Değerli SaltVisa ziyaretçileri merhaba, bu yazımızda vize sponsorluğu meselesine değinmeye çalışacağız.
Öğrenciler, ev hanımları, çalışmayanlar veya düzenli geliri olmayan vatandaşlarımız vize başvurularını sponsorlar aracılığıyla tamamlaması gerekirken,detayları sayfamızın devamında bulabilirsiniz…
- Vize sponsorluğu nedir?
- Vize başvurularında kimler kime sponsor olabilir?
- Vize başvuru sahibine sponsor olacak kişiler hangi şartlara sahip olmalı?
- Vize sponsorluğunun bağlayıcılığı veya dezavantajları var mıdır?
- Sponsorlar vize başvuruları için hangi evrakları hazırlamalı?
- Yurt dışından davetiye gönderen kişiler vize başvurularında sponsor olabilir mi?
- Vize sponsorlarının dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?
Bu gibi sorulara yanıtlar vermeye çalışacak ve sponsorluk meselesinin bir vize başvuru sahibi için ne kadar önemli bir husus olduğu konusunda bazı hatırlatmalar yapacağız.
Vize Sponsorluğu Nedir?
Konsolosluklar vize başvurusunda bulunacak kişilerin bazı koşulları sağlamasını istemektedir. Konsolosluklar vize başvurusunda bulunacak kişilerden profesyonel iş hayatını ve gelirlerinin ispat edilmesini talep eder. Vize başvurusunda bulunacak kişiler bazen iş hayatının ispat edemezken bazen de yeterli maddi gelire veya maddi geliri olmasına rağmen bu durumu belgeler üzerinden ispat edememektedir.
Ayrıca bazı vize başvuru sahipleri yaş ve medeni durumları nedeniyle Konsolosluğun talep ettiği koşulları yerine getirememektedir. İşte bu gibi durumlarda gerekli koşulları sağlayamayan vize başvuru sahibinin imdadına vize sponsoru yetişecektir.
Vize sponsoru: Konsolosluğun vize başvuru sahiplerinden talep ettiği koşulları yerine getiremeyen başvuru sahipleri için bir nevi kefil, finansör olması demektir. Vize başvurusunda bulunacak kişiler düzenli bir maddi gelire sahip değilse, öğrenciyse, ev hanımıysa veya profesyonel iş hayatın yoksa birinci derece yakınlarını vize başvuruları sırasında sponsor olarak gösterebilecek böylelikle Konsoloslukların vize başvuru sahiplerinden talep ettiği koşulları dolaylı yönden tamamlamış olacaklardır.
Kimler Vize Sponsoru Olabilir?
Vize başvurularında kimler kime sponsor olabilir? Vize başvurularında kullanılacak sponsorluklarda Konsoloslukların bazı sınırlamaları mevcuttur. Vize başvuru sponsorlukları için Konsolosluklar sponsorların sadece başvuru sahibinin birince derece yakın akraba olmasını şart olarak sunarken bunun dışında sunulacak sponsorluklar istisnai durumlar dışında kabul edilmemektedir.
Konsoloslukları bazı durumlarda birince derece akraba yerine diğer vize ve seyahat sponsorluklarını da kabul ederken bu sponsorlar abla, teyze, dayı, amca ve öğretmen olabilmektedir. Ancak ilk aşamada veya doğrudan bu sponsorluklar kabul edilmeyebilir. Hatta bu vize sponsorunu birinci derece yakın akrabasını göstermeyecek kişilerin vize başvuruları için danışmanlık hizmeti almaları gerekebilir.
Vize sponsorluğu yapabilecek birinci derece yakın akrabalar şöyle: Anne, Baba ve Eş.
Sponsor Hangi Şartlara Sahip Olmalı?
Vize başvurularında sponsor olacak kişiler öncelikle başvuru sahibinin birinci derece yakın akrabası olması gerekmektedir. (anne, baba veya eş.)
Sponsorun başvuru sahibinin birinci derece yakın akraba olmasının ardından sponsor olacak kişinin profesyonel işi ve düzenli gelirinin olması ve her iki durumu da belgeler üzerinde ispat edebilmelidir.
Çalışmayan veya gelirlerini belgeler üzerine ispat edemeyen kişilerin vize başvurularında sponsor olabilmesi mümkün değildir.
Sponsorluğunun Dezavantajı Var Mı?
Vize başvurularında sponsor olmanın bağlayıcılığı veya dezavantajı yoktur ancak vize başvuru sahibinin iltica durumlarında sponsorlar bir takım sorularla karşı karşıya kalabilirler ancak bu durumun istisnai durumlar dışında mümkünatı yoktur.
Sponsor Hangi Evrakları Hazırlamalı?
Vize başvurularında sponsor olacak kişilerin hazırlaması gereken evraklar aşağıdaki başlıklar etrafında şekillenecektir:
- İş evrakları
Şirket sahipliği, çalışan olunması, memurluk ve emeklilik gibi durumlar detaylıca ispat edilmelidir. - Maddi gelir evrakları
Sponsor kişiler sponsor olacaklarını ispat edebilmeleri son 3 aylık yeterli bakiyeye sahip banka hesap dökümlerini, birikim hesaplarını, tapu ve diğer ek gelir belgelerini sunmaları gerekecektir. - Akrabalık bağının ispatı:
Vize başvuru sahibine sponsor olacak kişi ile sponsorunun akrabalık bağı belgeler üzerine ispat edilmelidir. Akrabalık bağı evlilik cüzdanı fotokopisi veya www.turkıye.gov.tr web sayfasından e devlet ile alınan tüm aile bilgilerinin göründüğü tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği ile ispat edilebilir. Konu hakkında daha detaylı bilgi için Schengen vizesi sponsorluğu evrakları yazımızı okuyabilirsiniz.
Davetiye Gönderen Kişiler Sponsorluk Yapabilir mi?
- Yurt dışından davetiye gönderen kişiler vize başvuru sahiplerine sponsor olabilir ancak bu durumlar için bazı kısıtlamalar olacaktır. Daha önce de belirttiğimiz üzere vize başvurularında sadece birinci derece akrabaların sponsor olmasına izin verilmektedir bunun dışında sponsorluklar pek mümkün değildir.
- Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız yaşadıkları ülkeye anne veya babalarını davet etmeleri gerekebilir bu gibi durumlarda davetiye gönderen yurt dışında yaşayan kişilerin vize başvuru sahibine belgelerini e sunmaları koşuluyla sponsor olabileceklerdir.
Sponsorlukta Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vize sponsorlarının dikkat etmesi gereken hususlar şöyle:
- Vize başvuru sahibine sponsor olacak kişi birinci derece yakın akraba olmalı,
- Vize başvuru sahibine sponsor olacak kişi sponsorluk belgelerini eksiksiz olarak sunmalı,
- Vize başvuru sahibine sponsor olacak kişinin noter onaylı belgeler sunması gerekebilir,
- İspanya, Malta, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Litvanya gibi ülkelerin vize başvurularında sponsor olacak kişilerin daha dikkatli olmaları, vize başvuruları öncesi resmi bilgi kaynaklarında bulunan bilgileri dikkate almaları önemle rica olunur.
Hata: İletişim formu bulunamadı.