İşe Yeni Başlayanlar İçin Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşe yeni başlayanlar için Schengen vize başvurusu nasıl yapılır ?

İşe yeni başlamış, maaş bordrosu çıkmamış vatandaşlarımız Schengen vize başvurularını 3 farklı şekilde yapabileceklerdir:

  1. Vize başvurusunda birinci derece yakın akrabalarını sponsor göstererek,
  2. Eski iş yerlerinden çalışma & referans evrakları alarak,
  3. Yeni iş yerinden klasik vize evraklarına ek olarak maaş yazısı alarak Schengen vize başvurularını yapabileceklerdir.

İşe Yeni Başlayanlar İçin Schengen Vize Şartları

Yeni işe başlamış, maaş bordrosu henüz çıkmamış vatandaşlarımız Schengen vize başvurularında Konsoloslukların istediği vize evraklarını genel anlamda tamamlayamamaktadır.

Bunun yanı sıra Konsolosluklar ve Schengen vize merkezlerinin web sayfalarında işe yeni başlayanlar için Schengen vize şartları konusu yeterince yer almamaktadır. Dolayısıyla işe yeni başlamış vatandaşlarımız yetersiz bilgi nedeniyle çoğu zaman vize reddi gibi durumlarla karşılaşabilmektedir.

Bu sebeple SaltVisa olarak Schengen vize reddi alma riskini azaltmak adına işe yeni başlayanlar için Schengen vize şartları konusuna dair bir çalışma yapmak istedik.

Schengen vize başvurusunda bulunmadan önce sayfamızda yer alan bilgileri dikkatlice okuyarak nispeten daha özenli vize başvurusu yapabilir ve böylece vize reddi alma riskini azaltabilirsiniz.

Gelin işe yeni başlayanlar için Schengen vize şartlarına birlikte göz atalım.

İşe Yeni Başlayanlar İçin Vize Şartları Nedir?

Schengen vizesi için başvuru yapacak iş yeni girenlerin maaş bordroları olmayacağı için çalıştıkları iş yerinin antetli kağıdına konsolosluğa hitaben pozisyon, unvan, izinli olunan tarihler, net maaş bilgisi ve seyahat dönüşü iş yerindeki görevine devam edileceğini belirten ıslak imzalı yazı almaları gerekmektedir.

Schengen vizesi için başvuru yapacak işe yeni başlamış kişiler son 3 aylık maaş bordrolarını sunmak zorunda değildir.

Schengen vize başvurusunda bulunacak işe yeni başlayanlar düzenli ya da düzensiz gelirlerini Konsoloslukla paylaşmalıdır.

Schengen vize başvurusu yapacak işe yeni girenler seyahat etmelerini sağlayan finansal yeterliliği sağlamalıdır.

Schengen vize başvurusu yapacak işe yeni başlayanlar asgari ücret alıyor ve turistik amaçlı seyahat ediyorsa vize başvurularında birinci derece yakın akrabalarını sponsor göstermelidir.

Schengen vize başvurusunda bulunacak kişi eski iş yerinden kısa süre önce ayrılmışsa (bir kaç ay) eski iş yerinden: işten çıkış belgesi, son 3 aylık maaş bordroları, iş yerinin antetli kağıdına konsolosluğa hitaben yazılmış kaşe ve ıslak imzalı çalışma yazısı almalıdır.

İşe yeni başlayan kişi yeni iş yerini temsil etmek üzere ticari Schengen vize başvurusu yapacaksa şirket sponsorluğunda seyahat edecek olmaları nedeniyle sponsor göstermeleri zorunlu tutulmaz

Vize başvurusu yapacak kişi işe yeni başlamış ve vize başvurularında birinci derece yakın akrabasını sponsor gösterecek olsa bile şahsi banka hesap dökümünü de vize başvurusunda sunmalıdır.

Schengen vize başvurusunda bulunacak işe yeni başlayanlar turistik amaçlı seyahat ediyorsa yıllık izin alma hakkı olmadan nasıl seyahat ettiğini istediğini Konsolosluğa yazılı olarak açıklamalıdır. Ticari vize başvurusunda bulunacaksa açıklama yapılması gerekmez.

Schengen vize başvurusu yapacak işe yeni başlayanların seyahat amaçları her zaman net ve anlaşılır olmalıdır.

Schengen vize başvurusunda bulunacak işe yeni girmiş kişiler son 5 yıl içinde Schengen vizesi almamışsa başvuru sırasında hazır bulunmaları ve parmak izi vermeleri zorunludur.

Vize başvurusu yapacak işe yeni girenler konsoloslukların yetki alanı sınırlaması olduğu için ikamet ettikleri şehre hizmet veren konsolosluğa veya vize aracı kuruma başvuru yapmaları gerekmektedir. Türkiye’de Schengen vize başvuruları üzerine hizmet veren 6 farklı vize merkezi bulunmaktadır. Türkiye’deki Schengen vize aracı kurumlarını öğrenmek için “ Vize Merkezi Nedir? “ yazımızı okuyabilirsiniz.

Schengen vize başvurusunda bulunacak işe yeni başlayanlar başvurularını seyahat tarihlerinden en geç 15 iş günü öncesinde tamamlamaları zorunludur. Başvurunun yapılacağı şehre bağlı olarak seyahat tarihinden en geç 30 gün önce vize başvurularının tamamlanması talep edilebilir.

Vize başvuruları için randevu alınması zorunludur. Randevular ücretsizdir. Randevular, konsolosluklardan telefon ya da e-posta ile veya vize merkezlerinin resmi web sayfasından online ortamda alınacaktır.

Vize başvurusu yapabilmek için Konsolosluk ve vize merkezlerinin ücretleri ödenmek zorundadır. Ödenecek olan vize ücretleri geri iade edilmez. Ödemeniz gerek ücretler hakkında bilgi edinmek için “ Schengen Vize Ücretleri “ yazımızı okuyabilirsiniz.

Schengen vize başvurularının sonuçlanma süresi 15 iş günüdür.

Vize başvurularının sonuçlanma süreleri: konsoloslukların yoğunluğuna, başvuru sahibinin durumunun karışık olup-olmamasına ve resmi tatil günleri gibi faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

İşe Yeni Başlayanlar İçin Schengen Vize Evrakları

  1. Seyahat dönüşü en az 3 ay geçerli pasaport ve varsa eski pasaportlar
  2. 2 adet 35×45 mm ölçülerinde biyometrik fotoğraf
  3. İlgili ülkenin eksiksiz şekilde doldurulmuş ve imzalanmış Schengen vize başvuru formu
  4. İlgili ülkenin randevu belgesi
  5. Vize ücreti
  6. Kimlik fotokopisi
  7. Pasaportların 2. sayfa, vizeli ve giriş-çıkış sayfalarının fotokopileri
  8. Otel ve uçak bileti rezervasyonu
  9. Varsa konsolosluk mevzuatına uygun davetiye
  10. Aile bilgilerini gösterir tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  11. Barkodlu ikametgah belgesi
  12. Covid-19 tedavisini kapsayan konsolosluk mevzuatına uygun Schengen seyahat sağlık sigortası
  13. İçerisinde seyahati finanse edecek miktarda bakiyesi olan son 3 aylık kaşeli, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri ile alınmış banka hesap özeti.
  14. Varsa tapu, araç ruhsatı ve kira geliri fotokopileri
  15. Çalışılan iş yerinden antetli kağıda Konsolosluğa hitaben hazırlanmış kaşeli, ıslak imzalı, varsa görevlendirme bilgisi, seyahatin amacı, tarihleri, izinli olunan tarihler, işe başlama tarihi, maaş bilgisi, görev ve unvan hakkında bilgiler veren İngilizce yazı.
  16. Varsa kaşe ve ıslak imzalı çıkan maaş bordroları.
  17. Barkodlu SGK tescil ve hizmet dökümü
  18. Kaşe ve ıslak imzalı SGK işe giriş bildirgesi
  19. İş yerinin güncel tarihli faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri ve sicil gazete fotokopileri.
  20. Ticari vize başvurusunda bulunulacaksa şirketin son 3 aylık kaşeli, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri ile alınmış bakiyeli banka hesap özeti.

İşe Yeni Başlayanların Eski İş Yerinden Alacakları Evraklar

  1. Konsolosluğa hitaben şirketin antetli kağıdına yazılmış, çalışanın iş yerinde hangi tarihler arasında çalıştığını, ne kadar maaş aldığını ve hangi görevde çalıştığını belirten kaşe ve ıslak imzalı İngilizce yazı.
  2. SGK işe giriş bildirgesi ve SGK işten çıkış bildirgelerinin fotokopileri
  3. Son 3 aylık eski maaş bordrolarının fotokopileri

Vize Sponsorunun Hazırlaması Gereken Evraklar

  1. Sponsor olacak eş ya da ebeveyn tarafından konsolosluğa hitaben yazılmış akrabalık bağı ve sponsor olunacağı hakkında bilgiler veren ıslak imzalı İngilizce sponsorluk yazısı.
  2. Sponsorun son 3 aylık, içerisinde seyahati finanse edecek miktarda para bulunan kaşeli, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri ile alınmış banka hesap özeti.
  3. Sponsorun eksiksiz şekilde hazırlanmış iş yeri evrakları. (Bkz: Mesleklere göre vize sponsorluğu evrakları)
  4. Sponsorun kimlik fotokopisi
  5. Akrabalık bağının ispat edilebilmesi için varsa evlilik cüzdanı fotokopisi yoksa tam vukuatlı nüfus kayıt örneği.

schengen vizesi
Okumaktan yorulduysanız, bizimle iletişime geçin!
Vize danışmanlarımızla görüşün, hizmetlerimiz hakkında bilgi edinin ve başvuru sürecinizi başlatın.
Hızlı İletişim
Vize danışmanlarımızla görüşmek için iletişim bilgilerimiz

Diğer Yazılar

Google Değerlendirme Notu
4.9
842 yoruma göre
js_loader