında beyan ettiğiniz para, yakın zamanda hesaba yatmamış olmalıdır. Yaptığınız işle ya da gelirinizle örtüşmeli yani mantıklı bir oranda olmalıdır. Böylece başvuru sürecinde inandırıcılıktan uzak bilgi beyan etmemiş olursunuz.

Litvanya vizesi için bankada bulunması gereken para miktarına ilişkin güncel bilgileri uzman danışman kadrosuna sahip SaltVisa ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Litvanya Vizesi İçin Seyahat Sağlık Sigortası Nasıl Olmalı?

Tüm Schengen vizelerinde olduğu gibi Litvanya vizesi alırken de seyahat sağlık sigortası yaptırmak zorunludur ve gerekli evraklar listesinde yer alır. Bununla birlikte seyahat sağlık sigortası için bazı koşullar mevcuttur ve bunları karşılıyor olmak gerekir.

Seyahat sağlık sigortası, Litvanya Cumhuriyetindeki konaklama sırasında tıbbi nedenlerle yurda nakil, acil tıbbi yardım ve/veya acil hastane tedavisi veya ölüm gibi hususlardan doğabilecek her türlü masrafı kapsamalıdır. Sigorta, üye ülkelerde geçerli olmalı ve tüm konaklama süresince geçerli olacak şekilde düzenlenmelidir. Minimum teminat 30.000 Euro olmalıdır.

Not: Bazı poliçelerde yer alan 92 gün ibaresi, vize başvurularında herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.

VFS Global ile Litvanya Vizesi Nasıl Alınır?

VFS Global ile Litvanya vizesi almak için öncelikle VFS Global’in İnternet sitesine giriş yapmalısınız. İnternet sitesine giriş yapmak için de bir hesabınızın olması gerekir. “Şimdi randevu al” seçeceğine tıkladıktan sonra site sizi hesap oluşturma ekranına yönlendirecektir. Buradaki gerekli bilgileri doldurup hesabınızı oluşturun ve sisteme giriş yapın. Ardından uygun randevu tarihini ve başvurmak istediğiniz vize türünü seçerek randevu kaydınızı oluşturun.

Randevu günü yanınızda gerekli evraklarınız ile birlikte vize merkezinde hazır bulunun. Sıra size geldiğinde evraklarınızı teslim edin ve parmak izi kaydı oluşturun. Başvuru işlemlerinizi tamamladıktan sonra pasaport teslimi için takipte kalmalısınız. Pasaportunuz hazır olduğunda vize merkezine gelerek teslim alın.

Son 5 yıl içerisinde parmak izi kaydı oluşturduysanız yeniden parmak izi vermenize gerek yoktur. Parmak izi vermenize gerek olmadığı için de evraklarınızı posta yoluyla vize merkezine ulaştırabilirsiniz.

Pasaport teslimi için size bir mesaj gelmeyecektir. Dolayısıyla size verilen referans numarası ile VFS Global’in İnternet sitesi üzerinden başvuru durumunuzu kontrol etmelisiniz.

Litvanya Vizesi ile Hangi Ülkelere Giriş Yapılabilir?

Litvanya vizesi ile Schengen ülkelerine giriş yapılabilir. Çünkü Litvanya Schengen ülkeleri listesinde yer alır. Bunun yanı sıra vizeniz tek girişli ya da çok girişli olacak şekilde iki kategoriye ayrılarak verilebiliyor. Özellikle son dönemlerde yaşanan vize krizi sebebiyle tek girişli Litvanya Schengen vizesi verilen kişi sayısında artış mevcut. Terk girişli Schengen vizesi aldığınızda kısıtlı şekilde seyahat etmiş oluyorsunuz.

Litvanya Vizesi İçin Otel-Uçak Rezervasyonu Yaptırmak Zorunlu mu?

Litvanya turistik vize başvurusu yaparken otel ve uçak rezervasyonu sunmanız zorunludur. Gerekli evrak listesinde de bulunan otel-uçak rezervasyonu, seyahatinizin detaylandırılması açısından önem taşır. Ayrıca ülkeye giriş ve çıkış tarihlerini de desteklemiş olursunuz.

Litvanya aile ziyareti vize başvurusu yapacaksanız ve ziyaret edilecek kişinin evinde konaklayacaksanız otel rezervasyonu sunmanız gerekmez. Fakat bu kez, davet eden kişinin ikamet bilgilerine ait belgeleri tüm detaylarıyla vize yetkililerine sunmanız gerekir.

Litvanya Vize İşlemleri İçin Konsolosluğa Gitmek Gerekir mi?

Litvanya vize işlemleri için konsolosluğa gitmenize gerek yoktur. Vize işlemleri yetkili vize merkezi VFS Global üzerinden gerçekleştirildiği için ayrıca bir mülakat talebi olmadığı sürece Litvanya Konsolosluğu’na gitmenize gerek yoktur.

Son 5 yıl içerisinde Schengen vizesi için parmak izi beyanında bulunmadıysanız Litvanya vize işlemleri için vize merkezine şahsen gelmeniz gerekir. Vize evraklarını teslim ettikten sonra parmak izi vermelisiniz.

Not: Litvanya Büyükelçiliği herhangi bir sebep göstermeksizin başvuru sahibini mülakata tabi tutma hakkına sahiptir.

Litvanya Vize Mülakatında Hangi Sorular Sorulur?

Litvanya Büyükelçiliği özellikle ilk kez Schengen vizesi alacak olanları mülakat için çağırmaktadır. Vize mülakatında sorulacak sorular ise standart olmamakla birlikte başvurmak istediğiniz vize türüne, seyahat amacınıza ve mesleki durumunuza göre değişkenlik gösterir.

Litvanya vize mülakatında sizden seyahatinizin detaylarını anlatmanızı isteyebilirler. Ayrıca kimlerle görüşeceğiniz, Litvanya’da yaşayan tanıdığınızın olup olmadığı, hangi tarihler arasında nerede konaklayacağınız gibi bilgilere dair sorular gelebilir.

Ayrıca Litvanya’dan Türkiye’ye dönüş yapacağınızın göstergesi olarak mesleki durumunuz ile ilgili de sorular sorulabilir. Seyahatinizi nasıl finanse edeceğiniz, gelecek planlarınız, medeni durumunuz vs. gibi detaylar da yine dönüş yapacağınızı garanti eden bilgile olduğu için mülakat sorusu olarak önünüze gelebilir.

Bunun yanı sıra neden Litvanya’yı ziyaret etmek istediğiniz de muhtemelen sorulacaktır. Bu soruya verdiğiniz yanıt oldukça net, açıklayıcı ve kafalarda soru işareti bırakmayacak, aynı zamanda da evraklarınız da beyan ettiğiniz bilgilerle uyuşacak şekilde olmalıdır.

Litvanya vize mülakatı soruları ile ilgili vize danışmanlık firmalarından destek almanızı öneriyoruz.

Davetiyeli Litvanya Vizesi Nedir, Nasıl Alınır?

Aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi olarak da bilinen davetiyeli Litvanya vizesi, Litvanya’da resmi olarak ikamet eden bir yakınınızı ziyaret etmek istediğinizde başvurmanız gereken bir vize türüdür. Davetiyeli Litvanya vizesi almak için Litvanya’da ikamet eden bir akrabanızın ya da arkadaşınızın size davetiye mektubu göndermesi gerekir. Davetiyeyi diğer vize evrakları ile birlikte konsolosluğa sunmalısınız.

Litvanya davetiyeli Schengen vizesi almak için fiziksel bir davetiyeye gerek yoktur. Davetiye, elektronik olarak Elektronik Hizmetler Bilgi Sistemi (https://epis.vrm.lt/epis) üzerinden davet eden kişi tarafından düzenlenmektedir. Yani söz konusu mektuba ilişkin elektronik kod sunulmalıdır. Ayrıca, mektubun fotokopisi de varsa sunulabilir.

Sizi davet eden kişinin standartlara uygun bir şekilde düzenlediği elektronik davetiye kodu, seyahatinizin gidiş dönüş tarihlerini, konaklama adresini ve seyahat amacını açıklayıcı şekilde düzenlenmiş olmalıdır.

Litvanya Vize Reddi İtirazı Nasıl Yapılır?

Litvanya vize başvurusu sonrası vize reddi ile karşılaşırsanız karara itiraz etme hakkınız vardır. Vize reddi itirazı Litvanya Ankara Büyükelçiliği’ne yapılmaktadır. Ret alma sebebiniz neyse, örneğin belge eksikliğiniz sebebiyle vize reddi almışsanız, ret kararını ortacak kaldıracak koşulları sağlayarak itirazda bulunabilir ve yeniden başvuru yapabilirsiniz.

Litvanya vize reddi sebepleri ise;

  • Seyahat amacının kanıtlanmaması
  • Sahte ya da eksik evrak ibraz edilmesi
  • Litvanya vizesi başvurusunda bulunan kişilerin ülkenin kamu düzeni açısından tehlike oluşturması
  • Litvanya seyahatinin bitiminde kişinin ülkeden ayrılacağını gösterir belgeler sunulmaması şeklinde sıralanabilir.

Ayrıca Litvanya Schengen vizesi başvurusunda bulunan kişi son 6 ay içerisinde Schengen Bölgesi’nde 90 gün konaklamış ise, Litvanya vize reddi ile karşılaşılabilmektedir. Çünkü Schengen vizesi 6 aylık süre içerisinde en fazla 90 gün konaklama hakkı veren bir vizedir.

Litvanya Vize Danışmanlık Hizmeti Veren Firmalar

Litvanya vizesi için danışmanlık veren firmalar vize işlemlerinizi kolaylıkla halletmeniz için size yardımcı olurlar. Ayrıca olası bir mülakat için de daha önceki tecrübelerden de hareketle hazır olmanızı sağlarlar.

Litvanya vize danışmanlık firmaları/acenteleri özellikle büyükşehirlerde ve İstanbul’da sıklıkla tercih edilmektedir. Vize danışmanları sizin adınıza başvuru işlemlerini tamamlar ve evrak teslimini gerçekleştirir, pasaport takibini de yaparlar.

Litvanya vize danışmanlık hizmeti veren başlıca firmalar şu şekildedir:

  • SaltVisa
  • BRS Global
  • His Global
  • Emprovize Vize Danışmanlık
  • ReVize
  • MonaVisa

Litvanya Konsoloslukların İletişim Bilgileri

Türkiye’de resmi olarak Litvanya Konsolosluğu bulunmaz, onun yerine fahri konsoloslar görev alır. Her birimin de kendine ait görev alanı vardır ve belirli illere hizmet sunar. Büyükelçilik ise bir tane vardır ve Ankara’da yer alır. Fahri konsolosluklar işlemler konusunda bilgi desteği sunabilir veya referans oluşturabilir. Ancak Türkiye’de Litvanya Başkonsolosluğu ya da Litvanya Konsolosluğu bulunmadığından, Litvanya vizesi ve Litvanya konsolosluk işlemleri konusunda karar yetkisi Litvanya Büyükelçiliği’ne aittir.

Türkiye’de bulunan Litvanya Konsoloslukları/Büyükelçilikleri şunlardır:

  • Litvanya Ankara Büyükelçiliği
  • Litvanya İstanbul Fahri Konsolosluğu
  • Litvanya Antalya Fahri Konsolosluğu
  • Litvanya İzmir Fahri Konsolosluğu
  • Litvanya Bursa Fahri Konsolosluğu
  • Litvanya Mersin Fahri Konsolosluğu

Litvanya Ankara Büyükelçiliği adres, telefon, iletişim bilgileri

Litvanya Ankara Büyükelçiliği Afyon, Ankara, Aksaray, Amasya, Ağrı, Antalya, Ardahan, Bartın, Denizli, Bayburt, Burdur, Çankırı, Çorum, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İzmir, Karabük illerinde ikamet eden ve bu illerden vize başvurusu yapan vatandaşlara hizmet vermektedir.

Çalışma saatleri: Pazartesi-Perşembe 08.00-17.00
Adres: Kazım Özalp, Mahallesi, Mahatma Gandhi Cd. No:38, 06700 Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 447 07 66

Litvanya İstanbul (Fahri) Konsolosluğu adres, telefon, iletişim bilgileri ve çalışma saatleri

Litvanya İstanbul Konsolosluğu İstanbul, Bolu, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Bilecik, Kocaeli, Sakarya ve Yalova illerinde ikamet eden ve bu illerden Litvanya vizesine başvuran vatandaşlara hizmet vermektedir.

Çalışma saatleri: Hafta içi 09.30-17.00
Adres: Büyükdere Cad. Akabe İş Merkezi No: 78/80, Mecidiyeköy/İstanbul
Telefon: (0212) 240 79 19

Antalya Litvanya (Fahri) Konsolosluğu iletişim bilgileri ve çalışma saatleri

Antalya Fahri Konsolosluğu Antalya, Burdur, Isparta, İçel illerinde ikamet eden vatandaşlara hizmet vermektedir.

Çalışma saatleri: Hafta içi 09.00-17.00
Adres: Aspendos Bulvar No: 274, Akay Plaza 07200 Antalya
Telefon: (0242) 312 00 01

Litvanya İzmir (Fahri) ve Ege Bölgesi Konsolosluğu adres, telefon, iletişim bilgileri

İzmir Litvanya Konsolosluğu İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Uşak, Aydın, Denizli, Muğla’dan vize başvuru yapacak olan vatandaşlara hizmet vermektedir.

Çalışma saatleri: Hafta içi 09.30-17.00
Adres: Konak Mah. 859 Sok. No: 5 Kat: 2/212 Saray Han, Konak/İzmir
Telefon: (0232) 371 51 50

Litvanya Bursa (Fahri) Konsolosluğu çalışma saatleri ve iletişim bilgileri

Çalışma saatleri: Hafta içi 10.00-16.45
Adres: Otantik Club Otel, Botanik Parkı, Soğanlı/Bursa
Telefon: (0224) 211 39 03

Litvanya Mersin Konsolosluğu adres, telefon, çalışma saatleri

Çalışma saatleri: 09.00-17.00
Adres: Oner Group, Uray Cad. Turan İşhanı, Kat: 2 Akdeniz/Mersin
Telefon: (0324) 232 52 60

Makaleler

Bu ülke için henüz makalemiz bulunmamaktadır.
Google Değerlendirme Notu
4.9
828 yoruma göre
js_loader