Eski Vize Retleri Konsolosluk’ta Görünür mü?

Eski vize retleri Konsolosluk’ta görünür mü?

Eğer daha önce Schengen, İngiltere, Amerika, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan vize başvurularınız reddedildi ise almış olduğunuz eski vize retleri Konsoloslukta görünecektir. Ancak bu durum belirli bölge konsolosluklarında (Schengen) veya aynı ülkeye yapılan vize başvurularında geçerlidir.

Konsolosluklar, eski vize retlerinizi genel şu şekilde öğrenmektedir:

  • Vize başvuruları sırasında vermiş olduğunuz parmak izi bilgilerinden,
  • Kimlik bilgilerinizden,
  • Veri tabanlarından,
  • Schengen vizesi için başvuru yapıyorsanız diğer üye ülke Konsolosluklarında bulunan bilgilerinizin karşılaştırılması ile öğrenilmektedir.

Özellikle 26 Schengen devleti vize başvurularında ortak bir veri tabanı kullanmaktadır. Dolayısıyla Fransa vizesi reddi almışsanız Yunanistan Konsolosluğu bu reddi Schengen veri tabanında görecektir.

Ayrıca özellikle Schengen Konsoloslukları, bir vize başvurusu hakkında karar vermeden önce diğer üye ülke Konsolosluklarında bulunan bilgilerinizle, güncel bilgilerinizi karşılaştırmaktadır.

Schengen Konsoloslukların vize başvuru sahipleri hakkında bilgi alışverişi yaptığını gösterir Almanya Konsolosluklarının açıklaması aşağıdaki gibidir:

Hakkınızda temin edilen veriler, vize işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılabilmesi için gerekirse ancak üçüncü yerlerle paylaşılır.
Bu kapsamda, kişisel verilerinizin Almanya´daki yetkili makamlara, diğer Schengen ülkelerinin yetkili vize birimlerine veya mutat ikamet yerinizdeki yetkili makamlara gönderilmesi olasıdır.

İngiltere Konsoloslukları ise: vize başvurularında kapsamlı bir veri tabanına sahiptir. İngiltere Konsoloslukları vize başvuru sahibi İngiltere vizesi için daha önce parmak izi verse bile her yeni vize başvurusunda parmak izi (biyometrik veri) talep etmekte ve geçmiş bilgilerinizle güncel bilgilerinizi karşılaştırmaktadır. Dolayısıyla eski İngiltere vize retleri de Konsolosluğun sisteminde görünmektedir.

Evet değerli ziyaretçilerimiz, ‘’Eski vize retleri Konsolosluk’ta görünür mü?’’ konusunu toparlayacak olursak: bundan 4-5 yıl öncesine kadar Konsolosluklar vize reddi vermesi halinde pasaportlara vize ret kaşesi vurmaktaydı. Ancak bu uygulama günümüzde artık geçerli değildir ve Konsolosluklar önemli bir veri tabanına sahiptir.

Dolayısıyla eski vize retlerinizi Konsolosluklardan saklamamanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde vize alma hakkınız olsa dahi vize başvurunuz reddedilebilir veya uzun süreli vize başvuru yasakları alabilirsiniz.

Bilhassa İngiltere Konsoloslukları eski vize retlerinin saklanması konusunda en hassas Konsolosluklar arasında ilk sırada gelmekte ve başvuru sahipleri 2 ve 5 yıl gibi vize başvuru yasakları verebilmektedir.

Eski Vize Retleri Konsolosluk’ta Görünür mü? (Konsolosluklara Göre)

Schengen Konsoloslukları, 26 Schengen Konsolosluğunun herhangi birinden alınan vize retleri öğrenebilmektedir.

İngiltere Konsoloslukları sadece İngiltere vizesi için yapılan vize retlerini görmektedir.

Romanya Konsoloslukları eski Romanya vize retlerini öğrenebilmekte ihtiyaç duyması halinde Schengen ve AB güvenlik komisyonlarına danışabilmektedir.

Bulgaristan Konsoloslukları eski Bulgar vize retlerini öğrenebilmekte ve ihtiyaç duyması halinde Schengen ve AB güvenlik makamları ile bilgi alışverişi yapmaktadır.

Hırvatistan Konsoloslukları eski Hırvatistan vize retlerini öğrenebilmekte ve başvuru sahibi hakkında hala şüpheler varsa Avrupa Birliği ve Schengen Komisyonları ile bilgi alışverişi yapmaktadır.

Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda Konsoloslukları ise gelişmiş vize tabanına sahip Konsolosluklardır ve vize başvurularını elektronik ortamda kabul eden Konsolosluklardır.

Dolayısıyla bahsi geçen bu konsolosluklarda eski vize retlerini Konsolosluğun sisteminde görmektedir ve vize ret mektuplarında geçmişte vize reddi aldığınız notunu eklemektedir.

Eski Vize Retleri Konsolosluk’tan Ne Zaman Silinir?

Eski vize retlerinin Konsolosluk sistemlerinden silinme süresi edinebildiğimiz bilgi kadarıyla 5 yıldır. Vize başvuruları sırasında verilen parmak izi bilgileri 5 yıl geçerli olduğu için Konsolosluklar eski vize retleri hakkında 5 yıl haberdar olabilmektedir.

Konu ile alakalı Avrupa Birliği Veri Koruma Politikasında aşağıdaki ifadeler yer verilir:

Vize süreci ile ilgili işlemler tamamlanır tamamlanmaz bilgileriniz silinecektir. Genellikle vize talebiyle ilgili işlemler tamamlandıktan iki yıl sonra silinir, fakat en geç talep edilen vize ile ilgili kesin netice elde edildikten beş yıl sonra silinir.

Eski Vize Retleri Konsolosluk’ta Görünür mü? Yeni Başvuruda Ne Yapılmalı?

Değerli ziyaretçilerimiz, istisnai durumlar dışında almış olduğunuz vize retleri bir yurt dışı çıkış yasağı ya da yeni bir vize başvuru yapma yasağı değildir. Dolayısıyla vize reddi alsanız dahi doğru ve detaylı bir başvuru ile eski vize retlerinizi ortadan kaldırma şansınız her zaman olacaktır.

Bu sebeple vize başvuru işlemlerini küçümsememenizi ve gereken hassasiyeti göstermenizi tavsiye ederiz. Dilerseniz vize başvurusu yapmadan önce öncelikle ”Vize reddi almamak için 20 altın kural” yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Vize ret mektuplarınızı lütfen atmayın ve yeni vize başvurusu yapana dek saklayın.
  • Vize reddi aldığınız başvuruda sunduğunuz evrakların aynısını sunmayın. Daha güçlü vize başvurusu dosyası hazırlayın.
  • Yeni vize başvurusu yaparken becerikli bir vize danışmanlık firması ile çalışın.
  • Eski vize ret mektubunuzu vize danışmanınıza gösterin ve ret mektubunuzu göz önünde bulundurmasını talep edin.
  • Vize reddi aldığınız Konsolosluğa yeni vize başvurusu yapacaksanız ret mektubunda belirtilen Konsolosluğun kaygılarının aksinin belgeleri tek tek ispat edin.
  • Eski vize reddi hakkında Konsolosluğa birkaç cümlede olsa samimi, vurucu ve belgelerle ispat edebileceğiniz şekilde İngilizce iyi niyet mektubu yazın.
  • Vize başvuru yapacağınız ülkenin Türkiye’de Fahri Konsolosluğu bulunuyorsa Fahri Konsolosluktan referans yazısı talep edin ve vize reddi konusunda görüşmeler yapın.
  • Vize reddi sonrası tekrar başvuru yaparken seyahat amacınızım: net, anlaşılır ve samimi olmasına dikkat edin.
  • Göstermelik otel ve uçak bileti ile vize başvurusu yapmayın. Vize reddi sonrası yeni vize başvurunuzda iptal edilebilir rezervasyonlar kullanın.

Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için’’ 2 kere vize reddi yiyenler ne yapmalı?’’ yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Vize retlerine ilişkin diğer konular hakkında bilgi sahibi olmak için ‘’Vize Reddi’’ yazımızı göz önünde bulundurabilirler.

Okumaktan yorulduysanız, bizimle iletişime geçin!
Vize danışmanlarımızla görüşün, hizmetlerimiz hakkında bilgi edinin ve başvuru sürecinizi başlatın.
Hızlı İletişim
Vize danışmanlarımızla görüşmek için iletişim bilgilerimiz

Diğer Yazılar

Google Değerlendirme Notu
4.9
842 yoruma göre
js_loader