Borcu olanlar vize alabilir mi? sorusunun yanıtı, vize başvurusu yapacak olan ve hali hazırda borcu olan kişilerin en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Vergi borcu olanlar, kredi kartı borcu olanlar, hatta borcu nedeniyle icralık olanlar yurtdışına çıkış işlemlerinde sorun yaşayıp yaşamayacaklarını merak ediyorlar.
Bilindiği üzere, vize başvurusu -gidilen ülkeye göre değişse de- titizlik gerektiren bazı prosedürlere uygun şekilde gerçekleştirilir. Hal böyle olunca da vize yetkililerini başvuru onayı vermeleri için ikna etme noktasında ince eleyip sık dokumak gerekir. Yurtdışına gittikten sonra geri dönüleceğine dair garanti veriyor olmak vize alabilmenin kritik bir adımını oluşturur. Borcu olan vize başvuru sahipleri ise ülkeye geri döneceklerini konsolosluk yetkililerine kanıtlayamamaktan endişe ediyorlar.
Borçları nedeniyle bankada para gösterememek vize için olumsuzluk yaratır mı, diye her gün çok sayıda soru, vize başvuru merkezlerine ve acentelere soruluyor. Borcu olanlar ve vize almak isteyenler için hazırladığımız bu yazıda, konu ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları bulabilirsiniz.
- Borcu Olanlar Vize Alabilir mi?
- Vergi Borcu Olanlar Pasaport Çıkarabilir mi?
- İcralık Olan Yurt Dışına Çıkabilir mi?
- Vergi Borcu Olanlara Konsolosluk Vize Verir mi?
- Bağkur/Sigorta Borcu Olanlara Vize Verilir mi?
- Kredi veya Kredi Kartı Borcu Vize Almaya Engel Oluşturur mu?
- Borçları Nedeniyle Bankada Para Gösteremeyen Kişiler Nasıl Vize Başvurusu Yapmalı?
- Vize İçin Bankada Ne Kadar Para Göstermek Gerekir?
Borcu Olanlar Vize Alabilir mi?
Borcu olanlar doğru vize başvurusu yapması, banka hesabını kullanmada herhangi bir engel olmaması durumunda elbette vize alabilecektir. Ancak bazı durumlarda borcu olan kişiler vize onayı alamayabilir.
Öncelikle yurt dışına çıkarken bir kişi 2 farklı soruşturmadan geçecektir. Bunlar:
- Konsolosluk soruşturması.
- Türkiye sınır polisi soruşturması olacaktır.
Konsolosluklar kişilere vize verse de Türkiye havaalanı memurları yurt dışı çıkış yasağı olan kişilere Türkiye’den ayrılma izni vermeyebilir. Ancak bu durum sıradan borcu olan vatandaşları kapsamaz.
Borcu olanlar vize başvurusu sırasında mutlaka banka hesap dökümünü vize evrakları arasına eklemelidir. Vize yetkilileri en az son 3 aya ait detaylı banka hesap dökümleri sunularak bilgilendirilmelidir, bazı ülkeler 6 aylık döküm isteyebilirler. Bilgilerin verildiği banka hesabına düzenli para giriş çıkışı olması ve hesap içerisinde seyahat masraflarını karşılayacak kadar para olması gerekir.
Bazı ülkeler maddi prosedürler noktasında oldukça katı iken bazıları ise özellikle borcu olanlar için sorunsuz bir başvuru süreci geçirilmesini sağlar.
Gidilecek olan ülkenin vize prosedürleri mutlaka incelenmelidir.
Borcunuz var ancak vize almak istiyorsanız detaylı bilgi için SaltVisa’nın deneyimli vize danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz.
Vergi Borcu Olanlar Pasaport Çıkarabilir mi?
Borcu olanlar genellikle pasaport alabilirler. Pasaport, bir kişinin uluslararası seyahat etmek için gereken resmi bir belgedir ve borçları pasaport başvurusunu engellemeyecektir. Ancak, bazı ülkeler pasaport başvurusu için mali durumları değerlendirebilir ve kişinin borçları bu değerlendirmede dikkate alınabilir.
Bazı ülkeler, kamu borçları dahil olmak üzere tüm borçları değerlendirmektedir. Bu nedenle, pasaport başvurusunda bulunmadan önce, ilgili ülkenin pasaport başvuru gereksinimlerini ve finansal şartlarını dikkatli bir şekilde incelemeniz önerilir. Ayrıca, bazı ülkeler, özellikle devlet memurlarına verilen yurtdışı yasağı veya mahkeme kararı nedeniyle vergi borcu olan kişilerin pasaport başvurularını reddetme hakkına sahip olabilir.
Öte yandan, kimi ülkelerde vergi borçları pasaport başvuru işlemini etkilemez. Bu nedenle, pasaport almadan yapmadan önce ilgili ülkenin pasaport başvuru gereksinimlerini dikkatlice incelemek önemlidir. Vergi borcu olan kişilerin pasaport başvuru işlemini engellememesi durumunda bile, vergi borçlarının ödenmemesi ciddi sonuçlara neden olabilir. Vergi borçları, faizler ve cezalarla birlikte artabilir ve uzun vadede ciddi maddi zorluklara neden olabilir.
Sonuç olarak, vergi borcu olanlar genellikle pasaport çıkarabilirler. Ancak, bazı ülkeler vergi borçlarını da pasaport başvuru işlemini engelleyen borçlar olarak kabul edebilir. Bu nedenle, pasaport başvuru işlemini yapmadan önce, ilgili ülkenin başvuru gerekliliklerini dikkatli bir şekilde incelemek ve vergi borçlarını ödemek veya ödeme planı yapmak önemlidir.
Bu konuda size yardımcı olması için SaltVisa’nın deneyimli vize danışmanlarına müracaat edebilirsiniz.
İcralık Olan Yurt Dışına Çıkabilir mi?
Borcu olanlar belirli şartları yerine getirmesi durumunda vize alarak yurt dışı seyahati yapabilir.
İcra, bir borçlunun borcunu ödemediği durumlarda alacaklı tarafından alınan bir yasal takip sürecidir. Bu süreçte, alacaklı tarafından verilen icra takibi kararı doğrultusunda, borçlu kişinin mal varlığına veya gelirine haciz konulabilir. Bu durumda, icralık olan kişinin yurt dışına çıkışı sınırlandırılabilir.
Yurt dışına çıkış sınırlandırması, icralık olan kişinin yurt dışına çıkış yapabilmesi için önceden izin alması gerektiği anlamına gelir. Bu izin, icra takibi başlatan alacaklı tarafından verilir. İzin, icralık kişinin yurt dışına çıkması için gerekli olan sebep ve süreye bağlı olarak verilebilir. Örneğin, acil bir sağlık sorunu, iş gezisi veya tatil amaçlı seyahat gibi nedenler yurt dışı çıkış izni almak için uygun sebeplerdir.
Ancak, yurt dışına çıkış sınırlandırması alacaklı tarafından talep edilmişse, icralık kişinin yurt dışına çıkışı engellenebilir. Bu durumda, icralık kişi yurt dışına çıkmadan önce önceden alacaklı tarafından verilen izin belgesini ibraz etmek zorundadır. İzin belgesi olmadan yapılan yurt dışı çıkışları, havaalanlarında engellenebilir.
Sonuç olarak, icralık olan bir kişi yurt dışına çıkabilir ancak bazı durumlarda yurt dışı çıkışı sınırlandırılabilir. İcra takibi başlatan alacaklı tarafından yurt dışına çıkış izni verilmesi durumunda icralık kişi yurt dışına çıkabilir, aksi takdirde yurt dışına çıkması engellenebilir. İcralık kişilerin yurt dışına çıkmadan önce ilgili hukuki süreçleri ve yurt dışı çıkış izni alma şartlarını dikkatlice incelemeleri önerilir.
Borç sahiplerini vize başvurularında en titiz inceleyen konsolosluk, İngiltere Konsolosluğudur. İngiltere Konsolosluğu başvuru sahiplerinin güncel ekonomik durumlarını, gelir gider dengelerini Türkiye’de geçinip gecinemediklerini, başvuru sahiplerinin tasarruflarını yakın planda inceleyen bir konsolosluktur. Dolayısıyla borçlarınızı/taksitlerinizi düzenli ödemeniz vize almanız için yeterli olmayabilir. Vize kabulünü garantilemek için güncel bilgileri vize danışmanlarına müracaat ederek öğrenebilirsiniz.
Not: Schengen vize işlemlerinde borcu olan kişiler banka hesap dökümü sunabiliyorsa ve durumu vize almaya uygun bulunursa borcu olan kişi vize alabilecektir.
Vergi Borcu Olanlara Konsolosluk Vize Verir mi?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki konsolosluklar maliye polisi gibi çalışan kurumlar değildir. Yani adli sicil durumunuz dışında standart borç geçmişinizle direkt olarak ilgilenmezler veya borçlarınız vize için ayrıca bir engel teşkil etmez. Özellikle turistik, ticari, ziyaret ve fuar gibi kısa süreli vize başvurularında kişilerin vergi ya da kredi borcuna bakılmaz.
Öte yandan burada kritik olan nokta, borcu olanların yurt dışı vize başvurusunda bulunurken güncel tarihli vergi levhası sunabilmesi ve banka hesabında seyahat için gerekli olan para miktarını gösterebiliyor olmasıdır. Vergi borcu olanlar da evrak eksiği olmadığı müddetçe vize alabilirler.
Bağkur/Sigorta Borcu Olanlara Vize Verilir mi?
Bir kişinin borcu olması, genellikle seyahat etme yeteneğini etkilemez. Ancak, bazı ülkelerin vize başvuruları için mali durumu değerlendirdikleri ve borçların, özellikle de kamu borçlarının bulunması durumunda vize başvurularının reddedilebileceği bilinmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borcu olan bir kişinin vize başvurusu yapması mümkündür, ancak bu durumda vize başvurusunun sonucu olumsuz olabilir. Vize başvurusu yapan bir kişi, başvuruyu aldığı ülkenin konsolosluğuna veya elçiliğine başvurarak, o ülkeye seyahat etmek amacıyla gereken izin ve belgeleri alır. Vize başvurusu sırasında, başvuru sahibinin ekonomik durumu, sosyal durumu, seyahat amacı ve seyahat planları gibi birçok faktör göz önünde bulundurulur.
Vize başvurusu sırasında, başvuru sahibinin SGK borçları da göz önünde bulundurulur. Bazı ülkeler, vize başvurusu yapacak kişilerin sosyal güvenlik borçlarını ödemiş olmasını şart koşabilir. Bu durumda, SGK borcu olan kişilerin vize başvuruları olumsuz sonuçlanabilir.
Ancak, SGK borcu olan kişilerin vize başvurularının olumsuz sonuçlanması kesin bir durum değildir. Bazı ülkelerde, SGK borcu olan kişilere vize verilmesine yönelik farklı uygulamalar bulunabilir. Bu uygulamalar ülkelere göre değişiklik gösterebilir.
Bu nedenle, bir kişinin borcu olsa bile vize alması mümkündür. Ancak, vize başvurusunda bulunan kişinin ülkeye giriş için yeterli finansal kaynakları olduğunu göstermesi gerekebilir. Dolayısıyla tekrar edelim, vize başvurusunda bulunmadan önce, ilgili ülkenin vize gereksinimlerini ve finansal şartlarını dikkatli bir şekilde incelemeniz önerilir. Başvuru sahipleri belirli şartları yerine getirebiliyorsa borcu olanlar vize alabilir mi? sorusunun yanıtı Evet olacaktır.
Kredi veya Kredi Kartı Borcu Vize Almaya Engel Oluşturur mu?
Vize başvuru yapacak olan kişilerin sıklıkla sorduğu sorulardan birisi de “Kredi ve kredi kartı borcu vize almaya engel mi?”olmaktadır. Özellikle son yıllarda artış gösteren kredili banka işlemleri sebebiyle kredi borcu olan kişi sayısında artış gözleniyor. Bunun yanı sıra yurtdışı seyahat masrafları için kredi çeken kişiler de mevcut. Aynı şekilde vatandaşlar seyahat masraflarının bir kısmını, örneğin uçak biletini, kredi kartı ile alabiliyorlar. Dolayısıyla kredi kartı borcunun vize için engel teşkil edip etmediği de merak konusu oluyor.
Banka hesap dökümü sunmadan vize başvurusu yapılamayacağını yukarıda da belirtmiştik. Başvuru sahibinin kredi borcu var ve düzenli olarak borçlarını ödeyip ek olarak banka hesabında yeterli miktarda para gösterebiliyorsa durumun da uygun bulunması halinde kişiler vize alabilecektir. Bu noktada önemli olan, para giriş çıkışının olduğu bir banka hesabına ait kredi kartı sahibi olmak veya aynı bankadan kredi çekmiş olmaktır. Hareketli bir banka hesabı genellikle başvuru sahibinin lehinedir. Düzenli ödemelerin belgelenebilir olması vize yetkililerini ikna eder.
Borçları Nedeniyle Bankada Para Gösteremeyen Kişiler Nasıl Vize Başvurusu Yapmalı?
Bazı kişiler borçları sebebiyle bankada para gösteremezler. Ancak biliyoruz ki konsolosluklar ve büyükelçilikler banka hesabındaki parayı garantör olarak görmektedirler. Bu derece önemli bir vize referansının ortadan kalkması demek vize reddi almak demektir. Peki, borçları nedeniyle bankada para gösteremeyen kişiler nasıl vize başvurusu yapmalı?
“Banka hesabında para olmadan vize alınır mı?” diyorsanız, bu soruya yanıtımız “Evet, alınabilir.” olacaktır. Sponsorlu vize başvurularında; hesapta para olmadan vize almak mümkündür. Bu noktada da size sponsor olan kişi veya kurumun güvenilir, ikna edici bir konumda olması önem arz ediyor.
Sponsor bulduktan sonra ise vize evraklarına aşağıdaki maddeleri de ekleyebilirsiniz:
- Sponsor olacak kişinin eksiksiz iş yeri evrakları
- Sponsorun son 3 aylık bakiyeli, kişisel banka hesap dökümü
- Sponsor tarafından yazılmış (varsa) akrabalık bağını belirten sponsorluk dilekçesi
- Sponsorun kimlik fotokopisi
- Sponsorun tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için ” Sponsorlu Vize Başvurusu Nasıl Yapılır? ” yazımızı okumanızı öneririz.
Vize İçin Bankada Ne Kadar Para Göstermek Gerekir?
Vize başvurusu için banka hesap dökümü oldukça önemlidir. Bankada bulunan para, seyahat için bir teminat oluşturur ve yeterli görülmeyen para miktarı sebebiyle vize reddi verilebilir. O yüzden gidilecek olan ülkenin, maddi gelir konusunda beklentileri öğrenilmelidir.
Her ülkenin günlük belirlediği bir miktar vardır. Örneğin, seyahat için günlük 50 Euro sahibi olunması gerekli diyelim; 5 günlük seyahat için 250 Euro mutlaka hesapta bulunmalıdır. Bankada olması gereken para miktarını en güncel şekilde vize danışmanlarından öğrenebilirsiniz.
Vize başvurusu yaparken bankada bulunması gereken paranın tek seferde ve yakın zamanda hesabınıza yatırılmış olması kuşku uyandırır. Dolayısıyla başvuru tarihine yakın zamanda para girişi yapılmış hesaplar da kişiye vize reddi verdirebilir. Bu konuda doğru adımları izlemek oldukça önemlidir.
Kendi üzerinize dükkan, ev, araba vs. varsa mutlaka evrakların arasına eklemelisiniz. Ek gelir aldığınız herhangi bir yer varsa da aynı şekilde belgelendirmelisiniz.
Not: Banka hesap dökümü sunulurken mutlaka kredi çekilen bir banka hesabı veya kredi kartı kullanılan bir banka varsa, o bankaya ait düzenli ödeme işlemlerini gösteren dökümler de gerekli evrakların arasına eklenmelidir.
Ülkelere göre banka hesabınızda ne kadar para bulunması gerektiğini merak ediyorsanız Vize İçin Bankada Ne Kadar Olmalı? yazımızı okuyabilirsiniz.
Değerli ziyaretçilerimiz, Borcu Olanlar Vize Alabilir mi? yazımızın burada sonuna geldik. Vize işlemleri hakkında daha detaylı bilgi için web sayfamızı inceleyebilirsiniz.