Değerli ziyaretçilerimiz, ” Öğrenciler için Fransa Vizesi ” konusu üzerine hazırladığımız sayfamıza hoşgeldiniz.
Dünyanın en çok ziyaretçi ağırlayan ülkelerinden biri olan Fransa, doğası, tarihi, kültürü, sanatı, akademik hayatı ve birikimiyle her yıl sadece Türkiye’den binlerce öğrencinin de Erasmus+ benzeri programlarla eğitim görmek veya çeşitli Avrupa Birliği projelerinde gönüllü olarak çalışmak üzere gitmeyi tercih ettiği bir ülke. Politik olarak daima fokur fokur; sinemadan edebiyata, çağdaş sanattan felsefeye, entelektüel olarak daima fıkır fıkır bu ülke dünyanın dört bir yanından insanın, özellikle gençlerin ve öğrencilerin kendilerini geliştirmek ya da kendilerini gerçekleştirmek için gitmek istedikleri, eğitim görmek istedikleri ya da yeni hayatlarını inşa etmek için yerleşmek istedikleri de bir yer haliyle.
Bu yazımızda Türkiye’de öğrenci olan, çalışan ya da çalışmayan vatandaşlarımız için;
- “ Öğrenciler için Fransa Vizesi nasıl alınır?
- Fransa Öğrenci Vizesi hakkında bilinmesi gerekenler neler?
- Fransa için vize başvurusu yapmak isteyen öğrenciler nelere dikkat etmeli, hangi durumlarda hangi vize türlerine başvurmalılar?” gibi yanıt bekleyen tüm soruları cevaplamaya çalışacağız.
- Öğrenciler için Fransa Vize Başvurusu
- Öğrenciler için Fransa Vizesi Şartları
- Öğrenciler için Fransa Turist Vizesi
- Öğrenciler için Fransa Aile Ziyareti Vizesi
- Öğrenciler için Fransa Vizesi Evrakları
- Vize Talep Dilekçesi
- Öğrenciler İçin Fransa Vizesi Ek Evraklar
- Öğrenciler için Fransa Vize Ücreti Ne Kadar?
- Öğrenciler için Schengen Vize Sponsorluğu Nedir?
- Öğrenciler Fransa Vizesi Başvurularında Sponsor Göstermek Zorunda mı?
- Fransa Vizesi İçin Bankada Ne Kadar Para Olmalı?
- Hem Öğrenci Hem de Çalışan Öğrenciler Fransa için Nasıl Vize Başvurusu Yapmalı?
- Üniversite Öğrencilerinin Fransa Vize Başvurusu İçin Transkript Sunmaları Gerekir mi?
- Öğrenciler için Fransa Vizesi Kaç Günde Çıkar?
- Öğrenciler için Fransa Vize Reddi
Öğrenciler için Fransa Vize Başvurusu
Fransa için Öğrenci Vizesi başvurusu yapacak öğrenciler için, Fransa İstanbul Başkonsolosluğu ve Fransa Ankara Büyükelçiliği olmak üzere bu başvuruların alındığı iki farklı konsolosluk bölgesi mevcuttur.
Öğrenci olarak Fransa’ya gitmek isteyen öğrenciler öncelikle Fransa’ya seyahat etme gerekçelerinin ne olduğunu ve gittiklerinde orada ne kadar süreyle kalmaları gerektiğini bilmeliler.
Çeşitli seyahat gerekçeleri için farklı alt vize türleri bulunmakla beraber; Fransa, öğrencilere Kısa Süreli ve Uzun Süreli olmak üzere iki ayrı ana kategoride vize olanağı vermekte.
Öğrenciler için Fransa Vizesi Şartları
Öğrenci olarak Fransa’ya gitmek isteyen vatandaşlarımız, eğer herhangi bir eğitim faaliyetinde bulunmak için bu ülkeye gitmek istiyorlarsa öncelikle yukarıda da belirttiğimiz gibi seyahat gerekçelerini bilmeli ve Fransa’da kalmaları gereken süreyi hesap etmelidirler.
Fransa, 90 güne kadar sürecek kısa süreli ikametler için öğrencilere bir Schengen Vizesi çeşidi olarak; Fransa Kısa Süreli Öğrenci Vizesi imkanını veriyor.
Kısa Süreli Vize ile ülkeye giriş yapan öğrenciler, 90 güne kadar sürecek eğitim faaliyetlerini yürütebilir, vize geçerlilik süreleri boyunca Schengen sınırları içersindeki diğer ülkelere seyahatler gerçekleştirebilirler.
Kısa süreli Fransa Öğrenci Vizesi ile ülkeye giriş yapmış öğrenciler vizelerini vize geçerlilik süresi bittiğinde uzatamazlar.
Fransa, Kısa Süreli Vize’ye ek olarak Fransa’da öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrenciler için Fransa Sınav Vizesi isimli bir başka kısa süreli vize olanağı daha sunuyor.
Fransa Sınav Vizesi, eğitim almak için Fransa’ya gitmek isteyen fakat henüz Fransa’da bir okuldan kabul mektubu almamış ya da herhangi bir kuruma yerleşmemiş öğrencilerin, girmek istedikleri okulların sınavları süresince Fransa’ya girebilmelerine olanak sağlayan bir vize türü. Öğrenciler bu vize türüyle Fransa’ya giriş yaptıktan sonra, girdikleri sınavda başarılı olmaları halinde, vizelerini Fransa Oturma İzni’ne dönüştürebiliyorlar.
Fransa, öğrencilerin 90 günden uzun süreli eğitimleri ve ikametleri içinse Fransa Uzun Dönem Öğrenci Vizesi seçeneğini öğrencilere sunuyor. Öğrenciler alacakları 3 ila 6 aylık eğitimleri için Geçici Uzun Süreli Öğrenci Vizesi’ne; 4 ila 12 aylık eğitimleri içinse VLS – TS / Oturma izni yerine geçen Uzun Süreli Öğrenci Vizesi’ne başvurabiliyorlar. Fransa’ya eğitim almak dışında çeşitli diğer sebeplerle gitmek isteyen öğrenciler ise bu kez durumlarına ve koşullarına uygun vize türünü seçip başvuru süreçlerini başlatmalılar. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde bu vize türlerine ayrıntılarıyla değineceğiz.
Öğrenci 18 yaş altında ancak bir üniversite tarafından kabul edildi. Vizeyi nasıl alabilir?
Fransa için vize başvurusu yapacak öğrenci 18 yaş altındaysa, bu öğrenci için “eğitim gören reşit olmayanlar” şeklinde bir vize başvurusu yapılmalı ve vize başvurusu için gerekli özel evraklarının hazırlanması gerekmektedir. Öğrenci, 18 yaşına geldiğinde Fransa’da statüsünü değiştirebilecek, kalış süresini uzatabilecektir.
Yabancı bir öğrenci Fransız Konsolosluğuna vize başvurusu yapabilir mi?
Fransa Konsoloslukları uyruğuna bakmasızın öğrencilerin vize başvurularını değerlendirmektedir. Öğrenci İstanbul’da yaşıyorsa, İstanbul’daki Fransa Konsolosluğuna başvurabilir.
Yeşil Pasaportlu öğrenciler 3 yıllık lisans programları süresince Fransa’da vizesiz kalabilirler mi?
Yeşil pasaportlar 6 ay için geçerlidir. Ancak yeşil pasaportlara tanınan vize muafiyet süresi 3 aydır. Bu sebeple Fransa’da 3 aydan fazla kalacak vatandaşlarımızın geçerli bordo renkli umuma mahsus pasaporta sahip olmaları gerekecektir.
Öğrenciler için Fransa Turist Vizesi
Fransa’ya herhangi bir eğitim öğretim faaliyetinde bulunmaksızın turist olarak gitmek isteyen öğrenciler Fransa Turistik Vize’yi tercih etmek durumundadırlar.
Öğrenciler için Fransa Turist Vizesi, Fransa’ya turistik faaliyet yürütmek amacıyla seyahat edecek örneğin; turizm acentaları ile Fransa turuna katılacak, bireysel veya arkadaşlarıyla tatil yapmak üzere seyahat edecek öğrencilerin başvuru yapması gereken bir vize türüdür / ülkeye giriş iznidir.
Fransa turistik vize aynı zamanda bir Schengen vizesidir. Dolayısıyla alınacak olan vize ile Öğrenciler, vize geçerlilik süreleri boyunca Fransa dışında Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, Hollanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Lihtenştayn, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, Macaristan, Malta, Norveç, İspanya, İtalya, İzlanda, İsveç, İsviçre ve Yunanistan gibi ülkelere de giriş yapabileceklerdir.
Fransa Schengen Vizesi kısa süreli seyahatler için düzenlenmekte olan bir vizedir. Dolayısı ile bu vize ile Fransa’da çalışamaz, iş kurulamaz ve yaşanamaz.
Öğrenciler için Fransa Aile Ziyareti Vizesi
Fransa’ya aile ziyareti amacıyla gitmek isteyen öğrenciler Fransa Aile Ziyareti Vizesi’ne başvurmak durumundadırlar. Fransa Aile Ziyareti Vizesi Fransa’dan yapılan istek (taahhütname) ile Fransa’da bulunan ailelerini, akrabalarını ve arkadaşlarını ziyaret edecek öğrencilerin başvurması gereken vize türüdür.
Bu vize türüne başvuru yapacak öğrencilerin Fransa’da yaşayan Fransız vatandaşı veya oturum izni olan tanıdıklarından belediye onaylı, orijinal davetiye almaları gerekir. Mektup şeklinde temin edilen davetiye belgeleri vize başvurusu yapabilmek için geçerli değildir. Davetiye belgesini orijinal olacak şekilde kargo aracılığıyla temin ediniz.
Davetiye gönderen kişi ile yakınlığınız var ise davetiye belgesine ek olarak doğum belgesi, kimlik ya da birlikte çekilmiş fotoğraflar aracılığıyla yakınlık bağınızı ispat ediniz.
Öğrenciler için Fransa Vizesi Evrakları
- Seyahat dönüşü en az 3 ay geçerli ve karşılıklı en az 2 boş sayfası olan.
- Varsa bordo renkli eski pasaportlar
- Online ortamda doldurulmuş ve imzalanmış barkodlu Fransa Schengen vize başvuru formu.
- Form sonrası alınan üzerinde randevu ve hazırlanması gereken evrakların bilgisini veren Fransa vize checklist’i.
- Fotoğraf, 2 adet arka fonu beyaz, daha önce kullanılmamış biometrik vize fotoğrafı
- Pasaport Fotokopileri, Pasaportların 2. sayfa, vizeli ve giriş-çıkış kaşeli sayfalarının fotokopileri
- Kimlik kartının fotokopisi veya yabancılar için seyahat dönüşü en az 3 ay geçerli TC ikamet izni aslı ve fotokopisi.
- E-devletten alınmış barkodlu aile ve adres bilgilerini içeren tam vukuatlı nüfus kayıt örneği.
- E-devletten alınmış barkodlu ikametgah belgesi
- Seyahat Sigortası, Seyahat tarihinde önce başlayan dönüş tarihinden sonra sona eren sadece Schengen bölgesini kapsayan 30.000 € teminatlı kaşeli, ıslak imzalı seyahat sigortası poliçesi.
- Otel veya Airbnb Rezervasyonu, Başvuru sahiplerinin adı ve soyadı rezervasyonları görünmelidir.
- Uçak Rezervasyonu,
- Gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu.
- Aile akraba ve arkadaş ziyareti için vize başvurusu yapılacaksa mevzuata uygun orijinal davetiye ve davet eden kişinin son 3 aylık gelir belgeleri ve kimlik ya da pasaport fotokopisi.
Vize Ücreti, Vize Ücretiyle ilgili detaylı bilgilere aşağıda değineceğiz.
Vize Talep Dilekçesi
Konsolosluğa hitaben İngilizce veya Türkçe yazılmış seyahatin amacı, tarihleri, sponsoru ve geri dönüş taahhüdü veren ıslak imzalı dilekçe Banka Hesap Dökümü, Son 3 aylık olmak üzere randevu tarihinden önce son 7 gün içerisinde alınmış, İçerisinde seyahati finanse edecek miktarda bakiye bulunan, bankadan kaşeli, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri ile alınmış olmalıdır.
- Ek Gelir Belgeleri – Opsiyonel Evraklar
- Yurt içi ve yurt dışında bulunan gayrimenkullerin tapu fotokopileri
- Araç ruhsatı fotokopileri
- Kira geliri fotokopileri
Öğrenciler İçin Fransa Vizesi Ek Evraklar
- Mühür ve ıslak imzalı veya elektronik imzalı öğrenci belgesi
- Varsa öğrencinin Fransa’da kabul almış olduğu okuldan alınmış kabul mektubu
- Sınav Vizesi başvurusu yapılıyorsa ilgili sınav ve kurumla ilgili bilgiler
- Sponsor olacak ebeveynin mesleki duruma göre eksiksiz mesleki evrakları
- Sponsorun son 3 aylık yeterli bakiyesi olan kaşeli, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri ile alınmış banka hesap dökümü.
- Öğrenci 18 yaşından küçükse noter onaylı, orijinal anne ve bana tarafından imzalanmış Muvafakatname
- Sponsor ebeveynden sponsor olunacağına dair ıslak imzalı sponsorluk yazısı
Öğrenciler için Fransa Vize Ücreti Ne Kadar?
2024 yılı itibariyle Kısa Süreli Fransa Vizesi ile ilgili ücret bilgileri aşağıda yer almaktadır.
- Avrupa Birliği Komisyonu tarafından belirlenmiş Türk vatandaşları için Fransa Kısa Süreli Schengen Vizesi harç ücreti: 80 Euro’dur.
- 6-12 yaş arası çocuklardan yarım Schengen vize ücreti olan 40 Euro tahsil edilir.
- 0-6 yaş arası bebekler için Fransa Schengen vize başvuruları ücretsizdir.
Başvuru sahiplerinin Konsoloslukların vize harç ücretlerine ek olarak 40 Euro aracı firma VFS Global için hizmet ücreti giderleri olacaktır.
Bu doğrultuda vize başvurusunu yetkili aracı firma olan VFS Global’e yapacak Türk vatandaşları 2024 yılında toplam 120 Euro Fransa Schengen vize ücreti ödemeleri gerekecektir.
2024 yılı itibariyle Uzun Süreli Fransa Vizesi ile ilgili ücret bilgileri aşağıda yer almaktadır.
90 gün üstü eğitim, aile birleşimi, çalışma ve yaşama D tipi Fransa ulusal vize ücreti: 99 Euro.
0-12 yaş arası çocuklar için indirimli Fransa ulusal vize ücreti: 50 Euro’dur.
Öte yandan Fransa Konsoloslukları belirli amaçlarla seyahat eden öğrencilere bazı kolaylıklar sağlayabilmektedir.
2024 yılı itibariyle Öğrenciler için Fransa Vizesi ile ilgili ücret bilgileri aşağıda yer almaktadır.
6-12 yaş arası öğrenciler için Fransa Konsolosluklarının Schengen vize harç ücreti: 40 Euro’dur.
Fransa resmi eğitim kurumlarında Erasmus, Erasmus Plus, Öğrenci değişim programı ve AB gönüllük projelerine katılacak öğrencilerden konsolosluk vize harç ücreti tahsil edilmeyebilir.
Bunun dışında kültürel amaçlı okul gezisine katılacak ve grup halinde vize başvurusu yapacak öğrencileri Fransa Konsoloslukları vize ücretinden muaf tutabilir. Ancak söz konusu durumla olan öğrencilerin vize başvurularını VFS Global aracılığıyla yapması halinde 40 Euro tutarındaki hizmet ücretini ödemeleri gerekecektir.
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için Fransa Vize Ücretleri yazımızı okumanızı öneririz.
Öğrenciler için Schengen Vize Sponsorluğu Nedir?
Schengen vize sponsorluğu, konsoloslukların vize başvurularında talep ettiği standartları yerine getiremeyen kişilerin vize standartlarını dolaylı yönden yerine getirmesini sağlayan yönteme verilen isimdir. Konsolosluklar vize başvuru sahiplerini yakından tanımak için başvuru sahibinden geçimini sağladığı işi, aylık kazancını, yaşadığı şehri ve medeni durumunu ispat etmesini talep eder. Konsolosluğun talep ettiği bu koşulları çeşitli sebeplerle çalışmadığı yerine getiremeyen kişiler ise Schengen vize başvurularında kendilerine sponsor göstererek sponsor üzerinden vize talebi oluşturabilmektedirler.
Ayrıca öğrenciler burs alsalar dahi ekonomik olarak ebeveynlerine bağlıdır. Bu sebeple öğrenciler vize başvurularında bağımlı oldukları ebeveynlerinin evrakları hazırlamak zorundadır. Sponsor evrakı sunamayan öğrencilerin vize başvurularının reddedilme oranı yüksektir.
Vize sponsorları sadece birinci derece yakın akrabalar arasından seçilmelidir. Birinci derece yakın akrabalar anne, baba ve varsa eşlerdir. Abi, abla, kardeş sponsorlukları vize başvurularında kabul edilmektedir.
Sponsorlu Fransa vize başvuruları hakkında daha detaylı bilgi için Vize Sponsorluğu yazımızı okuayabilirsiniz.
Öğrenciler Fransa Vizesi Başvurularında Sponsor Göstermek Zorunda mı?
Öğrenciler, uygun finansal duruma sahip olmamaları durumunda Fransa Vizesi başvurusu için sponsor göstermek zorundadırlar. Öğrenciler ekonomik olarak ebeveynlerine bağımlıdır ve kendilerini finanse edemez kişiler grubunda yer almaktadır ve bu sebeple vize başvurularını sponsor göstererek yapmaları gerekir.
Aksi takdirde yapılacak olan vize başvuruları kabul edilmeyebilir veya vize reddi sonuçları ile karşılaşılabilir. Ancak düzenli geliri olan öğrenci iken aynı zamanda düzenli, maaşlı çalışan öğrenciler sponsora ihtiyaç duymadan vize başvurusu yapabilecektir.
Fransa Vizesi İçin Bankada Ne Kadar Para Olmalı?
Paris, Schengen bölgesinin pahalı destinasyonları arasında yer alan bir şehirdir. Öğrenciler Fransa seyahatlerini genel anlamda Paris’e düzenlemektedirler. Dolayısı ile Fransa vizesi başvurularınızdan bankada bulundurmanız gereken para miktarını biraz daha yüksek tutmanız gerekecektir.
Fransa’ya 3-5 gün konaklamalı turistik seyahatiniz için otel ve uçak biletinizi satın almışsanız banka hesabınızda en az 13-15 bin TL civarı bakiye bulunması 2024 yılında yapacağınız vize başvurunuz için tavsiye edilir.
Otel ve uçak bileti satın almamışsanız banka hesabınızda en az 15-18 bin TL civarı para bulundurmanız yeterli olacaktır.
Fransa’ya 7-10 gün konaklama süreli turistik seyahatte bulunacak, otel ve uçak biletinizi satın almışsanız banka hesabınızda en az 10-12 bin TL civarında vize için para bulundurmanız yeterli olacaktır. Otel ve uçak biletinizi satın almamışsanız banka hesabınızda vize için en az 12 bin TL tutarında para bulunması tavsiye edilir.
Hem Öğrenci Hem de Çalışan Öğrenciler Fransa için Nasıl Vize Başvurusu Yapmalı?
Öğrenci olup aynı zamanda çalışan öğrenciler Öğrenciler için Fransa Vizesi başvurularını öğrenci ya da çalışan olarak yapabileceklerdir. Ancak yukarıda da ifade ettiğimiz gibi; öğrencilerin, eğer freelance ya da düşük gelirli bir işte çalışıyorlarsa Fransa vizesi başvurularını sponsor göstererek yapmaları tavsiye edilir.
Aylık geliri yüksek, asgari ücretin üzerinde maaş alan öğrenciler; iş yerlerinde uzun süredir çalışıyorlarsa vize başvurularını sponsor göstermeden de yapabilirler.
Üniversite Öğrencilerinin Fransa Vize Başvurusu İçin Transkript Sunmaları Gerekir mi?
Uzun dönem vize başvurularında Fransa’da eğitimlerini sürdürmek istedikleri kurumların da istekleri doğrultusunda vize başvurusu yapacak öğrencilerin transkript belgesi de sunmaları gerekmektedir. Ancak yalnızca turistik amaçlarla seyahat edilecekse ve kısa dönem Fransa Vizesi; diğer bir deyişle Schengen Vizesi için başvuru yapılacaksa transkript belgesi sunulmasına gerek yoktur.
Öğrenciler için Fransa Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Fransa için vize başvurusu yapan öğrencilerin başvuruları genellikle 15 gün içersinde sonuçlanır. Turistik vizelerde bu işlem süresi 5-8 iş günü arasında değişebilmekteyken uzun süreli vizeler içinse işlem süreleri 6-10 hafta arasında değişiklik gösterebilmektedir.
Salt Visa olarak Fransa’ya seyahat etmek isteyen öğrencilerin seyahat sürelerinden yaklaşık 1 ay önce vize başvurularına başlamalarını tavsiye ederiz. Fransa vizesi için en erken başvuru yapma süresi ise 6 aydır.
Öğrenciler için Fransa Vize Reddi
Öğrenciler için Fransa Vizesi Reddi; Fransa için çeşitli sebeplerle vize başvurusu yapmış öğrencilerin vize almaya uygun bulunmadığı, konsolosluğun vize şartlarının yerine getirilmediği veya hatalı vize başvurusu yapılmış olabileceği anlamlarına gelebilecek bir sonuçtur.
Değerli ziyaretçilerimiz Öğrenciler Nasıl Fransa Vizesi Alır ? yazımızın sonuna geldik. Bu konu hakkında daha kapsamlı bilgi için ” Fransa Vize Danışmanlık ” yazımızı okumanızı öneririz.