Avusturya Ziyaret Vizesi

Avusturya Ziyaret Vizesi

Avusturya ziyaret vizesi ” konusu üzerine hazırladığımız web sayfamıza hoş geldiniz.

Avusturya, Türkiye vatandaşları tarafından en çok vize başvurusu yapılan Avrupa ülkeleri arasında üst sıralarda yer alıyor. İstanbul’dan aktarmasız Avusturya seyahati ortalama 2 buçuk saat sürüyor. Almanya, Macaristan, Çekya gibi ülkelere komşu olan Avusturya aynı zamanda Avrupa’nın da kalbinde konumlanıyor.

Avusturya vize türleri bakımından da oldukça zengin seçeneklere sahip. Avusturya turist vizesi dışında bir de akraba ziyaretini mümkün kılan davetiyeli vize uygulamasını sürdürüyor. Davetiyeli vize olarak da bilinen Avusturya aile/akraba/arkadaş ziyareti vizesi ile Avusturya vize işlemlerini seyahat içeriğinize uygun olarak tamamlayabilirsiniz. Yalnız davetiyeli Avusturya Schengen vizesi alırken birtakım detaylara dikkat etmek oldukça önemli.

Avusturya vizesi başvurusu yapmak için Avusturya Konsolosluğu, Avusturya vize merkezi VFS Global ve Avusturya vizesi danışmanlık firmaları olmak üzere 3 farklı seçeneğiniz bulunuyor.

Yazımızın devamında tüm bu konulara değinmeye ve kafanızdaki soru işaretlerini gidermeye çalıştık, keyifli okumalar…

Davetiyeli Avusturya Vizesi Nedir?

Davetiyeli Avusturya vizesi ya da bilinen diğer ismiyle Avusturya aile/akraba/arkadaş ziyareti vizesi, herhangi bir yakınınızı ziyaret etmek amacıyla Avusturya’ya seyahat etmek istediğinizde başvurmanız gereken bir vize türüdür. Davetiyeli Avusturya vizesi Schengen vizesi kategorisinde yer alır ve size ülkede maksimum 90 günlük bir kalış hakkı sunar. Bu süreye elbette Avusturya Konsolosluğu karar veriyor, yani 90 günden daha az süreli vize de verilebilir.

Avusturya aile ziyareti vize işlemleri için öncelikle ziyaret edeceğiniz kişi tarafından hazırlanmış elektronik bir davetiyeye ihtiyacınız var. Başvuru işlemlerini aşağıda tüm detaylarıyla anlattık…

Davetiyeli Avusturya Vizesi Almak Zor Mu?

Avusturya’ya aile, arkadaş ziyareti vizesi ile seyahat edecek olanların aklında genellikle şu soru beliriyor: Davetiyeli Avusturya vizesi almak zor mu? veya Davetiyesi olanlara kolay vize verilir mi?

Davetiye mektubu ile başvurulan ziyaret vizelerinde davetiye, vize işlemleri için kolaylaştırıcı bir unsur olarak görülür. Çünkü seyahat gerekçesinin ayakları yere sağlam basılırken, bir nevi güvence verildiği için de vize değerlendirme yetkilileri büyük oranda ikna edilmiş olur.

Fakat yine de davetiye var diye kesin vize alabiliriz, şeklinde bir çıkarım yapamayız elbette. Davetiyeli Avusturya vizesi almak zor değildir ama Avusturya Konsolosluğunu ikna etmek için de yalnızca davetiye yeterli olmaz, tüm belgelerin eksiksiz, geçerli, güven verici olması gerekir. Konsolosluklar vize işlemlerinde daima vize başvuru sahiplerinin durumlarını değerlendirmeye alır ve bu sebeple tek başına davetiye belgesi kolay vize alabilmek için yeterli olmayacaktır.

Davetiyeli Avusturya Vizesi Şartları

Avusturya’ya aile/akraba/arkadaş vizesi ile gidecekseniz normal vize başvuru işlemlerinden daha farklı birtakım detaylara dikkat etmeniz gerekiyor.

Avusturya davetiye vizesi için aşağıdaki şartları karşılıyor olmalısınız:

  • Avusturya’da ikamet eden akrabanız ya da arkadaşınızın olması gerekir.
  • Avusturya’daki yakınınız tarafından gönderilen davetiyeyi vize başvuru evrakları içerisine mutlaka eklemelisiniz.
  • Avusturya Schengen vizesi için gereken davetiyeyi mutlaka orijinal halinde göndermelisiniz, fotokopisi olmamalıdır.
  • Avusturya’dan gelen elektronik Eve davetiyesi Avusturya’da ziyaret edeceğiniz yakınınızın ikamet ettiği bölgedeki belediyeden onaylı ve davet eden kişinin Avusturya pasaport ve kimlik fotokopisi ile birlikte ibraz edilmelidir.
  • Avusturya’da yanına gittiğiniz kişi Avusturya vatandaşı değil ise ve oturum izni ile Avusturya’da bulunuyorsa, ikamet belgesinin fotokopisini de davetiye, pasaport ve kimlik fotokopileriyle birlikte göndermelisiniz.

Davetiyeli Avusturya Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Avusturya’dan istek yaptıranlar için vize işleminde gerekli evrakların titizlikle hazırlanmış olması gerekiyor. Özellikle davetiye gönderen kişiye ait bilgilerin doğru ve eksiksiz olması büyük önem arz ediyor. Avusturya akraba vizesi için gerekli evraklar şu şekilde:

  1. Eksik doldurulmuş ve imzalanmış Avusturya Schengen vize başvuru formu
  2. Pasaport, varsa eski pasaportlar (Pasaportunuz seyahat sonrası en az 3 ay geçerli olmalı ve pasaportun veriliş süresi 10 yılı geçmiş olmamalı.)
  3. 2 adet yeni biyometrik fotoğraf (3.5 x 4.5 cm ölçülerinde, fonu beyaz) Biyometrik fotoğrafın biri, başvurun formunun sağ üst köşesindeki fotoğraf bölümüne yapıştırılacak diğeri ise başvuru belgelerin eklenecek.
  4. Kimlik fotokopisi
  5. Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile ve adres bilgilerini mutlaka içermeli)
  6. Şirket yazısı (Konsolosluğa hitaben, şirketin antetli kağıdına Almanca veya İngilizce olarak yazılmalı, kaşe ve ıslak imzalı olmalı, çalışanın görev başlangıç tarihi, şirketteki pozisyonu, seyahat tarihlerini, imzalayan kişinin ismi ve görevini içermeli)
  7. Uçak ve otel rezervasyonları (Satın alınmış var ise)
  8. Seyahat sağlık sigortası, seyahat sürenizi kapsayan 30.000 Euro teminatlı (SaltVisa’dan temin edebilirsiniz)
  9. Özel araç ile seyahatlerde: ruhsat fotokopisi, uluslararası sürücü belgesi ve yol güzergahının detaylı beyanı
  10. GVE ve EVE davetiyesi yok ise, genel masrafların karşılanacağına dair taahhüt (işverenden) ve konaklama bilgileri
  11. Konaklama için EVE davetiyesi yoksa otel rezervasyonu veya davet eden kişiden davet yazısı, davet eden kişinin pasaport fotokopisi, kira kontratı ve ikamet sureti.

Avusturya Vize Ücretleri 2024

Davetiyeli Avusturya Schengen vizesi güncel rakamı 80 Euro’dur.

Çocuklar için Avusturya Schengen vizesi ücreti 2024 yılı güncel rakamı ise 40 Euro’dur. Bu rakam 6-11 yaş aralığındaki çocuklar için geçerlidir. Ayrıca 12 yaşından küçük çocukların şahsi başvuruda bulunmaları da gerekmiyor. 12 yaşındaki ve 12 yaşından büyük çocuklar Avusturya vizesi ücreti öderken (kişi başı) standart ücret olan 80 Euro’yu öderler.

0-5 yaş arası çocuklar için Avusturya ziyaret vizesi ücreti ödenmez, bu yaş grubu için Avusturya Schengen vizesi danışman firmaların hizmet ücreti hariç ücretsizdir.

Başvuru sahipleri 80 € olan Konsolosluk ücretine ek olarak vize başvuru merkezi olan VFS Global hizmet ücretini de ödemeleri gerekir. VFS Global Avusturya vizesi hizmet ücreti: 33.10 Euro’dur. VFS Global kargo/kurye ücretini zorunlu tutar. Bu ücret ise 11 Euro olarak Konsolosluk ve VFS Global hizmet ücretine eklenir.

Değerli ziyaretçilerimiz belirtilmekte olan bu ücretlendirmeler sadece bireysel başvuru yapılması durumunda geçerli olan ücretlerdir. Başvurunuzu Avusturya vize danışmanlık firmaları aracılığıyla yapacaksanız ek olarak danışman firmanın hizmet ücretini de ödemeniz gerekecektir.

Ödeme, başvuru esnasında, nakit ve Euro olarak gişede yapılır. Başka para birimi ve kredi kartı ise geçerli değildir.

Avusturya Ziyaret Vizesi Sıkça Sorulan Sorular

Vize Başvurusu İptal Edilirse Vize Ücreti İade Edilir Mi?

Avusturya vizesi için başvuru yaptığınızda herhangi bir sebepten dolayı başvuruyu iptal ederseniz vize harç ücretini iade alamazsınız. Tahsil edilen ücret bir başvuru ücretidir. Bu ücret vize başvuru dosyalarınızın değerlendirilmesi, biyometrik bilgilerinizi kayıt edilmesi için alınır. Dolayısıyla vize başvuru kararı ne olursa olsun vize ücretinin peşinden ödenmesi mecburidir.

Avusturya Vizesi İçin Fotoğraf Ölçüsü Nedir?

Avusturya vizesi için gerekli evraklar listesinde biyometrik fotoğraf zorunlu evraklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Vize fotoğrafı ölçüleri ise oldukça önemli bir detay. Avusturya Schengen vizesi için fotoğraf ölçüsü 35 mm genişlik ile 45 mm uzunluk olmak üzere belirlenmiştir. Vize fotoğrafı nasıl olmalı? sorusunun yanıtını ise 9 maddede şu şekilde listeleyebiliriz:

  1. Yeni çekilmiş ve benzer olmalıdır. (6 aydan daha yeni)
  2. Normal fotoğraf kağıdına renkli baskı olmalıdır.
  3. Vize fotoğrafı ölçüsü 35 mm genişlik ve 45 mm yüksekliğe/çerçeve ölçülerine sahip olmalıdır.
  4. Fotoğrafı çekilen kişinin yüzü objektife bakmalı ve başı düz olmalıdır; yüzün boyutu çenenin altından alnına kadar 35 mm olmalıdır.
  5. Fotoğrafın arka fonu beyaz olmalıdır.
  6. Güneş gözlüğü takılmamalıdır.
  7. Baş açık olmalıdır, dini nedenlerden dolayı takılan başörtüsü hariç…
  8. Gözlük takılması durumunda: Camlar renkli olmamalı ve camlarda yansıma olmamalıdır; gözlüğün çerçevesi gözleri kapamamalıdır.
  9. Nötr bir yüz ifadesi ve ağız kapalı olmalıdır.

Avusturya Vizesi İçin Dilekçe Nasıl Yazılır?

Avusturya aile ziyareti başvurusunda vize dilekçesi mutlaka İngilizce ya da Almanca olarak hazırlanmalıdır. Avusturya vizesi için dilekçe nasıl yazılır? sorusunun yanıtı büyük oranda dilekçenin dili noktasında gizlidir. Zira Türkçe bir dilekçe ile yapılan vize başvuruları kabul edilmemektedir. Bununla birlikte, davetiyeli Avusturya vize dilekçesi Türkçe olarak yazılıp İngilizce veya Almanya resmi tercümesiyle birlikte sunulabilir. Öte yandan vize dilekçesini deneyimli vize danışmanları eşliğinde yazabilir, böylelikle vakit kaybetmemiş ve ayrıca bir stres yüklenmemiş olursunuz.

Dilekçede, seyahatin amacı mutlaka belirtilmelidir. Seyahat amacının konsolosluk tarafından anlaşılamaması doğrudan vize ret sebebidir. Dolayısıyla aile ziyareti, kültürel, turistik veya ticari vize dilekçe yazılırken seyahatin amacı, ülkede ne yapılacağı açıkça belirtilmelidir.

Örneğin “şu tarihler arasında X şirketi ile Y şehrinde makine kurulumu için görüşmeler yapılacaktır.” gibi tek seferde anlaşılır cümleler kurulmalıdır. (İngilizce ya da Almanca)

Dilekçe anlaşılır olmak şartıyla el yazısı ile yazılabilir veya bilgisayar ortamında da tamamlanabilir. Her iki durumda da Avusturya ziyaret vizesi dilekçesi başvuran tarafından imzalanmalıdır.

Avusturya Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Avusturya vize başvuru formu doldurulurken gözden kaçırmamanız gereken bazı detaylar mevcuttur. Bu detayları atlamamış olmak ve başvuru formunu gerektiği gibi doldurmak vize başvuru sonucunuzu da doğrudan etkileyecektir. Formu, konsolosluğun İnternet sitesi üzerinden indirebileceğiniz gibi, vize merkezinin sayfasından ulaşarak ya da vize danışmanınızdan temin ederek doldurabilirsiniz.

Avusturya Schengen vizesi başvuru formu doldurulurken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  1. Vize başvuru formu, Avusturya Konsolosluğu tarafından en son yayınlanan form olmalıdır.
  2. Formdaki bilgiler pasaport bilgileri ile uyuşmalıdır.
  3. Avusturya seyahati için tarih bilgileri net bir şekilde belirtilmelidir.
  4. Otel rezervasyonları, davetiye vb. bilgilerle seyahat tarihleri uyumlu olmalıdır.
  5. Form eksiksiz olarak doldurulduktan sonra başvuran kişi tarafından imzalanması gerekir.
  6. Seyahat masraflarının kişinin kendisi veya sponsor tarafından karşılanıp karşılanmayacağı mutlaka belirtilmelidir.

Avusturya Vizesi İçin Hangi Evraklar Tercüme Edilmeli?

Avusturya vizesi başvurusu yaparken gerekli olan belgelerde bazılarının tercüme edilmesi gerekiyor. Avusturya Başkonsolosluğu’nun belirlediği bu kurala göre söz konusu belgelerin İngilizce ya da Almanca dilinde yazılması zorunlu. Bunun yanı sıra tercüme edilmiş evraklar için noter onayı ise gerekmiyor. Avusturya ziyaret vizesi alırken aşağıdaki evrakların tercüme edilmesi zorunludur:

  1. Şirketten alınan çalışma ve izin belgesi – Belge İngilizce olarak düzenlenmişse tercüme edilmesi gerekmez.
  2. Şahsi dilekçe –
  3. Yazılı olarak beyan edilen tüm evraklar (Dilekçeler, Fuar Davetiyesi, ek belgeler v.b.)
  4. Muvafakatname
  5. Taahhütname

Avusturya akraba ziyareti vizesi için başvuru yapacak kişi çalışan ise; iş yeri tarafından, antetli kağıda, İngilizce veya Almanca yazılmış çalışma belgesi ibraz etmesi gerekiyor. Bu belge; çalışanın görevi, göreve başlangıç tarihi, iş iletişim bilgileri, seyahat tarihi ve görevine tekrar geri döneceği taahhüdünü içermeli; imzalı ve kaşeli olarak hazırlanmalıdır. Belgeyi veren yetkili kişinin ismi ve görevi de belge üzerinde belirtilmelidir.

Avusturya akraba ziyareti vizesi için başvuru yapacak kişi şirket sahibi (işveren) ise; şirketinin antetli kağıdına seyahat planını, amacını ve şirketteki ortaklık/pozisyonunu anlatan İngilizce ya da Almanca bir dilekçe yazılmalıdır.

Davetiyeli Avusturya vizesi için başvuru yapacak kişi öğrenci ise; seyahatine sponsor olan ebeveyni tarafından, seyahatin detaylarını ve seyahatin tüm masraflarının karşılandığına dair bir taahhütname sunulmalıdır. Öğrenciye sponsor olan ebeveynin iş evrakları ve ekonomik durumunu belgeleyen evraklar, taahhütnameye eklenmelidir. Taahhüdü veren kişinin pasaport fotokopisi de yine belgelerin arasına eklenmelidir.

Öğrenci reşit değilse ve 3. Kişi ile birlikte seyahat ediyorsa; Seyahat İzin Dilekçesi ile birlikte velinin noter tasdikli Velayet Hakkı Belge’sinin sunulması gerekir. Ebeveyninden noter tasdikli orijinal Almanca veya İngilizce tercümeli muvafakatname olmalıdır. (Seyahat eden ebeveyn evli değil ise veya ebeveynlik yetkisi sadece kendisindeyse bu koşul geçerli değildir.)

Avusturya Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Avusturya vize işlemleri için randevu alınması zorunludur. Randevu alınmadan vize başvurusu yapmaya çalışan kişilerin ise başvuruları kabul edilmemektedir.

Avusturya vizesi randevusu, başvurunun gerçekleştirileceği vize başvuru merkezinin yoğunluğuna, çalışma temposuna, seyahat edecek olan kişinin seyahat tarihine bağlı olarak değişiklik gösterebilir ve ileri bir tarihe verilebilir. Bu gibi olası durumlar göz önüne alınarak vize başvurularının seyahat tarihinden en az 1 ay en fazla 3 ay öncesinde yapılması gerekmektedir.

Avusturya vize randevusu Avusturya Konsolosluğunun resmi olarak görevlendirdiği Avusturya vize merkezi VFS Global üzerinden oluşturulabilir. Avusturya vize danışmanı firmalar da randevu oluşturma aşamasından tüm başvuru sürecine dek size titizlikle yardımcı olacak ve vize işlemleri sürecini kolaylaştıracaklardır.

Randevu oluştururken hangi vize türünden başvuru yapacağınızı bilmeli ve randevunuzu da ona göre kaydetmelisiniz. Avusturya vizesi için alınan randevu tarihinde ve saatinde vize başvuru merkezinde, gerekli evraklarınızla birlikte hazır olmalısınız. Vize başvuru merkezinde zamanında bulunmazsanız vize randevunuz iptal edilir ve tekrardan randevu almak zorunda kalırsınız.

Avusturya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

VFS Global Avusturya vize başvurusu için konsolosluk tarafından görevlendirilmiş resmi bir kurumdur. VFS Global’in İnternet sitesine girerek vize türünüze uygun seçeneği işaretledikten sonra (kısa süreli/uzun süreli) başvuru formunu bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Şayet Avusturya vize için danışman acenteler aracılığıyla başvuru yapacaksanız, firma yetkilileri sizin adınıza başvuruda bulunacak ve bu konuda gerekli yönlendirmeyi, bilgilendirmeyi ve ardından başvuru takibini yapacaklardır.

Avusturya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Avusturya Konsolosluğu tarafından değerlendirilen Avusturya vize başvuru sonuçları şayet eksiksiz belge teslimi yapılmış, doğru bilgiler verilmiş ve vize alımı için kriterler karşılanıyorsa ortalama 15-20 gün içerisinde çıkıyor. Eksik evrak durumunda, resmi tatil olması durumunda ve yine Konsolosluğun yoğunluğuna bağlı olarak işlem sonuçlanma süreleri değişiklik gösterecektir.

Avusturya Vizesi İçin Davetiye Nasıl Olmalı?

Her şeyden önce, Avusturya vizesi için davetiye gönderen kişinin -akrabanız ya da arkadaşınız olsun fark etmez- Avusturya’da ikamet etmesi gerekiyor.

Avusturya vizesi davetiyesi ziyaret edeceğiniz yakınınızın ikamet ettiği bölgedeki belediye tarafından onaylanmalı ve orijinal belge olmalı, fotokopi değil…

Davetiye Avusturya Konsolosluğu’na hitaben yazılmalı, planlanan Avusturya seyahatinin detaylarını içermeli, İngilizce veya Almanca dilinde yazılmış olmalıdır.

Avusturya vizesi için örnek davetiye danışman firmaların yönlendirmesiyle ya da Avusturya vize merkezi VFS Global’in İnternet sitesi üzerinden edinilebilir.

Avusturya Vize Davetiyesi Ne Kadar Geçerli?

Avusturya Konsolosluğu, Avusturya’ya davetiye ile gidecek olan kişilere 90 güne kadar vize süresi vermektedir. Fakat bu süre maksimum süredir. Tüm evraklarınız eksiksiz ve yeterli olsa bile Avusturya vize davetiyesi için standart bir geçerlilik süresi bulunmuyor, verilecek olan vizenin süresi konsolosluğun inisiyatifine bağlıdır.

Davetiye Gönderen Kişi ile Soyadı Aynı Olmak Zorunda Mı?

Avusturya vizesi için davetiye gönderen kişi ile seyahat edecek olan kişinin soyadları aynı olmak zorunda değildir. Avusturya aile/akraba/arkadaş ziyareti vize davetiyesi aynı soyadına sahip olunmayan akrabadan da gelebilir, ikamet sahibi herhangi bir arkadaştan da…

Davetiyenin Akrabadan Gelmesi Şart Mı?

Avusturya ziyaret vizesi için davetiyenin akrabadan gelmesi şart değildir. Ziyaret vizesi ile Avusturya seyahati yapmak istiyorsanız Avusturya’da ikamet eden bir arkadaşınız da davetiye gönderebilir. Bu noktada önemli olan, ikamet sahibi yakınınızın göndereceği davetiyenin elinize ulaşması ve başvuru sırasında tarafınıza gönderilen elektronik davetiyeyi ibraz etmeniz olacaktır.

Davetiyeli Avusturya Vizesi ile Avusturya’da Çalışılabilir Mi?

Avusturya davetiyeli Schengen vizesi yalnızca akraba ya da arkadaş ziyaretleri için kullanılabilir. Davetiyeli vize ile Avusturya’da işe girmek ve çalışmak kesinlikle yasaktır. Avusturya seyahatiniz süresince çalıştığınız ortaya çıkarsa yasal olarak suç işlemiş olur ve yaptırımları kabul etmiş sayılırsınız.

Yeşil Pasaportların Avusturya Vizesi Almaları Gerekir Mi?

Yeşil pasaport sahipleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydı ile Avusturya vizesinden muaftır. Yalnız, vizeden muaf olmanız ülkeye kesin giriş hakkı tanımaz. Sınır polisinin herhangi bir tehlike veya olumsuz bir durum oluşturma durumunuzu düşünerek sizi ülkeye almama yetkisi söz konusu olabilir. Yeşil pasaportluların Avusturya vize zorunluluğu bulunmamakla birlikte seyahat edecek olan kişilerin yanında bulundurması gereken başlıca belgeler gerekmektedir:

  • Seyahatten sonra en az 3 ay geçerliliği bulunan Yeşil (Hususi) pasaport
  • Gidiş dönüş tarihlerinizin tamamını kapsayan 30 bin Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası
  • Otel ve uçak rezervasyonları
  • Seyahatiniz süresinde bir akrabanız veya arkadaşınızın evinde kalacaksanız, söz konusu kişinin adres ve telefon numarasını yanınızda bulundurmanızda fayda vardır.

Yukarıda sıraladığımız belgeler sınır polisleri tarafından istenebilir ve sunulamama durumunda ülkeye alınmama durumu söz konusu olabilir.

Okumaktan yorulduysanız, bizimle iletişime geçin!
Vize danışmanlarımızla görüşün, hizmetlerimiz hakkında bilgi edinin ve başvuru sürecinizi başlatın.
Hızlı İletişim
Vize danışmanlarımızla görüşmek için iletişim bilgilerimiz

Diğer Vizeler

Google Değerlendirme Notu
4.9
842 yoruma göre
js_loader