Turistik Vize

Ön Koşul
Davetiyesiz başvuru
Parmak İzi
Zorunlu
İşlem Süresi
3-6 hafta arası
Önemli
Bu vize çalışma hakkı tanımaz!
Başvuru Süreci ve Ücret Bilgisi Al

Turistik vize: bir ülkeye yapılacak turistik amaçlı seyahatlerde alınması gereken kısa süreli vize kategorisidir.
Turistik vizeler, vize talep edilecek konsolosluğa göre değişiklik gösterse de genel olarak C tipi vize olarak isimlendirilmektedir.

Turistik Vize Nedir?

Turistik vize: Schengen Konsolosluklarında C tipi vize, Çin Konsolosluklarında M tipi vize, Amerika Konsolosluklarında B1/B2 tipi vize, İngiltere Konsolosluklarında standart ziyaretçi vizesi (visitor visa), Avustralya Konsolosluklarında visitor visa (Subclass 600), Yeni Zelanda Konsolosluklarında visitor visa, Hindistan Konsolosluklarında tourist visa, Cezayir Konsolosluklarında visa d’ entree, Birleşik Arap Emirlikleri Konsoloslarında entry visa olarak bilinmektedir.

Turistik vizeler: kısa süreli vize kategorisi olup, bireysel turistik faaliyetler ve tur kapsamında yapılacak seyahatler için düzenlenen vizelerdir. Dolayısıyla alınacak olan vizelerle kişilerin ziyaret edilen ülkede yaşama, çalışma ve iş kurma gibi hakları bulunmaz.
Bu vize kategorisi için yapacağınız başvurular da Konsolosluklar ziyaret edilecek ülkeden herhangi bir evrak veya davetiye ibraz edilmesini talep etmemektedir. Ancak Çin Halk Cumhuriyeti, Suudi Arabistan veya Türkmenistan Konsoloslukları turistik vize başvuruları için davetiye belgesi sunulmasını talep edilebilmektedir.

Turistik Vize İçin Gerekli Olanlar Nelerdir?

Turistik vize başvurusu için gerekli olan yine vize talep edilecek Konsolosluğa göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel itibariyle Konsolosluklar vize başvuru sahiplerinden seyahat amaçlarını, mesleki bilgilerini ve finansal gelirlerini ispat etmesini talep etmektedir. Her ülke Konsolosluğu için bahsi geçen bu ispatların sağlanması zorunlu değildir ancak Avrupa Birliği, Schengen, İngiltere, Amerika, Kanada, Avustralya ve daha bir çok ana destinasyon ülkesi için başvuru sahiplerinin Konsolosluklara detaylı bilgi sağlaması zorunludur.

Peki vize başvuruları için gerekli olan evraklar nelerdir?

  1. Başvuru yapılacak ülke konsolosluğunun belirlediği kriterlere göre geçerli pasaport.
  2. 2 adet arka fonu beyaz biyometrik vize fotoğrafı.
  3. Pasaport ve kimlik fotokopileri.
  4. Geçmişe dönük 3 veya 6 aylık olacak şekilde yeterli bakiyesi bulunan banka onaylı kişisel banka hesap özeti.
  5. Schengen devletlerine yapılacak seyahatlerde Schengen bölgesinde geçerli orijinal seyahat sigortası. (bkz: vize için seyahat sigortası)
  6. Gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonları.
  7. Otel rezervasyonu veya otel ödendi belgesi.
  8. Turistik vize başvurusu için iş yeri izin yazısı. (bkz: vize iş yeri izin yazısı örnekleri)
  9. Çalışılan şirketin güncel tarihli şirket evrakları.
  10. Çalışan kişiler için son 3 aylık maaş bordroları/ SGK işe giriş bildirgesi/hizmet dökümü.
  11. Emekli kişiler için geçmişe dönük 3 aylık maaş dökümü ve emeklilik belgesi.
  12. Öğrenciler için ek öğrenci belgesi ve sponsorluk evrakları (bkz: vize sponsorluğu)
  13. Çiftçiler için ek çiftçilik belgesi.
  14. Freelancer çalışanlar için noter onaylı iş sözleşmesi veya şirket yazısı. (bkz: çalışmayanlar için vize)
  15. Ev hanımları ve çalışmayanlar için sponsorluk evrakları.
  16. Devlet memurları için: görev kimlik kartı, maaş bordroları, hizmet dökümleri , çalışma ve izin yazıları.
  17. Avukat, doktor ve mühendisler için: bağlı bulunulan odalardan alınmış yazı, varsa görev kimlik kartı ve diğer iş yerine ait ruhsat vb evraklar.


Turist Vizeleri Nasıl Alınır?

Turistik vizeler, vize başvurusunda bulunulacak ülkeye bağlı olmakla beraber birkaç farklı şekilde alınabilecektir. Turistik vizeler, seyahat edilecek ülkenin göçmenlik ve vize politikasına ve yine seyahat edilecek ülkenin Türkiye ile olan vize kolaylığı anlaşmasına göre şekillenecektir. Bu doğrultuda turistik vizeler: Türkiye’de bulunan Konsolosluklara, Konsoloslukların vize başvuru merkezlerine, ülkeye girişler sırasında kapı vizesi ile veya e-vize başvurusu ile alınabilecektir.

Turistik vize başvuru koşulları ülkeden ülkeye göre değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.

Vize Süreleri Kaç Günlük Verilir?

Değerli ziyaretçilerimiz, verilecek olan vize süreleri yine vize başvurusunda bulunulacak Konsolosluğa bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Dolayısıyla vize süreleri: Schengen vizelerinde konaklama yapacağınız süre kadar veya daha uzun, Afrika, Asya ve Ortadoğu ülkelerinde 30 günlük veya 90 günlük olacak şekilde verilebilmektedir.

Verilecek olan vize süreleri o ülkeye yaptığınız geçmiş seyahatlerinize bağlı olarak arttırılmaktadır.

Turist Vizesi Başvuruları Kaç Günde Sonuçlanır?

  • Vize başvuruları bazı ülkeler hariç genel itibariyle 8 ila 30 iş günü arasında sonuçlanabilmektedir.
  • Vize başvuruları büyük oranda 15 iş günü,
  • İngiltere turist vizesi başvuruları 21 gün,
  • Mısır turist vizesi başvuruları 15 veya 45 iş günü,
  • Yeni Zelanda vize başvurularının sonuçlanma süresi ile ilgili olarak da kesin süre verilememektedir.

Vize İşlemleri İle Alakalı Önemli Hususlar

Turistik vizeler kısa süreli seyahatler için düzenlenen vizelerdir ve kişiye ziyaret edilecek ülkede yaşama, çalışma, iş kurma ve ticari faaliyetlerde bulunma imkanı vermemektedir.

Alınacak vizeler sadece bir haktır ve ülkeye girişleri garanti etmez.

Türk vatandaşları istisnalar hariç vizelerini genel olarak Türkiye’den almaları gerekmektedir.

Vizeler maksimum 90 güne kadar yapılacak seyahatler için düzenlenir.

Bazı Konsolosluklar vize başvurularında davetiye belgesi, satın alınmış otel rezervasyonu sunmanızı talep edebilir.

Hizmet Verdiğimiz Ülkeler

Sıkça Sorulan Sorular

En çok sorulan soruları sizler için derledik.
Vize danışmanlık hizmeti almadan önce bu cevaplara göz at.

Turistik vize diğer bir deyişle turist vizesi: yabancı bir ülkeye bireysel ya da tur organizasyonu ile giden yabancıların alması gereken giriş iznine turistik vize denilmektedir.
Turistik vize kısa süreli bir vizedir ve bu vize çalışma ya da yaşama hakkı vermemektedir.

Turistik vize Konsolosluklara, vize başvuru merkezlerine veya vize danışmanlık acentalarına başvuru yapılarak alınmaktadır.

Düzenli geliri olan, Türkiye’ye bağlayıcı etkenleri güçlü olan herkes turistik vize alabilecektir.

Turistik vize ile kalma süresi vize etiketine bakılarak anlaşılmaktadır. Vize etiketinin üzerinde yazan ‘’Duration Of Stay’’ bölümüne bakarak turistik vize ile kalma sürenizi öğrenebilirsiniz.
Ayrıca turistik vizeler genel anlamda maksimum 90 gün kalma hakkı vermektedir. Bu süre maksimum süredir. Konsolosluklar başvuru sahibine daha kısa kalma hakkı verebilir.

Avrupa/Schengen bölgesi ülkelerine seyahat edeceksiniz turistik vizelerinizi ikamet ettiğiniz şehre hizmet veren İstanbul, Ankara veya İzmir’de bulunan Konsolosluklardan alabilirsiniz. İstanbul, Ankara ve İzmir Konsolosluklarına bağlı Edirne, Bursa, Gaziantep, Trabzon, Antalya’dan da turistik vizelerinizi alabilirsiniz.

Avrupa, İngiltere, Amerika, Kanada, Hindistan, Çin turistik vize işlemleri için Konsolosluğa veya vize başvuru merkezlerine giderek parmak izi vermeniz zorunludur. Turistik Schengen vizesine başvuru yapacaksanız ve son 5 yıl içerisinde Schengen vizesi almışsanız Schengen vize işlemleri için Konsolosluğa gitmeniz gerekmemektedir. (bazı ülkeler hariç)

Turistik vizeler uzun süreli verilen vizeler değildir. Özellikle sık seyahat eden birisi değilseniz seyahat süreniz kadar veya 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık veya 1 yıllık turistik vizeleri alabilirsiniz. Eğer sık seyahat eden birisiyseniz turistik vizeniz daha uzun süreli verilecektir.

Çok girişli diğer bir deyişle Multiple turistik vize, başvuru sahibinin seyahat geçmişine bakılarak verilen bir vizedir. İlk başvuru da çok girişli turistik vize alınamayabilir.

Bazı dönemlerde ise bazı konsolosluklar çok girişli vize vermeye daha uygundur. Örneğin Çekya Konsolosluğundan çok girişli vize almanız daha zor olabilirken Almanya veya Fransa konsolosluklarından multiple turistik vize almanız daha kolay olabilir.

Çok girişli turistik vizesi alabilmek için vize danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.

Turistik vize alırken banka hesabınızda bulunması gereken para miktarı konaklama sürenize, seyahat edeceğiniz ülkenin pahalılığına veya otel-uçak bileti satın alıp almadığınıza göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Ancak Schengen bölgesine maksimum1 haftalığına seyahat ediyorsanız ve sponsor olacağınız kimse yoksa banka hesabınızda en az 1000 € veya TL karşılığı para bulundurmanızı öneririz.

Çalışmayan kişinin Türkiye ile güçlü bağları varsa örneğin eşi, varlıkları ve kaynağı belli gelirleri varsa çalışmasa bile vize alabilecektir.

Ancak kişi üniversite sonrası henüz iş hayatına atılmamışsa, seyahat geçmişi yoksa veya kişi uzun süredir işsiz ve Türkiye’ye bağlayıcı faktörleri zayıfsa çalışmayan kişinin turistik vize alması pek mümkün olmayacaktır.

Sponsorlu turistik vize başvurusu: çalışmayan, düzenli geliri olmayan veya ekonomik olarak başkasına bağlı kişilerin vize alabilmesi için tasarlanmış bir vize başvuru yapma şekline verilen isimdir. Sponsorlu turistik vize başvurusu öğrenci, ev hanımı gibi çalışmayan kişiler için geçerli bir vize başvurusudur. Sponsorlu turistik vize başvurusunda bulunacak kişiler vize başvurularında birinci derece yakın akrabalarını sponsor göstererek vize uyum şartlarını yerine getirebilir ve konsolosluğunda uygun bulması durumunda vizelerini alabilirler.

Mücbir sebepler dışında vize başvurularında sadece birinci derece yakın akrabalar (anne, baba, eş, çocuk) sponsor olabilmektedir.

Sponsorlu turistik vize başvurularında sponsorun iş evraklarının, finansal evraklarının ve yakınlık bağını ispat eden evrakların eksiksiz bir biçimde sunulması zorunludur.

Turistik vize başvurularında seyahat amacını destekleyen belgeleri olması nedeniyle otel ve uçak bileti rezervasyonlarının vize başvuruları sırasında sunulması zorunludur. Bazı konsolosluklar otel ve uçak biletinin satın alınmasını zorunlu tutabilir.

Google Değerlendirme Notu
4.9
828 yoruma göre
js_loader