Schengen Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Değerli ziyaretçilerimiz merhaba, Schengen vizesi hakkında sıkça sorulan sorular konusu üzerine hazırladığımız web sayfamıza hoşgeldiniz.

Bu çalışmayı yaparken sektör paydaşları konsolosluklara, Schengen makamlarına, vize başvuru merkezlerine, seyahat acentalarına ve Google’a Schengen vizesi hakkında en çok sorulan soruları, insanların en çok merak ettiklerini sizler için derledik. Fayda sağlayacağını düşünüyoruz.

Schengen Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular: Schengen Vize Nedir, Ne Anlama Gelir?

Schengen vizesi, sınırları özel anlaşmalarla belirlenmiş içerisinde 26 Avrupa Birliği Ekonomik Topluluğu ülkesinin yer aldığı özel bir anlaşmadır. Anlaşma neticesinde geçerli bir Schengen vizesi ile toplamda tam 26 ülke seyahat edilebilecektir.

Ancak Dışişlerinde başka ülkeler tarafından temsil edilen örneğin İzlanda ve Lihtenştayn gibi ülkelere sadece temsil edilen ülke konsolosluğundan alınacak özel schengen vizesi ile giriş yapılabilecektir.

Schengen vizesi maksimum 90 günlük konaklamalar için verilmektedir. Schengen vize sahipleri bu vizeleri ile üye ülkelerde çalışamaz, iş kuramaz ve vize süresinden fazla konaklama yapamaz.

Schengen Ülkeleri

Schengen alanı AB ve AB üyeliği bulunmayan ancak Avrupa kıtasında yer alan ülkelerden oluşmaktadır. Schengen alanında birliği üye olmayan Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn gibi ülkeler de yer alırken Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Yunanistan ise Schengen alanını oluşturan diğer ülkelerdir.

Schengen vizesi nasıl ve nereden alınır?

Schengen vizesi alabilmek için öncelikle Konsoloslukların vize standartlarını eksiksiz olarak yerine getirmeniz gerekmektedir. Vize başvurusunda bulunacağınız ülke konsolosluğunun resmi web sayfasını veya yetkili vize başvuru merkezinin web sayfasını ziyaret ederek vize yönergelerini okuyabilir, yönergelerde belirtilen şartları eksiksiz bir şekilde yerine getirerek Schengen vizelerinizi alabilirsiniz.

Diğer yandan Schengen vize başvuru şartları ülkelere göre farklılık gösterebilmektedir.

Üye ülkeler büyük oranda vize başvurularını akredite ettiği vize başvuru merkezleri üzerinden kabul ederken, Konsolosluklara yapılacak vize başvuruları haftanın sadece birkaç günü kabul edilmektedir. Vize randevuları genel anlamda ileri bir tarihe verilirken istisnai durular dışında vize başvurularının doğrudan Konsolosluğa yapılması pek mümkün değildir. Bu sebeple Schengen vize başvurularınızı Konsoloslukların yetkili kıldığı vize başvuru merkezlerine gerçekleştirmeye özen gösteriniz.

Schengen Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular: Başvuru Nasıl Yapılır?

Schengen vizesi için başvurularınızı mümkün olduğunca vize başvuru merkezlerine yapmaya çalışınız. Randevu yoğunluğu olmaması halinde ise vize başvurularınızı Konsolosluklara yapabilirsiniz.

Konsolosluklar vize müracaatlarından bölgesel hizmet vermektedir. Başvuru öncesi ikamet ettiğiniz şehre hizmet veren Konsolosluğu veya vize başvuru merkezini kontrol etmeyi unutmayınız. Aksi takdirde vize başvurunuz kabul edilmeyecektir. Bazı ülkelerin vize başvurularında ise görev bölgesi sınırlaması bulunmamaktadır.

Schengen vize başvurunuz öncesi başvuru yapacağınız şehri tespit ettikten sonra izlemeniz gereken adımlar sırasıyla aşağıdaki gibidir.

  1. Resmi vize başvuru merkezinin web sayfasına girin, evrak listesi ve vize yönergelerini okuyun,
  2. İşlem sonuçlanma süresi ve randevu yoğunluğu gibi süreleri de dikkate alarak başvuru için yeteri kadar zamanın bulunduğuna emin olun,
  3. Yeterli zaman var ise resmi web sayfadan ücretsiz randevu oluşturun. Randevusuz başvurular kabul edilmez,
  4. Web sayfasından indirdiğiniz evrak listesini açıklamalarını dikkate alarak eksiksiz olacak şekilde hazırlayın.
  5. Formunuzu doldurun ve ‘’signature’’ yazan bölümleri imzalayın.
  6. Tüm evrakları, randevunuzu gösterir belgeyi ve pasaportunuzu bir dosya haline getirin,
  7. Randevu günü vezneye evraklarınızı verin, parmak izinizi verin ve vize ücretinizi ödeyin.
  8. İşleminiz sorunsuz bir şekilde tamamlanmış ise tarafınıza verilen fişi kaybetmeyin ve pasaportunuzu bu fiş ile alım.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Schengen vizesi için gerekli evrakları web sayfamızın ilgili menülerinde bulabilirsiniz. Onun dışında Schengen vize başvuruları için hazırlanması gereken evraklar mesleki durumunuza, medeni durumunuza, yaşadığınız bölgeye ve seyahat amacınıza göre küçük çaplı değişiklikler gösterebilir.

Yine başkonsolosluk ve Büyükelçiliklerin talep etmiş olduğu evraklar arasında da farklılıklar bulunabilmektedir.

Öte yandan Konsolosluklar standart evrak listesinde belirtilen evraklardan bağımsız olarak sizlerden yeni evraklar talep edebilir. Konsolosluklar başvuru sahiplerini yakından tanımak için yeni evraklar talep edebilirken bu evrakların tamamlanması zorunludur.

Daha detaylı bilgi için SSS sayfamızı inceleyebilirsiniz.

2020 Schengen Vize Ücretleri

2020 Konsoloslukların schengen vize harcı 80 €’dur. Bu tutara ek olarak Konsoloslukların akredite kuruluşları olan vize başvuru merkezlerinin servis bedelleri de eklenecektir. Vize başvuru merkezlerinin servis ücretleri genel anlamda Konsolosluk harç ücretinin yarısına tekabül edebilmektedir.

Schengen üye ülkelerinin ve vize başvuru merkezlerinin ücretlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Çocuklar için Schengen vize başvuru ücreti?

Konsolosluklar 12 yaşından gün almamış vize başvuru sahiplerinden genel anlamda Konsolosluk harç bedeli talep etmemektedir. Bazı ülkeler ise 0-6 yaş arası başvuru sahiplerine vize harç muafiyeti tanımaktadır.
Vize başvurularınızı başvuru merkezlerine yapacaksanız çocuklarınız her ne kadar konsolosluk harç bedelinden muaf olsa da başvuru merkezi servis bedelini ödemesi gerekecektir.

Yabancılar İçin Schengen Vize Başvuru Ücreti

Schengen vize başvurularını farklı bir ülkeden gerçekleştirecek yabancı ülkelerin Schengen vize ücretleri T.C. vatandaşları ile aynı olmayabilir.
Schengen bölgesi ile vize kolaylığı anlaşması bulunan Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Rusya, Sırbistan, Ukrayna vatandaşları için Konsolosluk harç bedeli 35 €’dur.

Schengen Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular: Vize Randevuları Nasıl Alınır?

Schengen vize başvurularında bulunacak kişilerin randevu alarak başvuruya gitmeleri zorunludur.
Randevusuz başvurular acil durumlar dışında kabul edilmemektedir.
Randevu işlemleri büyük oranda vize başvuru merkezinin web sayfaları veya çağrı merkezleri üzerinden temin edilirken bu işlem tamamen ücretsizdir.

Son dönemde başta Fransa Konsolosluğu, İsviçre Konsolosluğu online vize başvuru formunu doldurduktan sonra randevu alabilme olanağı sunarken randevu alabilmek için vize başvuru formunu önceden doldurmanız gerekecektir.

Schengen Vize Başvuruları Sırasında Parmak İzi Zorunlu Mu?

Schengen vize başvurularında parmak izi uygulaması 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren tüm üye ülkelerde zorunlu hale gelmiştir. Parmak izi vermeden Schengen vize başvurusu kabul eden üye ülke bulunmamaktadır.

Parmak izi beyanı vize başvuru sahiplerinin aslında bir kimlik doğrulama işlemidir. İltica durumlarında AB makamları parmak izi beyanlarından yola çıkarak sorumlu konsolosluğu tespit etmeyi amaçlamaktadır.

Schengen vize başvurularında parmak izi beyanında bulunan başvuru sahiplerinin vizelerine VİS notu düşülürken bazı durumlarda bu not düşülmemektedir.

Schengen vize başvurularında parmak izi beyanında bulunmuş ancak vize başvuru red ile sonuçlanmış başvuru sahiplerinin vermiş olduğu parmak izi beyanları yeni vize başvurularında geçersiz sayılacaktır.

25 Eylül 2014 tarihinden sonra Schengen vize başvuruları sırasında parmak izini bilgisini vermiş ve vize onayı almış başvuru sahipleri 5 yıl süreyle bazı ülkeler hariç parmak izi bilgilerini beyan etmeleri gerekmeyecektir.

Malta, Polonya, Norveç, Avusturya, Letonya, Litvanya, Danimarka ve Finlandiya her vize başvurusunda parmak beyanı talep edebilir.


Schengen vize işlemleri hakkında diğer bilgiler için tıklayın.


Diğer vize işlemleri hakkında bilgi için tıklayın

schengen vizesi
Okumaktan yorulduysanız, bizimle iletişime geçin!
Vize danışmanlarımızla görüşün, hizmetlerimiz hakkında bilgi edinin ve başvuru sürecinizi başlatın.
Hızlı İletişim
Vize danışmanlarımızla görüşmek için iletişim bilgilerimiz

Diğer Yazılar

Popüler Yazılar

Google Değerlendirme Notu
4.9
1062 yoruma göre
js_loader