AB Vatandaşları Eşleri için Vize

Ön Koşul
Davetiyesiz başvuru
Parmak İzi
Zorunlu
İşlem Süresi
2-6 hafta arası
Önemli
Vize süresi Konsolosluk tarafından belirlenir
Başvuru Süreci ve Ücret Bilgisi Al

AB vatandaşları eşleri için vize alımı konulu yazımıza hoş geldiniz.

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden birinde vatandaşlığı olan bir eşi veya birinci dereceden akrabası olan kişiler, C tipi vize başvurusunda avantajlı bir konumdadır.

AB vatandaşı eşi için vize alacak olanlar, vize için gerekli evrakların daha az olması, başvuru sürecinin kısa sürmesi ve vize harcından muafiyet gibi pek çok avantajdan faydalanabilir. Türkiye’de ikamet eden ve Avrupa Birliği vatandaşı eşi veya aile üyesi olan kişilerin Schengen vize başvurusu için bilmeniz gerekenleri yazının devamında bulabilirsiniz.

Keyifli okumalar…

AB Vatandaşları Eşleri İçin Vize Nasıl Alınır?

AB vatandaşları eşleri için vize almanın 3 farklı yolu vardır:

  • Vize alınacak ülkenin konsolosluğuna/büyükelçiliğine doğrudan başvuru.
  • Vize alınacak ülkenin ilgili vize merkezine başvuru.
  • Vize danışmanlık firmaları/acenteleri aracılığıyla başvuru.

Kimler AB Vatandaşı Eşi Sayılır?

AB vatandaşı eşi, bir Avrupa Birliği üye ülkesinin vatandaşı olan bir kişinin yasal olarak evli olduğu kişiyi ifade eder. AB vatandaşı eşi kavramı, AB vatandaşlarının ve onların yasal olarak evli eşlerinin belirli haklardan yararlanmasına olanak tanır.

Bu haklar arasında, AB vatandaşının kendi ülkesi dışındaki diğer AB üye ülkelerinde serbest dolaşım hakkı, iş ve ikamet hakkı gibi avantajlar bulunur. Bu, AB vatandaşı olan kişilerin eşlerinin de belirli koşullar altında bu haklardan yararlanabileceği anlamına gelir.

Ancak, unutulmaması gereken önemli bir nokta, AB vatandaşı eşi olabilmek için yasal olarak evli olmanın gerekliliğidir. Sadece birlikte yaşayan çiftler bu haklardan yararlanamazlar, resmi evlilikleri olması gerekir.

AB vatandaşı eşi olarak kabul edilmek için, evlilik belgeleri ve diğer kanıtların sunulması gerekebilir. Bu belgelerin geçerliliği, başvuru yapılacak olan AB üye ülkesinin yasalarına göre değişebilir. Dolayısıyla, AB vatandaşı eşi olarak kabul edilmek isteyen kişilerin, ilgili ülkenin konsolosluğu veya elçiliğiyle iletişime geçerek güncel ve doğru bilgileri edinmeleri önemlidir.

AB Vatandaşları Eşleri İçin Vize Şartları Neler?

AB vatandaşları eşleri için vize şartları, AB üye ülkelerinin konsoloslukları veya elçilikleri tarafından belirlenen kurallara ve yönergeleri içerir. Bu şartlar, AB Vize Yönetmeliği’ne ve ilgili ülkenin ulusal mevzuatına dayanır ve ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.

Genel itibarıyla AB vatandaşları eşleri için vize şartları şu şekildedir:

  • Yasal evlilik: AB vatandaşleri eşi olabilmek için başvuru yapan kişinin, AB vatandaşıyla yasal olarak evli olması gerekir. Birlikte yaşayan çiftler bu kapsama girmez.
  • Vatandaşlığın belgelendirilmesi: AB vatandaşı eşin kimliğini ve uyruğunu doğrulayan resmi belgelerin sunulması gerekir. Bu genellikle AB vatandaşının pasaportu veya kimlik kartını içerir.
  • Başvuru yapan eşin kimlik belgesi: AB vatandaşı eşle evli kişinin, kendi kimliğini doğrulayan resmi bir belge (pasaport, kimlik kartı vb.) sunması gerekir.
  • Finansal destek: Başvuru sahibinin, AB üye ülkesinde seyahat süresince mali açıdan destekleneceğini kanıtlayacak belgeler sunması gerekebilir. Sponsorluk mektupları, vize talep dilekçesi gibi belgeler yetkililere sunulmalıdır.

AB Vatandaşları Eşleri Vize İçin Hangi Evrakları Hazırlamalı?

AB vatandaşı eşi, AB üye ülkesine seyahat etmek için vize başvurusu yaparken genellikle aşağıdaki evrakları hazırlamaları gerekebilir. Ancak, başvuru süreci ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir ve vize başvuruları için resmi web sitelerini ziyaret ederek güncel bilgileri kontrol etmek önemlidir.

  1. Pasaport: Başvuru sahibinin geçerli ve seyahat sonrası en az 6 ay süresi olan pasaportu gereklidir.
  2. Vize başvuru formu: Başvuru sahibi, ilgili AB ülkesinin konsolosluğunun veya elçiliğinin web sitesi üzerinden eriştiği formu kurallara uygun ve eksiksiz şekilde doldurmalıdır.
  3. Biyometrik fotoğraf: Son altı ay içinde çekilmiş, vize başvuru formunda belirtilen ölçülere uygun 2 adet biyometrik fotoğraf gereklidir.
  4. Vize talep dilekçesi: Eşi olunan AB vatandaşı tarafından yazılmış olmalıdır. Başvuru sahibine vize verilmesi konusunda ikna edici bilgiler içermelidir.
  5. Nüfus kayıt örneği: İstenmesi halinde başvuru yapılan ülkenin diline çevrilerek sunulmalıdır.
  6. Vize ücreti: Harç ücretinden muafiyet olduğu için aracı firma olması durumunda yalnızca hizmet bedelini kapsar.
  7. Başvuru sahibinin kimlik kartı fotokopisi
  8. Varsa davetiye, otel ve uçak bileti rezervasyonu

AB vatandaşı eşin belgeleri:

  1. Eşi olunan AB vatandaşının pasaport veya kimlik kartı fotokopisi
  2. Evlilik belgesi veya ilişkiyi kanıtlayan diğer belgeler

Ek belgeler: Vize başvuru süreci ve başvuru sahibinin durumuna bağlı olarak, ek belgeler talep edilebilir. Bu belgeler, konsolosluğun talep ettiği spesifik belgelere göre değişebilir. Konu ile ilgili güncel bilgilere ve yönlendirmelere SaltVisa ile iletişime geçerek ulaşabilirsiniz.

AB Vatandaşları Eşleri İçin Vize Ücreti Ne Kadar?

AB vatandaşlarının eşleri ve birinci dereceden aile üyeleri vize harç bedelinden muaftır.

Bununla birlikte, eğer vize danışmanlık firmaları aracılığıyla başvuru yapacaksanız, acentelerin talep ettiği hizmet bedelini ve biyometri beyanınızı alacak vize başvuru merkezlerinin hizmet ücretini ödemeniz gerekebilir.

AB Vatandaşları Eşleri İçin Vize Kolay Çıkar Mı?

AB vatandaşı eşine vize başvurusunun kolay veya zor çıkması, başvuru sahibinin durumuna, evrakların düzenliliğine ve vize başvurusunun yapıldığı ülkenin politikalarına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, AB vatandaşları eşlerine vize başvuruları, diğer vize türlerine göre daha olumlu bir değerlendirme sürecine sahip olabilir, ancak kesin sonuçlar garanti edilemez.

AB Vatandaşları Eşlerine Ne Kadar Süreli Vize Verilir?

AB vatandaşları eşlerine verilecek vize süresi normal başvurulara oranla her zaman daha uzun süreli tutulmaktadır. Özellikle AB vatandaşları eşleri vize başvurusu yaparken Türkiye’ye bağlayıcı etkenleri güçlü ise, düzenli bir gelire sahip ve Türkiye’de uzun süredir aynı iş yerinde çalışıyorsa AB vatandaşları eşleri için uzun süreli Schengen vizesi verilebilir. Ancak yine de başvuru sahibinin seyahat amacına, planladığı kalış süresine ve diğer faktörlere göre de Konsoloslukların vereceği vize süresi değişiklik gösterebilir.

Vize süresi, konsolosluk veya elçilik tarafından belirlenir ve başvurunun kabul edilmesi durumunda vize belgesinde belirtilir.

Örneğin, turistik bir seyahat için verilen Schengen vizesi genellikle kısa süreli olup, maksimum 90 güne kadar geçerli olabilir. Diğer yandan, çalışma veya aile birleşimi gibi uzun dönemli faaliyetler için verilen uzun dönemli ulusal vize süresi, başvuru sahibinin planladığı kalış süresine ve konaklayacağı ülkenin politikalarına göre değişir.

AB Vatandaşları Eşlerinin Vize İşlemi Ne Kadar Sürer?

AB vatandaşı eşinin vize işlem süresi, başvuru yapılan AB üye ülkesinin konsolosluğunun veya elçiliğinin iş yoğunluğuna, başvurunun türüne ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kısa dönemli Schengen vizesi için işlem süresi, tipik olarak 15 gün ila 30 gün arasında olabilir.

Uzun dönemli ulusal vize başvuruları daha karmaşık olduğundan, işlem süreleri genellikle daha uzun olabilir. Bu tür vize başvurularında işlem süresi, ülkeye ve başvurunun türüne bağlı olarak 1 ay ila 3 ay arasında değişebilir.

Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, başvuru sahibi, vize başvurusu yapmadan önce başvuru yapacakları ülkenin konsolosluğunun veya elçiliğinin resmi web sitesini ziyaret ederek, güncel işlem süreleri hakkında bilgi almalı ve vize başvurusunu planlamak için yeterli zamanı göz önünde bulundurmalıdır.

Konu ile ilgili en güncel bilgilere ulaşmak için SaltVisa ile iletişime geçebilirsiniz.

AB Vatandaşları Eşleri İçin Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

AB vatandaşları eşleri için Schengen vizesi almanın 3 farklı yolu vardır:

• Seyahat edilmek istenen ülkenin konsolosluğuna/büyükelçiliğine direkt olarak başvuru.
• Ziyaret edilecek olan ülkenin resmi vize merkezine gerekli evraklar ile birlikte başvuru.
Vize danışmanlık firması aracılığıyla Schengen vizesi başvurusu.

Not: Danışman bir firma aracılığıyla yapılan vize başvurularında, deneyimli vize uzmanları size hangi evrakları ne şekilde hazırlamanız gerektiği konusunda detaylı bilgi verir ve yönlendirir. Örneğin, AB vatandaşları eşi için vize talep dilekçesi yazılırken nasıl bir üslup kullanılacağından, kağıt düzenine kadar pek çok detay konusunda yardım almış olursunuz. Böylelikle vize başvurusu sırasında hata oranı en aza indirilerek ve vize talebi için güçlü bir altyapı sunularak ret oranı da minimuma çekilmiş olur. Bu süreçte stresten uzak ve güvenilir şekilde işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

AB Vatandaşları Eşleri için Schengen Vizesi Şartları Nedir?

AB vatandaşları eşleri Schengen vizesi almak için aşağıdaki şartların karşılanıyor olması gerekir:

  • Bir AB vatandaşının eşi, 21 yaşından küçük çocuğu veya bakmakla yükümlü olduğu aile üyelerinden biri olunmalıdır.
  • AB vatandaşı olan kişinin, vatandaşlığını belgelemesi gerekir.
  • Vize başvurusu yapan kişinin, AB vatandaşı olan aile üyesine eşlik ediyor olması gerekir.
  • AB vatandaşı olan kişinin, vatandaşı olduğu üye devletten farklı bir üye devlete seyahat ediyor veya orada ikamet ediyor olması gerekir.

AB Vatandaşları Eşleri İçin Schengen Vize Kolaylığı Var Mı?

AB vatandaşı eşi için Schengen vizesi başvuruları genellikle diğer vize türlerine göre daha olumlu bir değerlendirme sürecine sahiptir. Bu durum, AB vatandaşlarının eşlerinin serbest dolaşım hakkını kullanabilmesini sağlayan AB Vize Yönetmeliği’nden kaynaklanır.

AB vatandaşı eşi, Schengen vizesi başvurusunda, genellikle diğer vize başvuru sahiplerine göre daha az belge ve prosedür sunarak avantajlıdır. Bu, evlilik belgesi ve AB vatandaşı eşin kimlik belgesi gibi temel evrakların sunulmasıyla sağlanabilir. Ayrıca, AB vatandaşı eşi, seyahat masraflarını ve konaklama düzenlemelerini kolayca kanıtlayabilir, çünkü Schengen vizesi başvurularında finansal şartlar genellikle diğer vize türlerine göre daha esnek olabilir.

Ancak, her başvuru durumu farklıdır ve sonuçlar başvuru sahibinin durumuna ve sunulan belgelere bağlı olarak değişebilir. AB vatandaşı eşi için vize başvurusu yaparken, başvuru sahibinin vize gerekliliklerini tam olarak yerine getirmesi, eksiksiz ve doğru belgeler sunması önemlidir. Vize başvurusunun sonucu, başvuru yapılan ülkenin konsolosluğu veya elçiliği tarafından değerlendirilir ve son kararı onlar verir.

AB Vatandaşları Eşleri İçin Schengen Vizesi Evrakları Neler?

AB vatandaşı eşi için Schengen vizesi başvurusu için gerekli evraklar, başvuru yapılacak ülkenin konsolosluğunun veya elçiliğinin politikalarına göre değişebilir. Ancak genellikle aşağıdaki temel evraklar başvurunun kabul edilmesi için gereklidir:

  1. Randevu belgesi
  2. Pasaport: Seyahat dönüşü en az 6 ay geçerliliği olan ve son 10 yılda alınmış pasaport.
  3. Başvuru formu: Schengen vizesi için çevrimiçi veya elde doldurulacak başvuru formu. Başvuru sahibinin imzalaması gerekmektedir.
  4. Biyometrik fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, biyometrik özelliklere uygun, arka fonu beyaz renkli fotoğraf.
  5. Vize talep dilekçesi: AB vatandaşı eş tarafından yazılan, içerisinde seyahat planlarını da içeren, imzalı dilekçe. Ayrıca resmi birliktelik de kanıtlanmalı.
  6. Kimlik fotokopisi.
  7. Nüfus kayıt örneği.
  8. Resmi birlikteliği kanıtlayan belgeler: Evlilik belgesi veya diğer ilişkiyi belgeleyen belgeler.
  9. Varsa davetiye, otel ve uçak bileti rezervasyonu

AB Vatandaşları Eşleri İçin Schengen Vize Randevusu Nasıl Alınır?

AB vatandaşı eşi için Schengen vize randevusu almak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Başvuru yapılacak ülkeyi belirleyin: Başvurunuzu yapacağınız ülke, eşinizin AB üye ülkesi vatandaşı olduğu ve seyahat etmek istediğiniz ülke olabilir.
  2. Konsolosluk veya resmi vize merkezinin web sitesini ziyaret edin: Vize başvuru prosedürleri ve randevu alma süreçleri her ülke için farklılık gösterebilir, bu nedenle resmi web sitesini ziyaret ederek doğru bilgileri öğrenmek önemlidir.
  3. Siteye üye olup giriş yapın.
  4. Schengen vizesi online başvuru formunu doldurun: Genellikle vize başvurusu için online başvuru formu doldurmanız gerekecektir. Başvuru formunda kişisel bilgilerinizi, seyahat planlarınızı ve diğer gereken bilgileri eksiksiz olarak doldurun. Vize türünü doğru seçtiğinizden emin olun.
  5. Randevu alın: Başvuru tarihi ile planlanan seyahat tarihi arasında yeteri kadar sürenin olduğundan emin olun.
  6. Randevu gününe hazırlanın: Randevu gününe gitmeden önce tüm evrakları düzenleyin ve gerekli belgeleri yanınıza alın. Randevu gününde konsolosluk veya vize merkezinde istenen belgeleri teslim edin ve gerekli prosedürleri takip edin.

Not: Vize danışmanlığı almanız durumunda danışman kişiler sizin adınıza randevu alır ve evrakların hazırlanması aşamasında aktif görev alırlar. Özellikle bazı durumlarda vize merkezini ziyaret etmeden başvuru yapabileceğiniz için çoğu işlemi vize danışmanınız tamamlayabilir.

AB Vatandaşları Eşleri İçin Parmak İzi Verme İşlemi Nedir?

Son 5 yıl içerisinde herhangi bir Schengen vizesi için parmak izi kaydı oluşturmayan AB vatandaşı eşi, vize başvurusu sırasında biyometrik kayıt yaptırmak zorundadır. Bu, standart Schengen vize başvurusu sırasında uygulanan bir prosedürdür.

Randevu günü vize merkezinde evrak teslimi yapıldıktan sonra parmak izi verilir. 5 yıl içerisinde oluşturduğunuz bir biyometrik kayır varsa, vize başvurusunu evrakları dijital ortamda taratarak veya kargo ile ulaştırarak uzaktan tamamlayabilirsiniz.

AB Vatandaşları Eşleri İçin Schengen Vize Ücreti Ne Kadar?

AB vatandaşı eşi için Schengen vize ücreti alınmaz, bu kişiler vize harcından muaftır. Ancak vize başvuru işlemlerini danışman firma aracılığıyla yapanlar, firmanın belirlediği cüzi miktarlı hizmet bedelini ödemek durumundadır.

AB Vatandaşlarının Schengen Vize Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır?

AB vatandaşlarının Schengen vize başvurusu diğer başvuran kişilere göre daha hızlı bir şekilde sonuçlanabilir. Standart prosedürlere göre C tipi Schengen vizesi 15 gün ila 30 gün içerisinde belli olur. Ancak dönemsel yoğunluk, evrakların incelenme süresi vs. göz önüne alındığında bu süre uzayabilmektedir.

Seyahat tarihinden en az 1 ay, en fazla da 6 ay öncesinden başvuru yapılmasını öneririz.

AB Vatandaşı Eşine Schengen Vizesi Kolay Çıkar Mı?

AB vatandaşı eşine Schengen vizesi kolay çıkıp çıkmayacağı, başvuru sahibinin durumuna, sunulan belgelere ve başvurduğu ülkenin vize politikalarına bağlı olarak değişebilir. Ancak, genel olarak AB vatandaşı eşine Schengen vizesi başvuruları, diğer vize türlerine göre daha olumlu bir değerlendirme sürecine sahip olabilir.

AB Vatandaşı eşi Schengen Vizesi İçin Bankada Ne Kadar Para Göstermeli?

AB vatandaşı eşi için Schengen vize başvurusunda bankada gösterilmesi gereken para miktarı, başvuru sahibinin seyahat planlarına ve başvuruyu yapacağı ülkenin vize politikalarına göre değişiklik gösterebilir. Vize başvurularında genellikle belirli bir minimum miktarda mali destek sağlanması beklenir, ancak kesin tutarlar ülkeden ülkeye ve başvuru sahibinin seyahat amacına göre değişebilir.

Bankada gösterilmesi gereken para miktarı, başvuru sahibinin seyahat süresi, konaklama düzenlemeleri, uçak bileti masrafları, günlük harcamalar ve seyahat amacına bağlı olarak belirlenir. Schengen vizesi başvurularında, genellikle günlük ortalama harcama tutarı dikkate alınarak mali destek sağlandığı kabul edilir.

AB Vatandaşı Eşi İçin Schengen Vize Dilekçesi Nasıl Yazılır?

AB vatandaşı eşi Schengen vize dilekçesi, AB vatandaşı olan eşin ağzından kaleme alınmalıdır. Eşiniz sizin adınıza yazdığı bu vize talep dilekçesinde, resmi olarak birlikteliğinizin devam ettiğini bildirmelidir. Ayrıca seyahat süresi, amacı, planı gibi pek çok detaya da özenle yer verilmelidir.

Dilekçede mutlaka tarih ve seyahat edilecek ülkenin konsolosluğuna hitap yer almalıdır. Bunun yanı sıra, AB vatandaşı eşin iletişim bilgileri, ad-soyad ve imza da yazılmalıdır. Seyahat edecek olan kişinin adı, soyadı, iletişim bilgileri de bu belgede yer almalıdır.

Otelde konaklama gibi ayrı bir planlama yoksa AB vatandaşı eşi Schengen vize dilekçesinde seyahat boyunca tüm masrafların, konaklamanın kendisi tarafından karşılanacağını da belirtmelidir.

AB vatandaşı eşi için vize talep dilekçesi yazma konusunda yardım almak için SaltVisa ile iletişime geçebilirsiniz.

AB Vatandaşı Eşi İçin Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

AB ülkelerinin kanunlarına göre, AB vatandaşı olan eşin çalışma izni, aile birleşimi vizesi çerçevesinde alınabilir. Yabancılar Kanunu’na göre, gidilen ülkede oturum izni almak mümkündür. Schengen ülkeleri, genellikle aile birleşimi için oturum izni alan yabancılara çalışma izni verme eğilimindedir.

AB Vatandaşı Eşi Çalışma Vizesi Alırken Hangi Evrakları Hazırlamalı?

AB vatandaşı eşi, çalışma vizesi başvurusu için gerekli belgeleri hazırlamalıdır:

  • Pasaport ve biyometrik fotoğraf
  • Evlilik belgesi veya ilişkiyi kanıtlayan diğer belgeler
  • AB vatandaşı eşin çalışma durumunu gösteren belgeler
  • Başvuru sahibinin iş tecrübesini, niteliklerini ve eğitimini belgeleyen evraklar
  • İşveren tarafından verilen iş teklifi mektubu (başvuru sahibi bir işe başlamışsa)

Ayrıca başvuru sahibi, çalışma vizesi için online başvuru formunu doldurarak çalışma vizesi için randevu alıp başvuru işlemlerini tamamlamalıdır.

AB Vatandaşı Eşi İçin Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Çalışma vizesi işlem süresi, vize başvurusunun değerlendirilmesi, ek evrak talepleri ve başvurunun onaylanması aşamalarını içerir. Genellikle AB vatandaşı eşi için çalışma vizesi işlem süresi, ortalama olarak birkaç hafta ila birkaç ay arasında değişebilir.

Muhtemelen sonuç süresi C tipi Schengen vizesi için belirlenen süreden daha uzun olabilir. Ancak, başvuru süreci ve işlem süresi ülkeden ülkeye farklılık göstereceği için kesin süreyi belirtmek zordur. Bu konuda güncel bilgileri SaltVisa ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

AB Vatandaşları Eşleri İçin Turistik Vize Nasıl Alınır?

AB vatandaşı eşi için turistik vize alırken, seyahat edilmek istenen ülkenin konsolosluğuna/büyükelçiliğine veya resmi vize merkezine başvuruda bulunabilirsiniz. Genellikle bu konuda yetkilendirilmiş vize merkezleri üzerinden başvurular alınmaktadır. Başvuru işlemlerini tamamlayabilmeniz için ise randevu oluşturmanız gerekir.

Turistik vize almak için bir diğer seçenek ise vize danışmanlık firmaları/acenteleri aracılığıyla başvuru yapmaktır. Deneyimli vize danışmanları bu süreç boyunca sizi yönlendirecek ve evrak hazırlamadan randevu oluşturmaya, hatta bazı durumlarda vize merkezini ziyaret etmenize gerek kalmadığı için vize başvurusunu tamamlamaya kadar pek çok destek sağlarlar.

Randevu almak için yetkili vize merkezinin web sitesine üye olup giriş yapmanız gerekir. Ardından size uygun vize türünü (EU Family) işaretleyip vize başvuru formunu doldurduktan sonra, sistemin de yönlendirmesiyle randevu kaydını tamamlayabilirsiniz.

Randevu günü ve saati AB vatandaşının eşi vize için başvuru merkezinde hazır bulunarak gerekli evrakları teslim etmeli, ardından şayet gerekliyse biyometrik kayıt yaptırmalısınız. Sonrasında ise başvuru süresi sonuçlandığında pasaportunuzu alabilirsiniz.

Not: Biyometrik kayıt ve başvuru sürecine dair detaylı bilgileri SaltVisa ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

AB Vatandaşları Eşleri İçin Turistik Vize Şartları Neler?

AB vatandaşları eşleri için turistik vize şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • Seyahat sonrasında en az 6 ay geçerli bir pasaport olması.
  • AB vatandaşı eş ile resmi olarak evli olmak veya birinci dereceden kan bağının olması ve bunu belgelemek.
  • AB vatandaşları eşi tarafından vize talep dilekçesi yazılması.
  • Finansal durumunu belgelemek ya da sponsor olacak olan eşin detaylı bilgilerini belgelemek.

AB Vatandaşları Eşleri İçin Turistik Vize Evrakları Neler?

AB vatandaşı eşi ve standart Schengen vizesi arasında vize sahibine tanınan haklar bakımından herhangi bir fark bulunmamaktadır. Ancak, başvuru süreçleri arasında birtakım farklılıklar mevcuttur.

AB vatandaşları eşi vizesi başvurularında, standart Schengen turistik vizesinden ayrıcalıklı kolaylıklara sahip olunur. Bu kolaylıklar arasında vize harcından muafiyet, seyahat sağlık sigortası muafiyeti ve daha az destekleyici belge talebi yer alır.

Ayrıca, vize başvurusu öncelikli olarak değerlendirildiğinden işlemler daha hızlı bir şekilde tamamlanır. AB vatandaşları eşleri için turistik vize evrakları genel itibarıyla şu şekildedir:

  • Geçerli pasaport
  • Biyometrik fotoğraf
  • Vize başvuru formu
  • Vize talep dilekçesi
  • Nüfus kayıt örneği
  • AB vatandaşı eşin belgeleri (pasaport, kimlik fotokopisi, evlilik belgesi vs.)
  • Otel ve gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu

AB Vatandaşları Eşleri İçin Turistik Vize Ücreti Ne Kadar?

AB vatandaşları eşleri Konsolosluğun turistik vize harç ücretinden muaftır. Dolayısıyla başvuru sırasında sadece Konsolosluğun vize harç ücreti ödenmeyecektir. Ancak vize başvurusu için biyometri kaydı alan başvuru merkezinin ve hizmet alınıyorsa danışman firma/acentanın hizmet bedelini ödemek gerekecektir. Onun dışında herhangi bir ek ödeme yapmak gerekmez.

AB Vatandaşları Eşleri İçin Turistik Vize Dilekçesi Nasıl Yazılır?

AB vatandaşları eşleri için turistik vize dilekçesi, başvuru sahibinin kişisel bilgilerini, seyahat amacını, seyahat planlarını ve diğer önemli bilgileri içeren resmi bir mektup formatında yazılmalıdır. Dilekçe, başvuru sahibinin seyahat amacını ve niyetini açıkça ifade etmesine yardımcı olmalıdır. Ayrıca AB vatandaşı olan eşin de detaylı bilgilerine yer verilmelidir.

Bu noktada 2 dilekçe yazmak inandırıcılığı artırmak açısından faydalı olacaktır. İlk dilekçe başvuru yapan kişinin ağzından, ikincisi ise AB vatandaşları eşleri ağzından kaleme alınmalıdır.

AB vatandaşı eş vize talep dilekçesinde, başvuru sahibi ile olan ilişkisinin devam ettiğini belirterek belgelemelidir. Bunun yanı sıra seyahat süresince birlikte olunacağının da altı çizilmelidir.

AB vatandaşları eşleri için vize dilekçesi hazırlama konusunda yardım almak için SaltVisa ile iletişime geçebilirsiniz.

AB Vatandaşları Eşleri İçin Turistik Vize Kaç Günde Çıkar?

AB vatandaşları eşleri için turistik vize işlem süresi, başvuru yapılan ülkenin konsolosluğunun veya elçiliğinin iş yoğunluğuna, başvuru sahibinin durumuna ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ortalama 15 gün ile bir ay arasında değişen turistik vize başvuru süreci için her ülkenin vize başvuru işlem süreleri farklı olabilir ve zaman zaman güncellenebilir.

AB vatandaşının eşi için turistik vize başvurusu yaparken yeterli zamanı göz önünde bulundurmak ve gereken belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde sunmak önemlidir. Başvuru sürecini etkileyecek faktörleri göz önünde bulundurarak başvurunuzu önceden yapmanız ve gereken süreyi planlamanız faydalı olacaktır.

AB Vatandaşları Eşleri İçin Turistik Vize Kaç Günlük Verilir?

AB vatandaşları eşleri için turistik vize, genellikle 90 günlük bir süre için verilir. Bu süre, Schengen Bölgesi’nde bulunan 27 ülkenin tamamında geçerlidir. Turistik vizeyle, AB vatandaşı eşi Schengen Bölgesi’ndeki herhangi bir ülkeye seyahat edebilir ve bu ülkeler arasında serbest dolaşım hakkından yararlanabilir.

Turistik vize, 90 gün içinde birden fazla girişe izin verir. Bu süre içinde, başvuru sahibi Schengen Bölgesi’ndeki tüm üye ülkelerde serbestçe seyahat edebilir. Ancak, toplamda 90 günü geçmemek kaydıyla son 180 gün içinde alınan Schengen vizesi süreleri de hesaba katılır.

Bu 90 günlük süre, genellikle turistik amaçlı seyahatler, tatiller, aile ziyaretleri veya kısa süreli eğitim gibi nedenlerle kullanılır.

Yine de, vize başvurusu ve vize süreleri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir, bu nedenle başvuru yaptığınız ülkenin konsolosluğunun veya elçiliğinin resmi web sitesini ziyaret ederek güncel ve doğru bilgileri edinmek önemlidir.

AB Vatandaşları Eşlerinin En Çok Vize Aldığı Ülkeler

Genellikle AB vatandaşları eşi, aşağıdaki ülkelerden turistik veya aile birleşimi gibi amaçlarla daha sık vize almaktadırlar:

  • Almanya,
  • Bulgaristan,
  • Hollanda,
  • Fransa,
  • İsviçre,
  • Belçika
  • İtalya,
  • Romanya

Değerli ziyaretçilerimiz AB vatandaşının eşi için vize konulu yazımızın burada sonuna geldik. Vize işlemleriniz için İletişim bilgilerimizi kullanarak danışmanlarımızla görüşebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

En çok sorulan soruları sizler için derledik.
Vize danışmanlık hizmeti almadan önce bu cevaplara göz at.

AB vatandaşı eşi için vize almanın 3 farklı yolu vardır:

• Vize alınacak ülkenin konsolosluğuna/büyükelçiliğine doğrudan başvuru.
• Vize alınacak ülkenin ilgili vize merkezine başvuru.
• Vize danışmanlık firmaları/acenteleri aracılığıyla başvuru.

AB vatandaşı eşi, bir Avrupa Birliği üye ülkesinin vatandaşı olan bir kişinin yasal olarak evli olduğu kişiyi ifade eder. AB vatandaşı eşi kavramı, AB vatandaşlarının ve onların yasal olarak evli eşlerinin belirli haklardan yararlanmasına olanak tanır.

Bu haklar arasında, AB vatandaşının kendi ülkesi dışındaki diğer AB üye ülkelerinde serbest dolaşım hakkı, iş ve ikamet hakkı gibi avantajlar bulunur. Bu, AB vatandaşı olan kişilerin eşlerinin de belirli koşullar altında bu haklardan yararlanabileceği anlamına gelir.

Ancak, unutulmaması gereken önemli bir nokta, AB vatandaşı eşi olabilmek için yasal olarak evli olmanın gerekliliğidir. Sadece birlikte yaşayan çiftler bu haklardan yararlanamazlar, resmi evlilikleri olması gerekir.

AB vatandaşı eşi olarak kabul edilmek için, evlilik belgeleri ve diğer kanıtların sunulması gerekebilir. Bu belgelerin geçerliliği, başvuru yapılacak olan AB üye ülkesinin yasalarına göre değişebilir. Dolayısıyla, AB vatandaşı eşi olarak kabul edilmek isteyen kişilerin, ilgili ülkenin konsolosluğu veya elçiliğiyle iletişime geçerek güncel ve doğru bilgileri edinmeleri önemlidir.

AB vatandaşı eşi için vize şartları, AB üye ülkelerinin konsoloslukları veya elçilikleri tarafından belirlenen kurallara ve yönergeleri içerir. Bu şartlar, AB Vize Yönetmeliği’ne ve ilgili ülkenin ulusal mevzuatına dayanır ve ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.

Genel itibarıyla AB vatandaşı eşi için vize şartları şu şekildedir:

  • Yasal evlilik: AB vatandaşı eşi olabilmek için başvuru yapan kişinin, AB vatandaşıyla yasal olarak evli olması gerekir. Birlikte yaşayan çiftler bu kapsama girmez.
  • Vatandaşlığın belgelendirilmesi: AB vatandaşı eşin kimliğini ve uyruğunu doğrulayan resmi belgelerin sunulması gerekir. Bu genellikle AB vatandaşının pasaportu veya kimlik kartını içerir.
  • Başvuru yapan eşin kimlik belgesi: AB vatandaşı eşle evli kişinin, kendi kimliğini doğrulayan resmi bir belge (pasaport, kimlik kartı vb.) sunması gerekir.
  • Finansal destek: Başvuru sahibinin, AB üye ülkesinde seyahat süresince mali açıdan destekleneceğini kanıtlayacak belgeler sunması gerekebilir. Sponsorluk mektupları, vize talep dilekçesi gibi belgeler yetkililere sunulmalıdır.

AB vatandaşı eşi, AB üye ülkesine seyahat etmek için vize başvurusu yaparken genellikle aşağıdaki evrakları hazırlamaları gerekebilir. Ancak, başvuru süreci ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir ve vize başvuruları için resmi web sitelerini ziyaret ederek güncel bilgileri kontrol etmek önemlidir.

1. Pasaport: Başvuru sahibinin geçerli ve seyahat sonrası en az 6 ay süresi olan pasaportu gereklidir.

2. Vize başvuru formu: Başvuru sahibi, ilgili AB ülkesinin konsolosluğunun veya elçiliğinin web sitesi üzerinden eriştiği formu kurallara uygun ve eksiksiz şekilde doldurmalıdır.

3. Biyometrik fotoğraf: Son altı ay içinde çekilmiş, vize başvuru formunda belirtilen ölçülere uygun 2 adet biyometrik fotoğraf gereklidir.

4. Vize talep dilekçesi: Eşi olunan AB vatandaşı tarafından yazılmış olmalıdır. Başvuru sahibine vize verilmesi konusunda ikna edici bilgiler içermelidir.

5. Nüfus kayıt örneği: İstenmesi halinde başvuru yapılan ülkenin diline çevrilerek sunulmalıdır.

6. Vize ücreti: Harç ücretinden muafiyet olduğu için aracı firma olması durumunda yalnızca hizmet bedelini kapsar.

7. Başvuru sahibinin kimlik kartı fotokopisi

8. AB vatandaşı eşin belgeleri:

• Eşi olunan AB vatandaşının pasaport veya kimlik kartı fotokopisi

• Evlilik belgesi veya ilişkiyi kanıtlayan diğer belgeler

Ek belgeler: Vize başvuru süreci ve başvuru sahibinin durumuna bağlı olarak, ek belgeler talep edilebilir. Bu belgeler, konsolosluğun talep ettiği spesifik belgelere göre değişebilir. Konu ile ilgili güncel bilgilere ve yönlendirmelere SaltVisa ile iletişime geçerek ulaşabilirsiniz.

AB vatandaşlarının eşleri ve birinci dereceden aile üyeleri vize harç bedelinden muaftır.

Bununla birlikte, eğer vize danışmanlık firmaları aracılığıyla başvuru yapacaksanız, acentelerin talep ettiği hizmet bedelini ödemeniz gerekebilir.

AB vatandaşı eşine vize başvurusunun kolay veya zor çıkması, başvuru sahibinin durumuna, evrakların düzenliliğine ve vize başvurusunun yapıldığı ülkenin politikalarına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, AB vatandaşı eşine vize başvuruları, diğer vize türlerine göre daha olumlu bir değerlendirme sürecine sahip olabilir, ancak kesin sonuçlar garanti edilemez.

AB vatandaşı eşine verilecek vize süresi, başvuru sahibinin seyahat amacına, planladığı kalış süresine ve diğer faktörlere göre değişebilir. Vize süresi, konsolosluk veya elçilik tarafından belirlenir ve başvurunun kabul edilmesi durumunda vize belgesinde belirtilir.

Örneğin, turistik bir seyahat için verilen Schengen vizesi genellikle kısa süreli olup, maksimum 90 güne kadar geçerli olabilir. Diğer yandan, çalışma veya aile birleşimi gibi uzun dönemli faaliyetler için verilen uzun dönemli ulusal vize süresi, başvuru sahibinin planladığı kalış süresine ve konaklayacağı ülkenin politikalarına göre değişir.

AB vatandaşı eşinin vize işlem süresi, başvuru yapılan AB üye ülkesinin konsolosluğunun veya elçiliğinin iş yoğunluğuna, başvurunun türüne ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kısa dönemli Schengen vizesi için işlem süresi, tipik olarak 15 gün ila 30 gün arasında olabilir.

Uzun dönemli ulusal vize başvuruları daha karmaşık olduğundan, işlem süreleri genellikle daha uzun olabilir. Bu tür vize başvurularında işlem süresi, ülkeye ve başvurunun türüne bağlı olarak 1 ay ila 3 ay arasında değişebilir.

Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, başvuru sahibi, vize başvurusu yapmadan önce başvuru yapacakları ülkenin konsolosluğunun veya elçiliğinin resmi web sitesini ziyaret ederek, güncel işlem süreleri hakkında bilgi almalı ve vize başvurusunu planlamak için yeterli zamanı göz önünde bulundurmalıdır.

Konu ile ilgili en güncel bilgilere ulaşmak için SaltVisa ile iletişime geçebilirsiniz.

AB vatandaşı eşi için Schengen vizesi almanın 3 farklı yolu vardır:

• Seyahat edilmek istenen ülkenin konsolosluğuna/büyükelçiliğine direkt olarak başvuru.

• Ziyaret edilecek olan ülkenin resmi vize merkezine gerekli evraklar ile birlikte başvuru.

• Vize danışmanlık firması aracılığıyla Schengen vizesi başvurusu.

Not: Danışman bir firma aracılığıyla yapılan vize başvurularında, deneyimli vize uzmanları size hangi evrakları ne şekilde hazırlamanız gerektiği konusunda detaylı bilgi verir ve yönlendirir. Örneğin, AB vatandaşı eşi için vize talep dilekçesi yazılırken nasıl bir üslup kullanılacağından, kağıt düzenine kadar pek çok detay konusunda yardım almış olursunuz. Böylelikle vize başvurusu sırasında hata oranı en aza indirilerek ve vize talebi için güçlü bir altyapı sunularak ret oranı da minimuma çekilmiş olur. Bu süreçte stresten uzak ve güvenilir şekilde işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz

AB vatandaşı eşi Schengen vizesi almak için aşağıdaki şartların karşılanıyor olması gerekir:

  • Bir AB vatandaşının eşi, 21 yaşından küçük çocuğu veya bakmakla yükümlü olduğu aile üyelerinden biri olunmalıdır.
  • AB vatandaşı olan kişinin, vatandaşlığını belgelemesi gerekir.
  • Vize başvurusu yapan kişinin, AB vatandaşı olan aile üyesine eşlik ediyor olması gerekir.
  • AB vatandaşı olan kişinin, vatandaşı olduğu üye devletten farklı bir üye devlete seyahat ediyor veya orada ikamet ediyor olması gerekir.

AB vatandaşı eşi için Schengen vizesi başvuruları genellikle diğer vize türlerine göre daha olumlu bir değerlendirme sürecine sahiptir. Bu durum, AB vatandaşlarının eşlerinin serbest dolaşım hakkını kullanabilmesini sağlayan AB Vize Yönetmeliği’nden kaynaklanır.

AB vatandaşı eşi, Schengen vizesi başvurusunda, genellikle diğer vize başvuru sahiplerine göre daha az belge ve prosedür sunarak avantajlıdır. Bu, evlilik belgesi ve AB vatandaşı eşin kimlik belgesi gibi temel evrakların sunulmasıyla sağlanabilir. Ayrıca, AB vatandaşı eşi, seyahat masraflarını ve konaklama düzenlemelerini kolayca kanıtlayabilir, çünkü Schengen vizesi başvurularında finansal şartlar genellikle diğer vize türlerine göre daha esnek olabilir.

Ancak, her başvuru durumu farklıdır ve sonuçlar başvuru sahibinin durumuna ve sunulan belgelere bağlı olarak değişebilir. AB vatandaşı eşi için vize başvurusu yaparken, başvuru sahibinin vize gerekliliklerini tam olarak yerine getirmesi, eksiksiz ve doğru belgeler sunması önemlidir. Vize başvurusunun sonucu, başvuru yapılan ülkenin konsolosluğu veya elçiliği tarafından değerlendirilir ve son kararı onlar verir.

AB vatandaşı eşi için Schengen vizesi başvurusu için gerekli evraklar, başvuru yapılacak ülkenin konsolosluğunun veya elçiliğinin politikalarına göre değişebilir. Ancak genellikle aşağıdaki temel evraklar başvurunun kabul edilmesi için gereklidir:

1. Pasaport: Seyahat dönüşü en az 6 ay geçerliliği olan ve son 10 yılda alınmış pasaport.

2. Başvuru formu: Schengen vizesi için çevrimiçi veya elde doldurulacak başvuru formu. Başvuru sahibinin imzalaması gerekmektedir.

3. Biyometrik fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, biyometrik özelliklere uygun, arka fonu beyaz renkli fotoğraf.

4. Vize talep dilekçesi: AB vatandaşı eş tarafından yazılan, içerisinde seyahat planlarını da içeren, imzalı dilekçe. Ayrıca resmi birliktelik de kanıtlanmalı.

5. Nüfus cüzdanı fotokopisi.

6. Nüfus kayıt örneği.

7. Resmi birlikteliği kanıtlayan belgeler: Evlilik belgesi veya diğer ilişkiyi belgeleyen belgeler.

AB vatandaşı eşi için Schengen vize randevusu almak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Başvuru yapılacak ülkeyi belirleyin: Başvurunuzu yapacağınız ülke, eşinizin AB üye ülkesi vatandaşı olduğu ve seyahat etmek istediğiniz ülke olabilir.

2. Konsolosluk veya resmi vize merkezinin web sitesini ziyaret edin: Vize başvuru prosedürleri ve randevu alma süreçleri her ülke için farklılık gösterebilir, bu nedenle resmi web sitesini ziyaret ederek doğru bilgileri öğrenmek önemlidir.

3. Siteye üye olup giriş yapın.

4. Schengen vizesi online başvuru formunu doldurun: Genellikle vize başvurusu için online başvuru formu doldurmanız gerekecektir. Başvuru formunda kişisel bilgilerinizi, seyahat planlarınızı ve diğer gereken bilgileri eksiksiz olarak doldurun. Vize türünü doğru seçtiğinizden emin olun.

5. Randevu alın: Başvuru tarihi ile planlanan seyahat tarihi arasında yeteri kadar sürenin olduğundan emin olun.

6. Randevu gününe hazırlanın: Randevu gününe gitmeden önce tüm evrakları düzenleyin ve gerekli belgeleri yanınıza alın. Randevu gününde konsolosluk veya vize merkezinde istenen belgeleri teslim edin ve gerekli prosedürleri takip edin.

Not: Vize danışmanlığı almanız durumunda danışman kişiler sizin adınıza randevu alır ve evrakların hazırlanması aşamasında aktif görev alırlar. Özellikle bazı durumlarda vize merkezini ziyaret etmeden başvuru yapabileceğiniz için çoğu işlemi vize danışmanınız tamamlayabilir.

Son 5 yıl içerisinde herhangi bir Schengen vizesi için parmak izi kaydı oluşturmayan AB vatandaşı eşi, vize başvurusu sırasında biyometrik kayıt yaptırmak zorundadır. Bu, standart Schengen vize başvurusu sırasında uygulanan bir prosedürdür.

Randevu günü vize merkezinde evrak teslimi yapıldıktan sonra parmak izi verilir. 5 yıl içerisinde oluşturduğunuz bir biyometrik kayır varsa, vize başvurusunu evrakları dijital ortamda taratarak veya kargo ile ulaştırarak uzaktan tamamlayabilirsiniz.

AB vatandaşı eşi için Schengen vize ücreti alınmaz, bu kişiler vize harcından muaftır. Ancak vize başvuru işlemlerini danışman firma aracılığıyla yapanlar, firmanın belirlediği cüzi miktarlı hizmet bedelini ödemek durumundadır.

AB vatandaşlarının Schengen vize başvurusu diğer başvuran kişilere göre daha hızlı bir şekilde sonuçlanabilir. Standart prosedürlere göre C tipi Schengen vizesi 15 gün ila 30 gün içerisinde belli olur. Ancak dönemsel yoğunluk, evrakların incelenme süresi vs. göz önüne alındığında bu süre uzayabilmektedir.

Seyahat tarihinden en az 1 ay, en fazla da 6 ay öncesinden başvuru yapılmasını öneririz.

AB vatandaşı eşine Schengen vizesi kolay çıkıp çıkmayacağı, başvuru sahibinin durumuna, sunulan belgelere ve başvurduğu ülkenin vize politikalarına bağlı olarak değişebilir. Ancak, genel olarak AB vatandaşı eşine Schengen vizesi başvuruları, diğer vize türlerine göre daha olumlu bir değerlendirme sürecine sahip olabilir.

AB vatandaşı eşi için Schengen vize başvurusunda bankada gösterilmesi gereken para miktarı, başvuru sahibinin seyahat planlarına ve başvuruyu yapacağı ülkenin vize politikalarına göre değişiklik gösterebilir. Vize başvurularında genellikle belirli bir minimum miktarda mali destek sağlanması beklenir, ancak kesin tutarlar ülkeden ülkeye ve başvuru sahibinin seyahat amacına göre değişebilir.

Bankada gösterilmesi gereken para miktarı, başvuru sahibinin seyahat süresi, konaklama düzenlemeleri, uçak bileti masrafları, günlük harcamalar ve seyahat amacına bağlı olarak belirlenir. Schengen vizesi başvurularında, genellikle günlük ortalama harcama tutarı dikkate alınarak mali destek sağlandığı kabul edilir.

açıklama

açıklama

Google Değerlendirme Notu
4.9
828 yoruma göre
js_loader