Öğrenciler İçin Almanya Vizesi

Değerli ziyaretçilerimiz, ” Öğrenciler için Almanya Vizesi ” konusu üzerine hazırladığımız sayfamıza hoşgeldiniz.

Her yıl sadece Türkiye’den binlerce öğrencinin Erasmus+ benzeri programlarla eğitim görmek veya çeşitli Avrupa Birliği projelerinde gönüllü olarak çalışmak üzere gitmeyi tercih ettiği Almanya; yine pek çok genç ve öğrenci için tarihi, sosyal ve kültürel değerleriyle turistik olarak da bir cazibe merkezi konumunda.

Türkiye’de öğrenci olan, çalışan ya da çalışmayan vatandaşlarımız sayfamızda yer alan bilgilerden yola çıkarak Almanya eğitim, turistik, aile-arkadaş ziyareti, konferans, tıbbi tedavi için vizesi şartları hakkında temel bilgilere sahip olabilir; aracı firma aracılığıyla Almanya Konsolosluklarına bireysel başvuru yapabilir veya Salt Visa danışmanlık hizmetlerinden yararlanarak vizelerini rahatlıkla alabilirler.

Bu yazımızda “Almanya için vize başvurusu yapmak isteyen öğrenciler nelere dikkat etmeli, hangi durumlarda hangi vize türlerine başvurmalı? ” gibi yanıt bekleyen tüm soruları cevaplamaya çalışacağız.

Öğrenciler için Almanya Vize Başvurusu

Öğrenci olarak Almanya’ya gitmek isteyen vatandaşlarımız öncelikle seyahat amaçlarını ve Almanya’daki ikamet sürelerini dikkate almalıdırlar. Çeşitli seyahat gerekçeleri için farklı alt vize türleri bulunmakla beraber; Almanya, 90 güne kadar sürecek kısa süreli ikametler için Schengen vizesi olarak; 90 günden uzun süreli ikametler içinse ulusal vize şeklinde öğrencilere çeşitli vize imkanları sunmaktadır.

Almanya vizesi almak isteyen öğrenciler Schengen (90 gün altı) vize başvuruları için seyahat tarihinden en erken 180 gün önce, Ulusal (90 gün üstü) vize başvuruları için ise seyahat tarihinden en erken 90 gün önce vize başvurularını gerçekleştirebilirler.

Öte yandan 90 gün ve üzeri kalış gerektiren durumlarda bu vizelerin (Ulusal) işlem süreleri uzayabileceğinden vatandaşlarımızın planladıkları seyahat başlangıç tarihinden en az bir ay önce başvurularını gerçekleştirmelerini öneririz.

Öğrenciler için Almanya Vizesi Şartları

Almanya Konsolosluğu;

Hali hazırda Almanya’daki bir üniversitenin lisans veya lisansüstü bir programından kabul mektubu almış öğrenciler için Eğitim Vizesi (Studienvisum),

3 ay-1 yıl arası sürecek eğitim faaliyetleri ve Almanca eğitimleri için, Dil Kursu Vizesi (Sprachkursvisum),

Almanya’da eğitim almak isteyen ancak henüz herhangi bir program seçmemiş veya herhangi bir programa kayıt yaptırmamış olan öğrenciler için ise Öğrenci Adayı Vizesi (Studienbewerbervisum) kategorilerinde öğrencilere vize imkanı sunmaktadır.

Almanya Eğitim Vizesi (Studienvisum)

Almanya’da bir üniversiteden lisans veya lisansüstü düzeyde kabul almış öğrencilerin, Almanya Eğitim Vizesi’ne başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu vizeyle ilk etapta 3 veya 6 aylık giriş vizelerini alabilecek olan öğrenciler, Almanya’ya yerleştikten sonra aldıkları bu vizenin gerçerlililik süresi dolmadan önce Almanya’da yabancılar şubesine giderek 1 veya 2 yıllık oturum izinlerini alabilirler.

Almanya Eğitim Vizesi İçin Gerekli Belgeler:

  • Almanya’daki bir üniversiteden alınmış kabul mektubu (Zulassungsbescheid)
  • Almanya’da ikamet edilecek süre boyunca maddi giderlerin karşılanabileceğini teyit eden bir belge (Garantör veya Bloke hesap)
  • Dil Kursu Vizesi (Sprachkursvisum)

Almanya’ya herhangi bir dil kursunda Almanca öğrenmek için gitmek isteyen öğrencilerin Dil Kursu Vizesine başvurması gerekmektedir. Almanya Dil Kursu Vizesini en fazla 9 aylık sürelerle verebilmekteyken, bu sürenin sonrasında uzatılamayacağının akılda tutulması gerekmektedir.

Almanya’ya Dil Kursu Vizesi ile gidecek olan öğrenciler Almanya’daki kalışlarını ancak vizeleri henüz sonlanmamışken – Almanya’daki bir üniversitenin lisans veya lisansüstü bir programından kabul aldıkları takdirde – Eğitim Vizesine başvurarak uzatabilirler.

Almanya Dil Kursu Vizesi İçin Gerekli Belgeler:

  • Almanya’daki bir dil kursundan alınmış dil kursu kayıt belgesi
  • Almanya’da ikamet edilecek süre boyunca maddi giderlerin karşılanabileceğini teyit eden bir belge (Garantör veya Bloke hesap)
  • Öğrenci Adayı Vizesi (Studienbewerbervisum)

Almanya’da eğitim almak isteyen, ancak henüz herhangi bir lisans veya lisansüstü program seçmemiş ya da herhangi bir programa kayıt yaptırmamış olan öğrencilerin Öğrenci adayı vizesi’ne başvuru yapmaları gerekmektedir.

Almanya’da eğitim almak isteyen öğrenciler, Öğrenci Adayı Vizesiyle Almanya’da dokuz ay süreyle üniversite öğrenimi hakkında bilgi alabilir‚ akademik kurumlarla iletişime geçebilir ve gerekli belgelerini temin edebilirler.

Öğrenci Adayı Vizesi İçin Gerekli Belgeler:

  • Türkiye’de herhangi bir üniversitede öğrenim görmeye hak kazanıldığını gösteren bir belge (noter tasdikli ve yeminli tercümesi yapılmış Lise Diploması ve ÖSYM Sonuç belgesi)
  • Almanya’da ikamet edilecek süre boyunca maddi giderlerin karşılanabileceğini teyit eden bir belge (Garantör veya Bloke hesap)

Öğrenciler için Almanya Turist Vizesi

Almanya’ya gezi, tatil, tur programı olarak gitmek isteyen öğrenciler ise Almanya Turistik Vize’yi tercih etmek durumundadırlar.

Almanya turistik vize, Almanya’ya turistik amaçlı faaliyet yürütmek üzere seyahat edecek örneğin; turizm acentaları ile Almanya turuna katılacak, bireysel veya arkadaşlarıyla tatil yapmak üzere seyahat edecek öğrencilerin başvuru yapması gereken bir vize türüdür/ülkeye giriş iznidir.

Almanya turistik vize aynı zamanda bir Schengen vizesidir. Dolayısıyla alınacak olan vize ile vize geçerlilik süresi boyunca Almanya dışında Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Lihtenştayn, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, Macaristan, Malta, Norveç, İspanya, İtalya, İzlanda, İsveç, İsviçre ve Yunanistan’a giriş yapılabilecektir.

Almanya Schengen vizesi kısa süreli seyahatler için düzenlenmekte olan bir vizedir. Dolayısı ile bu vize ile Almanya’da çalışamaz, iş kurulamaz ve yaşanamaz.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için ” Almanya Turistik Vize ” yazımızı okumanızı öneririz.

Öğrenciler için Almanya Aile Ziyareti Vizesi

Almanya’ya aile ziyareti amacıyla gitmek isteyen öğrenciler Almanya Aile Ziyareti Vizesi’ne başvurmak durumundadırlar. Almanya Aile Ziyareti Vizesi Almanya’dan yapılan istek (taahhütname) ile Almanya’da bulunan ailelerini, akrabalarını ve arkadaşlarını ziyaret edecek vatandaşlarımızın başvurması gereken vize türüdür.

Bu vize türü için öğrencilerin Almanya’da ziyaret edecekleri tanıdıklarından davetiye belgesi alması gerekir. Almanya’dan davetiye gönderecek kişilerin yakın akraba olması, soyisim benzerliği olması zorunlu değildir.

Almanya’dan davetiye gönderecek (istek yapacak) kişinin ekonomik durumu yeterli değil ve evi misafir ağırlamak için uygun değil ise belediye onaylı resmi taahhütname (Verpflichtungserklärung) yerine Almanca yazılmış mektup alarak vize başvurusu yapabilirsiniz.

Verpflichtungserklärung yerine Almanca mektup alacaksanız ek olarak davet eden kişinin Almanya kimlik kartı ya da oturum kartı fotokopisi ve varsa akrabalık ispatını gösterir tam vukuatlı nüfus kayıt örneklerini de almaları gerekir. Bu belgelerin aslını almanız gerekmemektedir. PDF formatında renkli tarama ile Almanya vize davetiyenizi edinebilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için ” Almanya aile, akraba ve arkadaş ziyareti vizesi ” yazımızı okuyabilirsiniz.

Öğrenciler için Almanya Vizesi Evrakları

Almanya’ya öğrenci olarak gidecek vatandaşlarımızın yukarıda belirtilenler dışında hazırlamaları gereken tüm diğer evraklar iki ana kategori çerçevesinde aşağıda listelenmiştir.

Schengen (90 gün altı) – Kısa süreli ikametler için vize başvurusu belgeleri

  • Eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış Almanya Schengen vize başvuru formu
  • Eğitimin-seyahatin bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerli pasaport
  • 2 Adet, biometrik özelliklere uygun, rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35×45 mm ebatlarında ve tüm yüzün net göründüğü fotoğraf
  • Geçerli ve orijinal Schengen seyahat sağlık sigortası
  • Almanya vize ücreti
  • Konaklama bilgisi dokümanı
  • Gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu
  • Varsa mevzuata uygun davetiye
  • Finansal duruma dair evraklar (Seyahat edecek kişi veya ailesi çalışıyorsa maaş bordroları, seyahat edecek kişi ve/veya ailesine ait banka cüzdanları (Fotokopi + orijinaller), Tapular, araç ruhsatları (fotokopi)
  • Sponsor evrakları (Seyahat edecek kişi Almanya’da göreceği eğitimin masraflarını karşılayabileceğini ve orada çalışmadan da geçimini sağlayabileceğini kanıtlayan belgeleri başvuru esnasında mutlaka yanında bulundurmalıdır.

Sponsor evrakları hakkında detaylı bilgi için ”Schengen Vize Sponsorluğu Belgeleri” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

  • Öğrenci belgesi ve Almanca tercümesi
  • Mezun olunan son eğitim kurumundan alınmış diploma ve Almanca tercümesi

Seyahat edecek kişi eğitimine ara vererek gidecekse mevcut okulundan almış olduğu bir izin belgesi

Seyahat edecek kişi çalışıyorsa ve işvereninden izni varsa dönüşte aynı iş yerinde çalışacağını teyit eden bir mektup

Seyahat edecek kişi daha önce bir dil kursuna gittiyse ilgili kurs sertifikası veya kurstan alınacak bir mektup

Almanya Dil Kursu vizesi için, haftada en az 20 ders saati olan kurs kayıt belgesi

Seyahat edecek kişinin anne ve babasına ait ikametgah senetleri ve Almanca tercümeleri

Uzun Süreli İkametler İçin Almanya Öğrenci Vizesi Belgeleri (90 Gün Üstü Ulusal Vize)

  • 2 adet vize başvuru formu (18 yaş altı öğrencilerin vize başvuru formları öğrencinin yanı sıra anne ve babası tarafından da imzalanmalıdır.)
  • En az 1 yıl daha geçerlilik süresi bulunan pasaport
  • Varsa eski pasaportların işlem görmüş sayfalarının fotokopileri
  • 1 Adet, biometrik özelliklere uygun, rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35×45 mm ebatlarında ve tüm yüzün net göründüğü fotoğraf
  • Eğitim alınacak ilgili kuruluştan alınmış kabul mektubu
  • İngilizce motivasyon mektubu
  • Kurs veya okul ücreti ödendi ise ilgili ödemeye dair makbuz
  • Öğrenci belgesi ve Almanca tercümesi
  • Mezun olunan son eğitim kurumundan alınmış diploma ve Almanca tercümesi

Seyahat edecek kişi eğitimine ara vererek gidecekse mevcut okulundan almış olduğu bir izin belgesi

Seyahat edecek kişi daha önce bir dil kursuna gittiyse ilgili kurs sertifikası veya kurstan alınacak bir mektup

Seyahat edecek kişi çalışıyorsa ve işvereninden izni varsa dönüşte aynı iş yerinde çalışacağını teyit eden bir mektup

Seyahat edecek kişinin mesleki nedenlerden dolayı Almanca öğrenimi görmesi gerekiyorsa, Almanca ’ya tercüme edilmiş olarak; kişinin Almanca bilgisinin mesleki gelişimi için gerekli olacağına dair bir işveren yazısı. ( İlgili yazı seyahat edecek kişinin hangi tarihte işe başladığı, hangi pozisyonda o şirkette çalıştığı ve aylık ne kadar maaş aldığı bilgilerini de içermelidir.)

  • Seyahat Sağlık Sigortası
  • Vize ücreti
  • Konaklama bilgileri
  • Gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu
  • Finansal duruma dair evraklar (Seyahat edecek kişi veya ailesi çalışıyorsa maaş bordroları, seyahat edecek kişi ve/veya ailesine ait banka cüzdanları (Fotokopi + orijinaller), Tapular, araç ruhsatları (fotokopi)
  • Sponsor evrakları (Seyahat edecek kişi Almanya’da göreceği eğitimin masraflarını karşılayabileceğini ve orada çalışmadan da geçimini sağlayabileceğini kanıtlayan belgeleri başvuru esnasında mutlaka yanında bulundurmalıdır. Sponsor evrakları hakkında detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.)
  • Şirket sahipleri için faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi
  • Detaylı özgeçmiş (CV)
  • Seyahat edecek kişi evli ise evlenme cüzdanı
  • Askerlik terhis / tecil belgesi
  • Nüfus müdürlüğünden alınacak vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Sabıka kaydı
  • Seyahat edecek kişinin Almanya’da bulunan 1. dereceden akrabaları varsa, o ülkedeki yasal durumlarını gösteren pasaportlarının ve iş/eğitim durumlarını gösteren belgelerinin fotokopisi

Öğrenciler için Almanya Vize Ücreti Ne Kadar?

Öğrenciler için Almanya Schengen vize ücreti 2 Şubat 2020 tarihi itibariyle zamlanmıştır. Bu doğrultuda öğrenciler için geçerli Almanya vize ücret tarifesi şöyle:

Turistik, ticari, aile-akraba-arkadaş ziyareti amaçlı Schengen vize harç ücreti: 80 Euro

6-12 yaş arası öğrenciler için Schengen vize haç ücreti: 40 Euro.

Uluslararası gönüllülük projesi, Erasmus, Erasmus stajı, AB projeleri kapsamında seyahat eden öğrencilerden vize harç ücreti alınmayabilir.

Daha detaylı bilgi için ” Almanya Vize Ücreti ” yazımızı okuyabilirsiniz

Öğrenciler için Schengen Vize Sponsorluğu Nedir?

Schengen vize sponsorluğu, konsoloslukların vize başvurularında talep ettiği standartları yerine getiremeyen kişilerin vize standartlarını dolaylı yönden yerine getirmesini sağlayan yönteme verilen isimdir. Konsolosluklar vize başvuru sahiplerini yakından tanımak için başvuru sahibinden geçimini sağladığı işi, aylık kazancını, yaşadığı şehri ve medeni durumunu ispat etmesini talep eder.

Konsolosluğun talep ettiği bu koşulları öğrenci veya ev hanımı olması nedeniyle yerine getiremeyen kişiler ise Schengen vize başvurularında kendilerine sponsor göstererek sponsor üzerinden vize talebi oluşturabilmektedirler. (Bkz: Vize sponsorluğu nedir?)

Öğrenciler Vize Başvurularında Anne Ya da Babalarını Sponsor Göstermek Zorunda mı?

Evet. Almanya için Öğrenci Vizesi başvurusu yapacak olan; anne ya da babası hayatta olan öğrencilerin vize başvurularında sadece birinci derece akrabalarını sponsor göstermeleri gereklidir. Ancak bazı durumlarda istisnalar tanınabilir.

Almanya’da eğitim almaya hak kazanmış, ebeveynleri hayatta olmayan veya ebeveynleri yeterli maddi olanağa sahip olmayan öğrenciler vize başvuruları için abi, abla, kardeş, amca, teyze, dayı, hala ve hatta öğretmenlerini sponsor göstererek vize başvurularını yapabilirler.

Bunun dışında insan kaçakçılığı gibi olumsuz durumlar dikkate alınarak vize başvurularında sadece birinci derece yakın akrabaların sponsor olmasına izin verilmektedir

Almanya İçin Vize Başvurusunda Bulunacak Öğrencilerin Banka Hesabında Ne Kadar Para Olmalı?

Almanya için Öğrenci Vizesi başvurusunda bulunacak öğrencilerin sponsorlu vize başvurusu yapacak olmaları nedeniyle kişisel banka hesaplarında yüklü miktarda para göstermeleri gerekmemektedir. Almanya vize başvurusunda bulunacak öğrencinin kişisel banka hesabında en az 3000 – 5000 TL arası bir bakiye, sponsorunun banka hesabında ise 7000 – 8000 TL bakiye bulunması yeterli olacaktır.

Eğitim, staj amacıyla Almanya’da 30 gün ve daha uzun süre kalacak öğrenci ve sponsorlarının banka hesaplarında bulunması gereken paranın da daha yüksek olması gerekecektir.

Hem Öğrenci Hem de Çalışan Öğrenciler Almanya için Nasıl Vize Başvurusu Yapmalı?

Öğrenci olup aynı zamanda çalışan öğrenciler Almanya vize başvurularını öğrenci ya da çalışan olarak yapabileceklerdir. Ancak öğrenciler freelance ya da düşük gelirli bir işte çalışıyorlarsa Öğrenciler için Almanya vize başvurularını sponsor göstererek yapmaları tavsiye edilir. Aylık geliri yüksek asgari ücreti üzerinde maaş alan öğrenciler bu iş yerinde uzun süredir çalışıyorlarsa vize başvurularını sponsor göstermeden de yapabilirler.

Toparlayacak olursak: hem öğrenci hem de çalışan öğrenciler çalıştıkları iş yerinde düşük maaşla çalışıyorlarsa vize başvurularını sponsor göstererek yapmalıdır.

Üniversite Öğrencilerinin Almanya Vize Başvurusu İçin Transkript Sunmaları Gerekir mi?

Kısa süreli maksimum 90 güne kadar Schengen veya turistik, ticari, aile, akraba ve arkadaş ziyareti vizesi için başvuru yapacak öğrencilerin vize başvuruları için transkript belgesi sunmaları gerekmemektedir.

Ancak uzun dönem vize başvurularında ve elbette Almanya Eğitim Vizesi, Almanya Dil Kursu Vizesi ve Almanya Öğrenci Adayı Vizesi kategorilerinde vize başvurusu yapacak olan öğrencilerin transkript belgesi sunmaları gereklidir.

Öğrencilerin Almanya Vize Başvuruları Kaç Günde Çıkar?

Öğrenciler için Almanya vizesi başvurusu yapmış öğrencilerin 2022-2024 yılında yapmış oldukları vize başvuruları başvuru yapılan konsolosluğa, başvuru yapılan vize türüne ve başvuru yapılan şehre göre değişiklik göstermektedir.

Öğrencilerin İstanbul ve Ankara’dan yapmış oldukları Almanya vize başvuruları genel anlamda 7-15 iş gününde çıkmaktadır. İzmir, Antalya, Gaziantep, Trabzon ve Bursa’dan yapılan vize başvuruları ise 15-25 iş günü arasında çıkmaktadır.

Ulusal (90 gün üstü) – yani uzun süreli ikametler için yapılan Almanya vize başvurularında değerlendirme süreleri de uzayabilir.

Öğrencilerin Almanya Vize Reddi

Almanya Vize Reddi, vize başvurusu yapan öğrencilerin vize almaya uygun bulunmadığı, konsolosluğun vize şartlarının yerine getirilmediği veya hatalı vize başvurusu yapıldığı anlamına gelen bir sonuçtur.

Almanya vize reddi öğrenciler için bir yurt dışı çıkış yasağı değildir.

Almanya için vize başvurusu yapan öğrenciler, karşılaştıkları vize reddi durumlarında SaltVisa danışmanlık hizmetleri ile vize reddine itiraz edebilir veya sayfamızda yer alan ”Almanya Vize Reddi ” yazımızdan yola çıkarak itiraz etme işlemleri hakkında temel bilgileri edinebilirler.

Öğrenciler İçin Almanya Vize Danışmanlık Hizmeti

İlk defa yurt dışına çıkacak veya sponsorunun maddi durumunu yeterli bulmayan veya daha önce Schengen vize reddi alan öğrenciler yapacak oldukları vize başvurularını danışmanlık firmaları aracılığıyla gerçekleştirmek istemektedirler.

Almanya vize danışmanlık firmaları öğrencilere genel anlamda aşağıdaki hizmetleri sağlar:

  • Konsolosluğun vize uyum koşullarının eksiksiz şekilde yerine getirilmesi,
  • Durumunuza uygun vize başvuru belgelerinin belirlenmesi,
  • Eksiksiz ve doğru vize başvurusunun yapılması
  • Vize başvuru sürecinin yönetimi,
  • Başvuru formlarının doldurulması,
  • Vize randevularının alınması,
  • Vize talep ve sponsorluk dilekçelerinin yazılması,
  • Seyahat sağlık sigortasının temini,
  • Konsolosluk mülakatına hazırlık,
  • İşlemi tamamlanan pasaportun Konsolosluktan teslim alınması vb. konularda hizmet vermektedirler.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için ” Almaya vize danışmanlık ” yazımızı okumanızı öneririz.

Okumaktan yorulduysanız, bizimle iletişime geçin!
Vize danışmanlarımızla görüşün, hizmetlerimiz hakkında bilgi edinin ve başvuru sürecinizi başlatın.
Hızlı İletişim
Vize danışmanlarımızla görüşmek için iletişim bilgilerimiz

Diğer Yazılar

Popüler Yazılar

Google Değerlendirme Notu
4.9
1037 yoruma göre
js_loader