Davetiyeli İsveç Vizesi

Davetiyeli İsveç vizesi konusu ile ilgili merak edilenleri ve kafanızda yer edebilecek soru işaretlerini derlediğimiz bu yazımızda;

  • Düğün için davetiyeli İsveç vizesi nasıl alınır?
  • Doğum için İsveç davetiyeli vize nasıl alınır?
  • Anne, baba, kardeş ya da eşler için davetiyeli İsveç vizesi nasıl alınır?
  • İsveç vize davetiyesi nasıl olmalı? gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

İsveç, Türk vatandaşlarının aile ziyareti, düğün, doğum, kültürel faaliyetler vb. sebeplerle sıklıkla seyahat ettiği İskandinav ülkelerinin başında geliyor.

İstatistiklere bakıldığında Türkiye’den özellikle Konya Kulu ve Mardin’den İsveç vize başvurusu yapan ve İsveç’e göçen vatandaşlarımız yoğunlukta. İsveç aynı zamanda bir Schengen ülkesi. Dolayısıyla birtakım detaylar dışında Schengen vize prosedürleri genel olarak İsveç için de geçerli.

İsveç vizesine başvurmadan önce ise vize türlerini tanımak yerinde olacaktır. 2 tip İsveç vize türü mevcut: C Tipi olarak da bilinen İsveç Schengen vizesi ve D Tipi olarak da bilinen İsveç uzun süreli ulusal vize.

İsveç Schengen vizesi, 180 gün içerisinde 90 günü geçmeyen ve kısa süreli sayılan seyahatler için geçerlidir. D Tipi İsveç vizesi ise 90 günden uzun seyahatler için –ki oturum izni ve aile birleşimi başlıca türleridir – alınması gereken bir vize türüdür.

Davetiyeli İsveç vizesini ele alacağımız bu yazı dolayısıyla bizi C Tipi İsveç vizesi ilgilendiriyor. Çünkü İsveç aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi aynı zamanda kısa süreli bir Schengen vizesidir.

Kısa süreli bir vize olduğu için de davetiye ile İsveç vize başvurusu başkonsolosluk adına VFS Global vize merkezi üzerinden yapılmaktadır. VFS Global’e bireysel başvuruda bulunabileceğiniz gibi, İsveç vize danışmanlık firmaları/acenteleri aracılığıyla da davetiyeli İsveç vizesi alabilirsiniz.

İsveç’e davetiye ile gitmek isteyen ve seyahat planlaması yapan vatandaşlarımız için hazırladığımız bu yazıda keyifli okumalar diliyoruz…

Davetiyeli İsveç Vizesi Nedir?

Davetiyeli İsveç vizesi, İsveç’te resmi olarak ikamet eden aile üyelerinizi, akrabalarınızı ya da arkadaşınızı ziyaret etmek amacıyla yapacağınız seyahatte başvurmanız gereken vize türüdür. Fakat seyahat sürenizin 180 gün içerisinde 90 günü geçmemesi gerekir. Aile, akraba, arkadaş ziyareti olarak da bilinen Davetiyeli İsveç vizesi almak için adı üstünde, bir davetiye sahibi olmalısınız. Bu davetiye İsveç’te ziyaret edeceğiniz kişi tarafından temin edilerek doldurulmalı ve online olarak size ulaştırılmalıdır. Böylelikle ziyaret edeceğiniz kişi seyahat için bir nevi size kefil olmuş olur ve bu durum İsveç Konsolosluğunun vize değerlendirme sürecine de doğrudan etki eder.

Davetiye ile İsveç Vizesi Nasıl Alınır?

Davetiye ile İsveç vizesi almak istiyorsanız gerekli belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde temin etmelisiniz. Vize başvurunuzu en az 15 gün öncesinden yapmalısınız. İsveç vize evrakları için konsolosluk isterse sizden ek belge talep edebilir, hiçbir gerekçe göstermeden mülakata çağırabilir ve sebep belirtme zorunluluğu olmaksızın vize reddi verebilir.

Gerekli evraklar üzerinde sunulan bilgilerin de tutarlı olmasına, yalan yanlış olmamasına özen gösterilmelidir. İsveç vize merkezi VFS Global yalnızca konsolosluk adına başvuru kabul etmekle yükümlüdür, vize alma garantisi vermez.

Sıralamak gerekirse davetiye ile İsveç vizesi almak için üç başvuru seçeneğiniz mevcut:

  1. İsveç Başkonsolosluğu’na/Büyükelçiliğine direkt olarak bireysel başvuruda bulunmak.
  2. İsveç vize merkezi VFS Global üzerinden İsveç aile ziyareti vize başvurusu yapmak.
  3. İsveç vize danışmanlık firmaları aracılığıyla davetiyeli İsveç vizesine başvurmak.

İsveç’te ikamet eden yakınınız, oturduğu bölgeden sorumlu belediyenin de onayladığı davetiyeyi temin etmelidir. Davetiye, üzerindeki tüm bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulup imzalandıktan sonra ise size online olarak ulaştırılmalıdır. Siz de İsveç Schengen vizesi davetiyesini gerekli evraklar listesi ile birlikte vize yetkililerine sunmalısınız.

İstisnai durumların dışında İsveç vizesi, Başkonsolosluğun resmi olarak yetkilendirdiği vize merkezi VFS Global’den alınmaktadır. Bireysel olarak yapacağınız başvurularda VFS Global aracı olurken, İsveç vize danışmanlığı aldığınızda ise sizin adınıza tüm işlemler danışmanlar tarafından gerçekleştirilir.

İsveç davetiyeli aile, akraba, arkadaş vizesi başvurusu için randevu almak zorunludur, randevusuz işlem yapılmaz. Dolayısıyla VFS Global’in İnternet sitesi üzerinden hesabınızı oluşturduktan ve sisteme giriş yaptıktan sonra randevu kaydı gerçekleştirmelisiniz. Randevu günü ise gerekli evraklar listesini yetkililere teslim etmelisiniz. Yakın zamanda herhangi bir Schengen vizesi için parmak izi vermemişseniz evrak teslimi sonrası parmak izi kaydı oluşturmalısınız. Parmak iziniz hala geçerliliğini koruyorsa yeniden vermenize gerek yoktur hatta bu durumda başvuruya bizzat gelmenize de gerek kalmaz.

Kimler Davetiyeli Vize Alabilir?

İsveç’te resmi olarak ikamet eden bir aile ferdi, akrabası ya da arkadaşı olup da onları ziyaret amacıyla seyahat etmek isteyen herkes davetiyeli İsveç vizesine başvuruda bulunabilir. Ziyaret edilecek olan kişinin İsveç vatandaşı olma zorunluluğu yoktur. Aynı şekilde sizinle kan bağı olması şartı da aranmaz. Burada önemli olan, davetiye mektubunun doğru şekilde hazırlanmış, eksiksiz doldurulmuş ve size online olarak ulaştırılmış olmasıdır.

İsveç’e turistik seyahat amacıyla gidilip otel ve benzeri yerler yerine, orada ikamet eden kişinin evinde kalınacağı zaman da davetiyeli vize alınabilir.
Ayrıca kültürel, bilimsel, dini, spor veya politik sebeplerle İsveç’i ziyaret edecek ve etkinliklere katılacaksanız etkinliği düzenleyen firmadan davet mektubu alınmalıdır.

Davetiye ile İsveç Vizesi Almak Kolay Mı?

Her ne kadar İskandinav ülkeleri vize verme konusunda gaddarlığıyla nam salmış olsa da davetiye ile İsveç vizesi almak turistik ya da ticari İsveç vizesi almak ile kıyaslandığında o kadar da zor değildir diyebiliriz. Başvuru sırasında tutarlı bilgiler vermeniz, eksiksiz evrak teslimi, maddi gelirin yeterliliği vb. konular vize alımının kolay ya da zor olmasını doğrudan etkiler.

Türk vatandaşları sıklıkla doğum için ya da düğün için İsveç vizesi talebinde bulunmaktadır. İki ülke arasındaki bu yakın ilişki vize işlemlerini de çoğunlukla kolaylamaktadır. Ayrıca İsveç’te Türkiye’nin bazı coğrafi bölgelerinden gelen ve oturum izni alan çok sayıda Türk vatandaşı da mevcuttur. İç Anadolu, Güney Doğu Anadolu, Mardin, Konya çevreleri buna başlıca örnek teşkil eder. Fakat tüm bu yakınlık bir yana, başvuru sırasında bazı detaylara özellikle dikkat etmek gerekir.

Davetiye ile İsveç vizesi alacaksanız;

  1. İsveç Konsolosluğu’na sunduğunuz davetiyenin doğru ve eksiksiz şekilde doldurulduğuna emin olmalısınız.
  2. İnternet’ten tanıştığınız bir arkadaşınız/sevgiliniz tarafından size gönderilen davetiyenin güven vermemesi sebebiyle süreci olumsuz etkileyebileceğini bilmelisiniz.
  3. Seyahatinizi nasıl finanse edeceğinize dair belgeleri detaylı şekilde sunmalı ve inandırıcı olmalısınız. Aksi takdirde Davetiyeli İsveç vizesi almak zor olacaktır.

İsveç Vize Davetiyesi Nasıl Olmalı?

Aile, akraba, arkadaş ziyareti için İsveç vize davetiyesi formata uygun şekilde titizlikle hazırlanmalıdır. İsveç vizesi için davetiye hazır bir form halinde bulunur. Davet eden kişi bu matbu davetiyeyi İnternet sitesinden indirdikten sonra doldurmalı ve imzalayıp e-mail ya da faks yoluyla size ulaştırmalıdır. Davetiye İngilizce ve İsveç dilinde olabilir. Titizlikle doldurulan davetiye, davet eden kişinin ikamet ettiği bölgenin belediyesinin onayını taşımalıdır.

İsveç’ten gönderilen davetiye, mutlaka aşağıdaki bilgileri içermelidir:

  • Davet eden kişinin iletişim bilgileri
  • Davet ettiği kişi ile yakınlık durumu
  • Davet edilen kişi hakkında bilgi
  • Ziyaretin nedeni
  • Talep edilen vizenin süresi
  • İkamet edilecek evin adresi
  • Seyahat ve konaklama harcamalarının karşılanacağını kanıtlayan ayrıntılar

Şunu belirtmekte yarar var; ziyaret edeceğiniz kişiden gelen davetiye tek başına yeterli değildir. İsveç aile, akraba, arkadaş ziyareti vize başvurusu için siz de bir vize talep dilekçesi yazmalısınız. Söz konusu dilekçe, başvuruda bulunduğunuz İsveç Başkonsolosluğu şubesine hitaben sizin ağzınızdan kaleme alınmış olmalıdır. Seyahat amacınız, ziyaret tarihleri, seyahatin nasıl finanse edileceği gibi ayrıntılı bilgiler de tıpkı davetiyede olduğu gibi dilekçede de yer almalıdır ve mutlaka davetiyedeki bilgiler ile örtüşmelidir. Örtüşmeyen bilgiler tutarsız görüneceği için vize reddine sebep olabilir.

Not: Özellikle ilk kez başvuruda bulunacaksanız, İsveç vize davetiyesi ve vize talep dilekçesi ile ilgili detaylı bilgilere SaltVisa gibi İsveç vize danışmanlığı veren firmalara danışarak işlem yapmanızı öneririz. En doğru ve güncel yönlendirmeleri tecrübeli danışman acenteleri yapacaktır.

Davetiyenin Aslını Almak Gerekir Mi?

İsveç vize başvurusu ile ilgili sıkça sorulan sorular arasında genellikle “Düğün için/doğum için davetiyeli İsveç vizesi nasıl alınır?” ya da “Anne, baba, kardeş ya da eşler için davetiyeli İsveç vizesi nasıl alınır?” gibi sorular yer alır. Bunların hemen ardından ise bir diğer soru işareti olan, davetiyenin aslını almanın zorunlu olup olmadığı gelir. Zira davetiyeli aile ziyareti vize başvurularında çoğu Schengen ülkeleri belgenin aslını da istemektedir.

İsveç vize davetiyesi için İsveç hükumeti tarafından belirlenmiş matbu bir form vardır ve bu formun eksiksiz doldurularak e-mail olarak Türkiye’ye yani başvuru sahibine gönderilmesi gerekir. Davetiyenin aslını almak ise gerekmez.

İsveç’ten Vize Davetiyesi Kaç Günde Gelir?

İsveç vize davetiyesine online olarak ulaşılabildiği için ayrıca bir belge bekleme durumunuz olmayacaktır. Bu da vize sürecini hızlandıran ve kolaylaştıran işlemlerden biridir. Davet eden kişi İsveç vize davetiye formunu doldurup imzaladıktan sonra PDF  ve elektronik ortamda size göndermesi yeterli olacaktır.

Diğer bir deyişle İsveç vize davetiyesinin aslı Konsolosluk tarafından talep edilmemekte olup, belgenin çıktısını almanız yeterli olacaktır.

Vize Davetiyesi Çıkarmak Ücretli Mi?

İsveç Schengen vizesi davetiyesi çıkarmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Aile, akraba, arkadaş ziyareti için vize davetiyesine İnternet üzerinden ulaşılabilir.

Davetiyeyi indirebileceğiniz İnternet sitesi ise şu şekildedir:

www.migrationsverket.se/download/18.5e83388f141c129ba631285c/1635176508937/Inbjudan_241011_en.pdf

İsveç’e sizi davet eden kişi, davetiyeyi indirip doldurduktan ve imzaladıktan sonra tarayıcıdan tarayarak bilgisayara aktarıp size mail yoluyla ulaştırabilir.

Davetiye Çıkarmak İçin İsveç’e Hangi Evrakları Göndermek Gerekir?

İsveç vizesi davetiyesi çıkarmak için, davet yapan kişiye herhangi bir evrak göndermenize gerek yoktur. Bununla birlikte, davetiye gönderen kişi davetiyenin yanında, size bazı evrakları da sunmak durumundadır. Ziyaret edilen kişiden istenen evraklar şu şekildedir:

  • Varsa İsveç kimliği (Personbevis) ya da pasaport fotokopisi ve oturma izni fotokopisi
  • Maddi, finansal ve mesleki evraklar

Davetiye Ne Kadar Süre Geçerli?

Davetiye mektupları genellikle 6 ay süreyle geçerliliğini korumaktadır. Bazı durumlarda ise (kültürel, sportif faaliyetler, etkinlikler vs.) 6 aydan daha kısa süreye sahip vize davetiyeleri de mevcuttur. Zaman zaman yoğunluktan kaynaklanan vize krizleri yalnızca seyahat süresi boyunca geçerli olan davetiye mektuplarını da çoğaltmış durumda. Yine bu konuyla ilgili güncel bilgileri danışman aracılığıyla takipte kalmanızı tavsiye ediyoruz.

Davetiyeli İsveç Vizesi İçin Gerekli Evraklar Neler?

Davetiyeli İsveç vizesi için gerekli evraklar listesini eksiksiz ve doğru bir şekilde konsolosluk yetkililerine sunmalısınız. Gerekli belgeler mutlaka yakın tarihli yani güncel olmalıdır. Aile, akraba, arkadaş ziyareti için İsveç vizesi almak istediğinizde gerekli evraklar arasına mesleki durumunuza göre bazı belgeleri de eklemeniz gerekir.

Davetiyeli İsveç vizesi belgeleri şu şekildedir:

  1. Seyahat dönüşü en az 3 ay daha geçerli pasaport ve varsa eski pasaportlar
  2. Pasaportların vizeli ve işlem görmüş sayfalarının fotokopileri
  3. 2 adet, eski vizeler de kullanılmamış 35×45 mm ölçülerinde biyometrik vize fotoğrafı.
  4. Eksiksiz olarak, İngilizce, Türkçe ya da İsveççe, doldurulmuş, imzalı tarihli Schengen vize başvuru formu. (Reşit olmayanlar için veliler formu imzalaması gerekmektedir.)
  5. Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (QR kodlu belge)
  6. Seyahat düzenlemeleri: uçuş rezervasyonları, planlanan ulaşım aracına dair diğer kanıtlar, ya da seyahat programına dair kanıt.
  7. Seyahat tarihinden 1 gün önce başlayan ve dönüş tarihinden 1 gün sonra sona eren orijinal Schengen seyahat sağlık sigortası
  8. Eksiksiz olarak, İngilizce ya da İsveççe, doldurulmuş, imzalı tarihli davetiye formu.
  9. Personbevis (son 3 ay içinde alınmış olmalıdır)
  10. Davet eden kişinin İsveç kimliği ya da pasaport fotokopisi, kişi eğer Türk’se Türk pasaportu ve oturum izninin fotokopisi
  11. Davet eden kişi yakın akraba ise akrabalık bağının kanıtı
  12. Masraflar davet eden kişi tarafından karşılanacaksa, davet edenin geliri ya da yeterli birikimi kanıtlayan belgeler.
  13. Varsa birlikte seyahat edilecek kişilerin geçerli Schengen vize veya yeşil pasaportlarının fotokopileri
  14. Varsa başvuru sahibinin üzerine kayıtlı tapu, araç ruhsatı ve kira geliri fotokopileri

Çalışanlar/Beyaz yakalılar için İsveç vizesi ;

  1. İşveren tarafından yazılmış; hangi konsolosluğa hitaben yazıldığı belirtilmiş; çalışanın adını, pasaport numarasını, işe başlama tarihini ve şirketteki görev bilgilerini içeren; izin tarihlerini, ücretli ya da ücretsiz izin olup olmadığını belirten; işverenin iletişim bilgilerinin, yazıyı imzalayan kişinin isim ve mevkinin yazıldığı izin belgesi
  2. E-devletten alınmış QR kodlu SGK İşe Giriş Bildirgesi ve okunabilir QR kodu bulunan SGK tescil ve hizmet dökümü
  3. Son 3 aylık kaşe ve ıslak imzalı maaş bordroları
  4. Maaşın yattığı banka hesap dökümünün son 3 aylık, kaşeli, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri ile alınmış dökümü.
  5. Çalışılan iş yerinin güncel tarihli vergi levhası, faaliyet belgesi, sicil gazete ve imza sirküsü fotokopileri

Çiftçiler için İsveç vizesi;

  1. Ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi (ÇKS)
  2. Varsa işletme ruhsatı fotokopisi
  3. Varsa hayvan kayıt belgesi
  4. Varsa tapu, araç ruhsatı fotokopileri

Şirket sahibi/işveren için İsveç vizesi;

  1. Şirketin ticaret odasındaki kaydı ve ticaret sicil gazetesinin kopyası
  2. Vergi levhası
  3. Faaliyet belgesi
  4. İmza sirküleri
  5. E-devletten alınmış barkodlu SGK tescil ve hizmet dökümü.

Not: İsveç aile, akraba ve arkadaş ziyareti vize başvurusunda bulunacak şirket sahipleri vize başvurularında şahsi banka hesap dökümlerini sunmaları gerekecektir. Şirket banka hesap dökümleri İsveç ticari vize başvurularında geçerli kabul edilen bir evraktır.

Öğrenciler için İsveç vizesi;

  1. Üniversite öğrencileri: YÖK tarafından verilen, okunabilir QR kodu bulunan öğrenci belgesi
  2. Diğer öğrenciler için E-devletten alınmış QR kodlu öğrenci belgesi
  3. Öğrenci 18 yaşından küçük ve yalnız seyahat ediyorsa anne ve babadan veya ebeveynlerden sadece biri ile seyahat ediyorsa seyahat etmeyen ebeveynden noter onaylı muvafakatname aslı
  4. Öğrenci 18 yaşından büyükse geçmişe dönük son 3 aylık, içerisinde yeterli bakiye olan bankadan kaşeli, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri ile alınmış hesap dökümü.
  5. Sponsor ebeveyn tarafından Konsolosluğa hitaben yazılmış İngilizce sponsorluk dilekçesi.
  6. Sponsor ebeveynin eksiksiz bir şekilde hazırlanmış iş evrakları
  7. Sponsor ebeveynin son 3 aydaki hareketleri gösteren ve düzenli gelir kaynağını kanıtlayan banka hesap dökümü.
  8. Sponsorun e-devletten alınmış akrabalık bağını gösterir tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve kimlik fotokopisi

Emekliler için davetiyeli İsveç vizesi:

  1. E-devletten alınmış barkodlu emeklilik belgesi.
  2. Maaşın yattığı banka hesabının son üç aylık, kaşeli, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri ile alınmış banka hesap dökümü.

Yabancı uyruklu başvuranlar;

  1. Seyahat dönüş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerli olacak Türkiye’deki oturum izni (Bu gereklilik Iraklı ve Suriyeli başvuranlar için geçerli değildir.)

Irak vatandaşları, kimliklerinin orijinalini göstermeli ve ayrıca bir kopyasını tercümesiyle birlikte sunmalıdır.

Not: Yalnız ya da tek ebeveyn veya yasal vasi ile seyahat eden 18 yaşın altındaki çocuklar için, seyahat etmeyen ebeveyn/yasal vasinin noter onaylı yazılı izni (muvafakatname) ya da çocuğun velayetinin seyahat eden ebeveyn/yasal vasiye verildiğini gösteren noter onaylı belge sunulması gerekir.

İsveç Vizesi İçin Davetiye Kimden Gelmeli?

İsveç aile/arkadaş ziyareti için davetiye, İsveç’te ikamet eden ve sizin de seyahatinizin başlıca amacını oluşturan yani ziyaret yapılacak olan kişiden gelmelidir. Davet eden kişi sizinle kan bağı bulunan yakın ya da uzak bir akrabanız da olabilir, herhangi bir arkadaşınız da olabilir.

Düğün için davetiyeli İsveç vizesi alacaksanız davetiye, düğünü olacak kişiden gelmelidir. Düğüne dair birtakım detayların olduğu belgeler (örneğin davetiye) de evraklar arasına konursa vize değerlendirme süreci olumlu yönde desteklenmiş olur.

Doğum için davetiyeli İsveç vizesi alacaksanız doğumu gerçekleştirecek olan kişiden davetiye gelmelidir. Yine aynı şekilde, doğuma dair detaylı hastane belgelerinin olması vs. durumu inandırıcı kılacaktır. İsveç’e sizi davet eden yakınınız hasta veya hamile ise, İsveç’teki hastaneden alınan doktor raporunun da gönderilmesi talep edilmektedir.

İsveç’te ikamet eden kişi sizseniz ve anne, baba, kardeş ya da eş için davetiyeli İsveç vizesi alacaksanız bu kez de davetiye sizden gelmelidir.

Davetiye Gönderen Kişi ile Soyisim Aynı Mı Olmalı? Davet Eden Kişinin Akraba Olması Zorunlu Mu?

İsveç aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesine başvururken davetiye gönderen kişi ile soyisminizin aynı olmasına gerek yoktur. Ziyaret edeceğiniz kişi arkadaşınız da olabilir; davet edenin akraba olması zorunlu değildir.

Bununla birlikte, davetiye gönderen kişi ile aranızdaki ilişkinin bir mantık çerçevesine oturması gerekir. Örneğin 60 yaşındaki bir kişi akrabanız olmamasına rağmen sizi İsveç’e davet ediyor. Seyahat edecek olan kişinin yani sizin ise yaşınız henüz 22… Bu durumda daveti yapan kişi tutarlı bir gerekçe sunarak sizi yanına çağırıyorsa vize işlemlerinde büyük olasılıkla sıkıntı çıkmayacaktır. Ancak ikna edici bir sebebi yoksa bu durumun mantıklı bir izahı yoktur; dolayısıyla vize reddi almanız olasıdır.

Davet Eden Kişi ile Akrabalık Bağının İspat Edilmesi Gerekir Mi?

Davetiye ile İsveç vizesi alırken sizi ülkeye davet eden kişi ile aranızda bir akrabalık ilişkisi varsa bunu ispat etmelisiniz. Tekrar edelim; daveti yapan kişi ile aranızda akraba ilişkisi olması zorunlu değildir fakat şayet varsa da bunu ispat etmelisiniz.

Örneğin amca ziyareti için İsveç’e gidecekseniz, amcanız olarak savunduğunuz kişi ile aranızdaki bağı gerekli belgelerle izah etmelisiniz. Böylelikle Schengen vize başvurusu onaylanma ihtimalini de –inandırıcılık arttığı için- artırmış olursunuz.

Davet Eden Kişi Tüm Masrafları Karşılayabilir Mi?

Davetiyeli İsveç vizesinde davet eden kişi birinci derece yakın akraba ise tüm masrafları karşılayabilir. Çünkü sizi davetiye ile İsveç’e çağıran kişi aynı zamanda size vize alabilmeniz için sponsor da olmuş oluyor. Ancak tüm masrafları karşılayabileceğine dair de birtakım belgeleri mutlaka sunması gerekir. Davetiye gönderen kişinin üzerine kayıtlı konut ya da araç varsa onların tapu belgeleri, son 3 aya ait banka hesap dökümleri, maaş bordrosu gibi gelir belgeleri, İsveç vizesi için gerekli belgelerin arasına eklenmelidir.

Bunun dışında diğer türlü vize sponsorlukları kabul edilmemekte veya inandırıcı bulunmamaktadır.

Öte yandan davetiye gönderen kişi size sponsor olmuyorsa ve sizin de seyahat masraflarını karşılayacak bir geliriniz yoksa böyle durumlarda birinci derece akraba olan anne, baba veya eş seyahat edecek olan kişiye sponsor olabilir. Örneğin: İsveç aile ve arkadaş ziyareti vize başvurusu yapmak isteyen öğrenci ve ev hanımı gibi kendi geçimini sağlayamayacak kişilerin seyahat masraf ve giderleri sponsor tarafından karşılanabilir. Masrafları üstlenecek olan şahıs, sponsorluk yazısıyla durumu bir dilekçe ile yazarak imzalamalıdır.

Davet Eden Kişinin Banka Hesap Dökümlerini Almak Gerekir Mi?

Davetiye ile İsveç vizesi başvurusu yaptığınızda sizi ülkeye davet eden kişi aynı zamanda seyahat masraflarını da karşılıyorsa, sponsorluğu karşılayabilecek durumda olduğuna dair banka hesap dökümlerini, maaş bordrosunu (Lönespecifikation) veya vergi beyanı (Skatteverket) belgelerini de davetiye ile birlikte size göndermelidir. Öte yandan seyahat süresince masrafları davet eden kişi karşılamayacaksa banka hesap dökümünü paylaşma zorunluluğu yoktur.

Bunun yanı sıra, seyahat masraflarını kendiniz karşılayacak dahi olsanız davet eden kişinin gelir durumunu da belgeler arasında vize yetkililerine sunmak değerlendirme sürecine olumlu etki edebilir. Bu konuda güncel detaylı bilgileri İstanbul Anadolu Yakası İsveç vize danışmanlığı konusunda uzman vize danışmanlarına sahip SaltVisa ile iletişime geçerek de öğrenebilirsiniz.

Personbevis Belgesi Nedir?

Buraya kadar hep ikamet eden kişi üzerinden konuştuk fakat işin bir de İsveç vatandaşı olma kısmı var. Şayet davetiye gönderen kişi İsveç vatandaşı ise Personbevis denilen doğum belgesini de vize evrakları arasına eklemeniz için size göndermesi gerekmektedir.

Özel nüfus kayıt belgesi olarak da bilinen Personbevis Belgesi, İsveç Schengen vizesi daveti (Inbjudan) için İsveç Vergi Dairesinden temin edilmektedir.

Personbevis’in İsveç Vergi Dairesi veya başka bir makam tarafından kaşeli veya imzalı olması gerekmemektedir, tıpkı davetiye gibi, seyahat edecek kişiye e-mail üzerinden ulaştırılabilir.

Personbevis, son 3 ay içerisinde düzenlenmiş olmalıdır ve İsveç’teki en yakın vergi dairesinden ya da www.skv.se İnternet sitesinden edinilebilir.

Vize Ücreti Ne Kadar?

İsveç aile, akraba, arkadaş ziyareti vize ücreti 2024 güncel rakamı 1410 TL’dir.

Çocuklar için davetiyeli İsveç vize ücreti 0-6 yaş için ücretsizken, 6-12 yaş arası için 700 TL’dir.

Ayrıca VFS Global İsveç vizesi hizmet bedeli vize harç ücretine ek olarak 530 TL’dir.

Böylelikle davetiye ile İsveç vizesi alma masrafı kişi başı 1410+530=1940 TL’dir.

Not: Vize ücretleri ve VFS Global hizmet bedeli başvuru sırasında TL olarak nakit ödenmektedir. Vize reddi almanız durumunda ise ücret iadesi yapılmamaktadır.

Vize Başvuruları Kaç Günde Sonuçlanır?

İsveç davetiyeli vize başvuruları genellikle 15 gün içerisinde sonuçlanır. Ancak bu sürenin konsolosluğun dönemsel yoğunluğuna göre uzayabileceğini unutmamalısınız. Ayrıca İsveç Başkonsolosluğu gerekli gördüğü takdirde sizden ek belge isteyebilir ve mülakat için konsolosluğa davet edebilir. Tüm bunlar vize başvuru süresini etkileyen etmenlerdir.

Davet Eden Kişinin Evinde Kalmak Zorunlu Mu?

Davetiye ile İsveç’e gittiğinizde davet eden kişinin evinde kalmak zorunda değilsiniz. Konaklamanızı otelde yapacaksanız rezervasyon bilgilerini vs. evraklarınız arasına eklemelisiniz. Ayrıca niçin davet eden kişinin evinde kalmadığınızı da vize dilekçenizde açıklamanız yerinde olacaktır. Çünkü vize yetkilileri bu tarz detaylara dikkat etmektedir ve sizi gerekli gördüğü takdirde mülakat için çağırabilir. O sebeple kafalarda karışıklığa ve soru işaretlerine mümkün olduğunca yer vermemek gerekir.

Kız Arkadaşım Vize Davetiyesi Gönderebilir Mi?

Davetiyeli İsveç vizesi almak için davet eden kişinin akraba olma zorunluluğu olmadığı için kız arkadaşınız ya da erkek arkadaşınız İsveç vize davetiyesi gönderebilir. Bu noktada da yine güvenilir ve tutarlı bilgiler sunabilmek önem arz eder. Şöyle ki henüz 1 aydır tanıştığınız ya da İnternet ortamında tanışıp sevgili olduğunuz –özellikle İsveç vatandaşıysa- kişiler konsolosluk yetkililerine güven vermemekte ve dolayısıyla vize onayı için de ikna etmemektedir.

Bu konuda nasıl adımlar atılması gerektiği ile ilgili İsveç vize acentelerine danışmanızı öneriyoruz…

Davetiyeli Vize Başvurularında Konsolosluk Daha Uzun Vize Verir Mi?

Davetiyeli İsveç vize başvurularında 90 günü geçen uzun süreli vize talebinde bulunabilirsiniz. D Tipi İsveç vizesi olarak bilinen uzun dönem ulusal vize başvuruları VFS Global vize merkezi üzerinden alınmaz. İsveç davetiyeli uzun süre vize başvuruları resmiyette oturum izni ya da aile birleşimi olarak geçer ve direkt olarak İsveç Başkonsolosluğu üzerinden yapılabilir. Bunun için de yine randevu almak zorunludur.

İsveç Başkonsolosluğu/Büyükelçiliği ile iletişime geçerek randevu işlemlerinizi gerçekleştirebilir ve vize başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Veyahut hep önerdiğimiz gibi, İsveç vize danışmanlığı alarak uzun süreli vize başvurusunu da sorunsuz ve pratik şekilde gerçekleştirebilirsiniz, böylelikle konsolosluk ile birebir muhatap olduğunuzda yaşanabilecek stresin ve hataların da önüne geçmiş olursunuz.

Okumaktan yorulduysanız, bizimle iletişime geçin!
Vize danışmanlarımızla görüşün, hizmetlerimiz hakkında bilgi edinin ve başvuru sürecinizi başlatın.
Hızlı İletişim
Vize danışmanlarımızla görüşmek için iletişim bilgilerimiz

Diğer Yazılar

Google Değerlendirme Notu
4.9
842 yoruma göre
js_loader