Değerli ziyaretçilerimiz merhaba, bu yazımızda vize reddi üzerine bir çalışma yapacağız. Vize reddi, vatandaşlarımızı yakında ilgilendiren bir konudur. Öyle ki Türkiye, 2018 yılında tam 880 bin Schengen vize müracaatı yaparak dünyada en çok Schengen vize başvurusu yapan 4. ülke olmuştur.
Sayfamızın devamında:
- Vize redleri,
- Schengen vize redleri,
- Vize redlerine itirazlar,
- Vize reddi sonrası yeni vize başvurusu,
- 2.Madde vize reddi,
- 8. Madde vize reddi,
- 9.Madde vize reddi gibi konuları bulabileceksiniz.
- Vize Reddi Nedir?
- Schengen Vize Redleri
- Schengen Vize Redleri Yurtdışı Çıkış Yasağı mı?
- Vize Reddi Almış Kişiler Tekrar Başvuru Yapabilir mi?
- Vize Reddi Sonrası Yeni Başvuru İçin Belirli Bir Süre Var mı?
- 2. Madde ile Alınan Schengen Vize Reddi Ne Anlama Gelir
- 8. Madde ile Alınan Vize Redleri Ne Anlama Gelir?
- 9.Madde ile Alınan Vize Redleri
- Vize Redleri Pasaporta İşlenir mi?
- Vize Reddi Sonrası Yeni Başvuru
- Konsolosluklar Türkiye'nin Durumunu Gerekçe Göstererek Vize Başvurularını Reddedebilir
- Faydalı Linkler
Vize Reddi Nedir?
Değerli ziyaretçilerimiz 2020 yılına gelindiğinde geride kalan son birkaç yıla baktığımız zaman vize red sayılarının artmakta olduğunu görebiliyoruz.
Bilhassa 15 Temmuz olayları sonrası ve yine siyasi kriz sonrası Türkiye en fazla göç veren ülkeler arasında yer almaya başlamıştır.
Öyle ki Hollanda Dışişleri bakanlığı 2018 yılına yönelik paylaşmış olduğu iltica raporlarında ilk 5 sıra içerisinde Türkiye vatandaşlarının yer aldığını belirtmiştir.
Diğer taraftan gerek 15 Temmuz olayları gerekse ülke içinde bulunan siyasi kriz vatandaşlarımızın yurt dışı ülkelerine yerleşme taleplerini artmıştır.
2016 – 2016 yılından itibaren Türkiye’den yurt dışı ülkelerine göçen vatandaşlarımızın sayısı resmi rakamlar olmaksızın 500 bine yaklaştığı belirtilmektedir. Dilerseniz TÜİK raporlarından gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Dolayısı ile Konsolosluklar birçok gerekçe ile vize başvurularını reddedilmektedir. Konsolosluklar genel anlamda vize başvurularını aşağıdaki gerekçelerle reddedilmektedir:
- Vize başvuru sahibinin durumu nedeniyle,
- Vize takip şirketinin yaptığı hata nedeniyle,
- Ülkeler arası diplomatik ilişkilerin kötü olması,
- Ait olunan ülkenin en göç veren ülkeler arasında yer alması nedeniyle,
- Eski vizelerin hataları kullanılması nedeniyle,
- Schengen alanına yönelik yoğun güvenlik önlemleri alınması nedeniyle,
- Seyahat edilecek ülkenin güvenlik önlemlerini arttırması nedeniyle vize redleri alınmaktadır.
Schengen Vize Redleri
Schengen vize redleri ülkemizde en sık karşılaştığımız vize redleri arasında yer almaktadır.
Schengen alanının 26 ülkeden oluştuğunu ve güvenlik önlemi derecelerinin ülkeden ülkeye değiştiğini düşünürsek en çok vize reddinin bu alandan çıkması normal sayılacaktır.
*Peki Schengen vize redleri nasıl oluyor?
*Schengen vize reddi bir yurtdışı çıkış yasağı mı?
*Schengen vize reddi yasağı almış kişiler ne kadar süre sonra vize başvuru yapabilir,
*Vize reddi sonrası yeni başvuru yapabilmek için beklenmesi gereken bir süre var mı?
*Vize redleri pasaporta işlenir mi?madde ile alınan schengen vize reddi ne anlama gelir,
*2. madde ile alınan schengen vize redleri ne anlama gelir,
*8. madde ile alınan schengen vize reddi ne anlama gelir gibi soruların cevabını sayfamızın devamında yanıtlamaya çalışacağız.
Schengen vize başvuruları üst bölümde de bahsettiğimiz üzere ülkemizde en yaygın karşılaşılan vize redleridir. Schengen konsolosluklarının reddetmiş oldukları vize başvuruları için bir açıklamaya yapa zorunluluğu bulunmaz.
Ancak Konsolosluklar vize redleri için 26 üye ülkenin ortak olarak belirlediği anonim bir red mektubu paylaşırlar. Bu red mektubu vize başvuru sahibinin durumunu spresifik olarak temsil etmez ve daha çok genel- geçer gerekçeler bilgiler verilir.
Dolayısı ile vize reddi alan başvuru sahipleri Konsolosluğun belirttiği red gerekçelerini anlamakta güçlük çekebilmektedir.
11 maddeli Schengen vize reddini ilk aşamada anlamakta zorlanabilir ve red gerekçelerini yorumlayabilmek için vize konusunda biraz da olsa tecrübeli sayılmanız gerekecektir.
İşte 26 Schengen üye ülkenin ortak kullandığı her üye ülkenin anadilinde yayınladığı Türkçe Schengen vize red mektubu şöyle:
Konsolosluklar belirtilmekte olan bu 11 maddeden başvuru sahibi ile alakalı olan gerekçeleri işaretleyerek pasaportları iade ederken red mektubunda genellikle 2, 8 ve 9. maddeler gerekçe gösterilir ancak vize redleri ile alakalı konsolosluk görevlileri tarafından sözlü açıklamalar yapılır.
Ayrıca Schengen konsoloslukları başvuru sahipleri ile 11 maddelik red mektubundan bağımsız olarak açıklamalı bir red mektupları paylaşabilir.
Örneğin Norveç, Almanya, Hollanda ve Macaristan Konsoloslukları vize redlerinde açıklamalı red mektupları paylaşabilmektedir.
Schengen Vize Redleri Yurtdışı Çıkış Yasağı mı?
Schengen vize redleri istisnai durumlar hariç bir yurtdışı çıkış yasağı değildir. Vize başvuru sahibi 5. Maddeden vize reddi almamış yani Schengen SIS sisteminde kaydı yok ise süre ya da şart belirtilmeksizin yeni vize başvurusu yapabilecektir.
Üye konsoloslukların vize red mektubunda da belirtiği üzere vize red gerekçelerini ortadan kaldırarak yeni vize başvurusunda bulunulabileceğini veya başvuru yapılan ülkelerin idari mahkemelerine vize redlerine ilişkin itirazlarda bulunabileceklerdir.
Dolayısı ile schengen vize reddi basit bir vize başvuru reddidir ve başvuru sahibine verilmiş bir yurt dışı çıkış yasağı değildir. Vize redleri başvuru sahiplerinin sicilini bozmaz ancak redleri Schengen veri tabanında vize onayı alana dek kayıtlı kalacaktır.
Vize Reddi Almış Kişiler Tekrar Başvuru Yapabilir mi?
Vize reddi almış kişiler tekrar vize başvurusunda bulunabilir, Konsolosluğun yeni vize başvurusu yapabilmek için bazı istisnai durumlar hariç başvuru sahibine herhangi bir kısıtlama getirmez.
Vize red mektuplarının son bölümünü dikkatlice okuduğunuz zaman Red gerekçelerini ortadan kaldırarak yeni vize başvurusunda bulunulabileceğini veya İdari mahkemeleri itirazlar yapılabileceğini belirtmektedir.
Dolayısı ile vize reddi sonra tekrar yapılacak vize başvurularında bulunulabileceği resmi kaynaklar tarafından belirtilmiştir.
Vize Reddi Sonrası Yeni Başvuru İçin Belirli Bir Süre Var mı?
Vize reddi sonrası yeni başvuru için eklenmesi gereken belirli bir süre yoktur. Vize başvuru sahipleri Konsoloslukların belirttiği vize red koşullarını ne kadar sürede ortada kaldırabilirse o zaman yeni vize başvurusunda bulunabilir ancak bu süreyi belirleyecek olan Konsolosluklar değil vize başvuru sahibinin kendisidir.
Dolayısı ile Schengen vize reddi sonrası yeni başvuru için beklenmesi gereken 6 ay veya 5 yıl gibi kaynağı belli olmayan bilgilere itimat etmemeniz tavsiye ederiz.
2. Madde ile Alınan Schengen Vize Reddi Ne Anlama Gelir
Schengen vize red mektubunda belirtilen 2. maddenin tam ifadesi şöyledir:
‘’Öngörülen seyahatin amacı ve şartları kanıtlanmamıştır.’’ Bu ifade genel olarak yurtdışıma ilke defa seyahat edecek, başvuru dosyası güçlü olmayan, seyahati kapsamlı şekilde planlanamamış, seyahat için sunduğu otel, uçak bileti veya davetiye belgesinin inandırıcı bulunmadığı veya Konsolosluğun başvuruyu ciddi bir gerekçe ile reddetmek istemediği durumlarda verilen bir vize red gerekçesidir.
Konsolosluklar 2. Maddeye ek olarak bazen 8. Maddeyi de gerekçe gösterebilmektedir.
2. madde ile alınan vize redleri ciddi red gerekçeleri değildir ve doğru vize başvuruları ile vize onayı alınabilmektedir.
Eğer Schengen vize başvurunuz 2. madde gerekçe gösterilerek reddedilmişse yapmanız gereken önce otel ve uçak bileti rezervasyonlarınızın gerçek olup olmadığı kontrol etmek olmalıdır.
Eğer otel ve uçak bileti rezervasyonlarınızda sorun yoksa ve ilk defa yurt dışına çıkıyorsanız yalnız seyahat etmenizin sorun olarak yorumlanabilir.
Yine vize başvurusunda bulunduğunuz hedef ülke dışında başka üye ülkelere geçiş yapacağınızı belirtmişseniz başvuru yapılan ülke transit geçişler için kullanılacaksa Konsolosluklar bu gibi durumlarda da vize başvurularınızı 2. Maddeyi gerekçe göstererek reddedebilecektir.
8. Madde ile Alınan Vize Redleri Ne Anlama Gelir?
Schengen vize başvurularında en çok alınan vize red gerekçesidir.
Madde Red mektubunda şöyle ifade edilir:
Öngörülen seyahatin amacı ve şartlarını gösteren açıklayıcı bilgiler inandırıcı değildir.
Schengen vize başvurusunda bulunmuşsanız ve vize başvurunuz 8. Madde gerekçe gösterilerek reddedilmişse bu red gerekçesinin büyük oranda otel ve uçak bileti rezervasyonlarınızla ilgili olduğunu düşünmelisiniz. Otel ve uçak bileti rezervasyonlarınız gerçek değilse işlem sürerken düşmüş olabilir.
Bu durumlarda Konsolosluk görevlileri genel anlamda 8. Maddeyi gerekçe göstererek vize başvurularını reddetmektedir.
Özellikle Almanya Konsolosluğu vize başvuru sürecinde gerçekliğini yitirmiş rezervasyonlarla yapılan vize başvurularını reddetmekte ve red mektuplarına otel rezervasyonlarınızı, uçak bileti rezervasyonlarınızı teyit edemediklerini belirtmektedirler.
Tavsiyemiz: gerçek bir kredi kartı kullanarak rezervasyon iptali için kesinti yapmayan otellerden rezervasyon yapmanız,
Uçak bileti rezervasyonlarının ise birkaç içinde iptal olduğunu düşünerek uçak biletinizi esnek tarihli uçuş, flexi veya sigorta gibi ek hizmetler alarak vize başvurunuzda kullanmanız tavsiye edilir.
9.Madde ile Alınan Vize Redleri
Schengen vize red mektuplarında belirtilen 9 madde vize redleri tehlikeli vize reddi kapsamında değerlendirilmelidir.
Schengen konsolosluklarının 9. madde red gerekçe içeriği şöyle:
‘’Vize geçerlilik süresinin bitiminden önce üye ülke topraklarından ayrılacağınıza ilişkin niyetiniz tam olarak saptanamamaktadır.’’
Bu gerekçe ciddi bir red gerekçedir. İlk vize başvurunuz ise mümkün olduğunca yalnız seyahat planlaması yapmamaya çalışınız. Ayrıca evliyseniz evlilik cüzdanı fotokopisini vize başvuru dosyanıza ekleyiniz.
Üniversite sonrası yeni işe başlamış, uzun süredir çalışmıyor ve maaşınız yüksek değil ise tavsiyemiz ebeveyn sponsorluğu sunarak vize başvurusunda bulununuz.
Vize başvuru dosyanızı hala güçlü bulmuyorsanız Türkiye’ye geri döneceğinizi ispat edecek bilgiler vermeli, dokümanlar sunmalısınız.
Örneğin Türkiye’ye döndükten sonra katılacağınız eğitimler, konferanslar, doktor randevusu gibi dokümanlarınız var ise başvuru dosyanıza eklemenizi tavsiye ederiz.
Vize Redleri Pasaporta İşlenir mi?
Vize reddi durumlarında vize onayı alabilmek için bazı kullanılan yöntemler ve şehir masallara bulunmaktadır. Öncelikle bu bilgilere itimat etmemeniz tavsiye ederiz.
Bilhassa vize reddi durumlarında yeni pasaport çıkarak yeni pasaportla vize başvurusu yapmanız vize onayı almanıza yetmemektir. Çünkü alınan vize redleri sadece pasaportla sınırlı kalan bir durum değildir.
Schengen vize başvurularında başvuru sahipleri vize onayı alsın almasın parmak izi bilgilerini beyan ederken bu beyana 26 Schengen üye ülkesi ulaşabilmekte ve görebilmektedir.
Dolayısı ile bir vize başvuru dosyası değerlendirilirken sadece pasaport numarasına bakılmaz aynı zaman da TC kimlik numarasına, isim ve soyisme, parmak izi bilgilerine ve 26 schengen üye ülkesinin başvuru sahibi ile alakalı davranışlarında bakılmaktadır.
Vize Reddi Sonrası Yeni Başvuru
Vize reddi sonrası yeni başvuru yapma için herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Sadece vize red koşullarını ortadan kaldırmanız, vize reddi aldığınız başvuru dosyasından daha farklı başvuru dosyası ile başvuru yapmanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca vize reddi sonrası başka ülke konsolosluklarına yönlenmemeli red sorununu ilgili ülke konsolosluğundan çözüme kavuşturmaya çalışınız.
Vize redlerinde yaygın olarak kullanılan yöntem olan kolay vize veriyor düşüncesiyle Fransa vize reddi sonrası Yunanistan konsolosluğundan vize talebinde bulunmayınız.
Konsolosluklar Türkiye’nin Durumunu Gerekçe Göstererek Vize Başvurularını Reddedebilir
Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu gerekçe göstererek Konsolosluklar son dönemde vize reddi verebilmektedir. Türkiye’den yurtdışı ülkelerine iltica taleplerinde görünen artış üzerine Konsolosluklar aşağıdaki gibi vize reddi verebilmektedir.
Norveç Konsolosluğunun Türkiye’nin durumuyla alakalı vize başvuru sahibine verdiği vize reddi:
‘’Vizenin sona ermesinden önce üye devletlerin yurdunu terk etme niyetinde olan başvuranlar hakkında makul şüpheler varsa, vize başvurusu da reddedilebilir. Göçmenlik yasası bölüm 10 ikinci paragraf, cf, 32 (1) vize konulu topluluk kodunun b harfi
Başvuranın, mevcut sosyal ekonomik ve politik koşulları nedeniyle göç için genel potansiyeli yüksek bir ülkeden geldiğini düşünüyoruz.
Tecrübelerimize göre, Türkiye’den birçok başvuru başka ülkelerde yeniden yerleşmek istemektedir.
Başvuru sahibi, ülkesine nispeten güçlü bireysel bağlar olduğunu belgelemiştir. Başvuranlar evlidir ve düzenli olarak çalıştığını, mülk sahibi olduğunu ve kendi ülkesinde finansal taahhütlerini bulunduğunu belgelemiş 2 çocuğu vardır.
Ayrıca başvuru sahiplerinin daha önce Sschengen bölgesine seyahat ettiklerini ve vizenin geçerliliği içinde geri döndüklerini belirledik. Ancak, Türkiye’deki durum nedeniyle, başvuranların kendi ülkelerine olan bireysel bağlarına ilişkin bilgiler kesin bir şekilde belirtilmemiştir. Şu anda, göç potansiyelinin ülkeyle güçlü bağları olan nüfusun kesimleri için de büyük olduğu gerçeğinden bahsediyoruz.
Ayrıca, başvuranlar eşi ve iki çocuğuyla birlikte vize başvurusunda bulunmuştur. Tecrübelerimize göre, bir ailenin birkaç üyesi bir araya geldiğinde menşei ülke ile bağları zayıflar.’’
Faydalı Linkler
İngiltere vize reddi hakkında bilgi için bu sayfayı,
Almanya vize reddine itiraz için bu sayfayı tıklayınız.